reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2024

Hej, u mnie aktualnie 34+3, na dzień 33+2 młoda ważyła 2170g. Termin mam na 22.09 z OM a z USG na 17.09 🥰

Właśnie byłam u lekarza i w 28 tc moja szyjka miała 33 mm a dzisiaj 34tc i szyjka ma 22 mm i lejek wewnętrzny. Jedynie zalecenie unikać ciężkich prac . Boje się może ktoś pocieszyć?
Jeśli chodzi o skracającą się szyjkę to nie martwiłabym się na zapas. Jeśli lekarz prowadzący zalecił unikanie ciężkich prac to warto go słuchać. Te pomiary i tak za każdym razem wychodzą inaczej. W marcu miałam szyjkę ponad 4 cm, w maju 3 cm, a w lipcu 3,8 cm.

Mierzył poprzez usg dopochwowo?
Oszczędzaj się i tyle co możesz na ten moment zrobić i się nie stresować 😌

reklama
Właśnie byłam u lekarza i w 28 tc moja szyjka miała 33 mm a dzisiaj 34tc i szyjka ma 22 mm i lejek wewnętrzny. Jedynie zalecenie unikać ciężkich prac . Boje się może ktoś pocieszyć?
niestety nie wiem do końca co to może oznaczać. Ale 22mm to całkiem sporo i z pewnością do 37+0 dotrzymasz. Trzymaj się kochana i nie denerwuj na zapas🫂
Ten lejek może sugerować że wody zaczną się sączyć jeśli mam dobrą wiedzę?

Hej, u mnie aktualnie 34+3, na dzień 33+2 młoda ważyła 2170g. Termin mam na 22.09 z OM a z USG na 17.09 🥰

Jeśli chodzi o skracającą się szyjkę to nie martwiłabym się na zapas. Jeśli lekarz prowadzący zalecił unikanie ciężkich prac to warto go słuchać. Te pomiary i tak za każdym razem wychodzą inaczej. W marcu miałam szyjkę ponad 4 cm, w maju 3 cm, a w lipcu 3,8 cm.

Mierzył poprzez usg dopochwowo?
Oszczędzaj się i tyle co możesz na ten moment zrobić i się nie stresować 😌
Tak przez usg dopochwowe ;)

niestety nie wiem do końca co to może oznaczać. Ale 22mm to całkiem sporo i z pewnością do 37+0 dotrzymasz. Trzymaj się kochana i nie denerwuj na zapas🫂
Ten lejek może sugerować że wody zaczną się sączyć jeśli mam dobrą wiedzę?
Nic takiego nie mówił , mam lejek ale pęcherz płodowy chyba nie wchodzi w ten lejek tylko tyle że jest rozwarcie wewnętrzne 🙈

Nic takiego nie mówił , mam lejek ale pęcherz płodowy chyba nie wchodzi w ten lejek tylko tyle że jest rozwarcie wewnętrzne 🙈

Mi ginekolog w poniedziałek mówiła, że mam rozwarcie zewnętrzne na opuszek ale wewnątrz wszystko ładnie trzyma i mam się nie martwić. Od szyjki 2,5cm zalecane jest leżenie jeśli ciąża nie jest donoszona. Ja do 33tc miałam jakieś 3cm szyjki, więc musisz się oszczędzać i słuchać zaleceń lekarza swojego bo jak ci się zrobi rozwarcie na zewnątrz to te w środku może pójść dalej.

Mi ginekolog w poniedziałek mówiła, że mam rozwarcie zewnętrzne na opuszek ale wewnątrz wszystko ładnie trzyma i mam się nie martwić. Od szyjki 2,5cm zalecane jest leżenie jeśli ciąża nie jest donoszona. Ja do 33tc miałam jakieś 3cm szyjki, więc musisz się oszczędzać i słuchać zaleceń lekarza swojego bo jak ci się zrobi rozwarcie na zewnątrz to te w środku może pójść dalej.
Mi powiedział że mogę normalnie chodzić , tylko jedynie nie dźwigać i unikać obowiązków domowych (mycie okien , odkurzanie itd) 🙈 dzisiaj jeszcze jadę na wizytę do innego lekarza o 18 to zobaczymy może jakieś leki przepisze

Mi powiedział że mogę normalnie chodzić , tylko jedynie nie dźwigać i unikać obowiązków domowych (mycie okien , odkurzanie itd) 🙈 dzisiaj jeszcze jadę na wizytę do innego lekarza o 18 to zobaczymy może jakieś leki przepisze

No właśnie co lekarz to inaczej 😂 Mi jeden już w 20tc kazał się oszczędzać i nic nie robić bo mi się macica stawiała a drugi powiedział, że mam nie zasiedzieć się i normalnie funkcjonować bo nie widzi nic niepokojącego a macica może się stawiać. Po prostu mam łykać magnez 🤷‍♀️🤷‍♀️

No właśnie co lekarz to inaczej 😂 Mi jeden już w 20tc kazał się oszczędzać i nic nie robić bo mi się macica stawiała a drugi powiedział, że mam nie zasiedzieć się i normalnie funkcjonować bo nie widzi nic niepokojącego a macica może się stawiać. Po prostu mam łykać magnez 🤷‍♀️🤷‍♀️
Na połówkowych byłam u jeszcze innego lekarza (bardzo dobry lekarz liczne certyfikaty i polskie i zagraniczne) i mówił że leżenie w ciąży nie pomaga a nawet szkodzi , mówił że bardzo dużo lekarzy straszy leżeniem przy skracajacej się szyjce a to wcale nie pomaga 🙈 martwi mnie tylko te rozwarcie wewnętrzne, niby się na to przygotowałam bo wiadomo już jest zaczęty 35 tc (34+1) ale jakos Jestem w szoku 😂 może to przez to że kazał mi luteinę odstawić w 32 tc 🤔

Na leki bym zadne nie liczyła, ale wymaz bakteriologiczny z pochwy by się przydal. A akurat dzisiaj może być ciężko, bo jutro jest święto i laboratoria mogą nie chcieć przyjąć materialu. Także bym się na Twoim miejscu zorientowała, czy możesz dzisiaj podjechać i zrobić to badania.

reklama
Przypomnijcie mi dziewczyny jak to jest w końcu z tym urlopem macierzyńskim. Dziecko się rodzi i składam wniosek do pracodawcy o urlop macierzyński Akt urodzenia. A do ZUS? Tez coś muszę złożyć?
Ktoś prosto może to określić?🙂

Do góry