reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2024

Byłam na takiej diecie około roku. A i tak okazało się, że nie przestrzegałam wielu zasad z diety i była ograniczająca gluten a nie bezglutenowa. Wiem jak to jest ciężkie - tym bardziej trzymam kciuki :)
Gdybyś potrzebowała czegoś to służę doświadczeniem. Mam w swoim otoczeniu bliską osobę z celiakią i przez to też sporo się dowiedziałam
O, dziękuję, chętnie skorzystam 🧡 Dla mnie to czarna magia. Muszę troszkę się wdrożyć sama, więc zapewne pojawią się pytania. Przypuszczam, że pewnie też u mnie tak będzie- ograniczenie, a nie wyeliminowanie glutenu. Jednak od czegoś trzeba zacząć...Pomyślałam też,żeby skorzystać z porady dietetyka.

reklama
O, dziękuję, chętnie skorzystam 🧡 Dla mnie to czarna magia. Muszę troszkę się wdrożyć sama, więc zapewne pojawią się pytania. Przypuszczam, że pewnie też u mnie tak będzie- ograniczenie, a nie wyeliminowanie glutenu. Jednak od czegoś trzeba zacząć...Pomyślałam też,żeby skorzystać z porady dietetyka.
Z dietetykiem super pomysł :) jeżeli masz w okolicy Auchan to oni mają duży asortyment bezglutenowego jedzenia jak makarony, pewnie ryże i kaszę czy chipsy na zachcianki :)
Sporo jest produktów, które są bezglutenowe ale nie są oznaczone np czekolada toblerone :)
Na pewno czeka Cie czytanie etykiet. A do tego polecam aplikację Zdrowe Zakupy. Możesz sobie już obczaić produkty bezglutenowe wpisując w lupkę frazę „bezglutenowe”

Rozumiem. Moja koleżanka też miała wdrożoną heparynę nieco później, tzn. nie od pierwszej bety, tylko chyba, gdy pojawiło się serduszko. Wszystko było dobrze i urodziła zdrową dziewczynkę. Wiem, że każda ciąża jest inna, ale pozytywne historie na pewno podbudowują.
Ja od pozytywnego testu jestem na Acardzie 150. Między innymi dlatego tak wcześnie testowałam żeby wyłapać wczesną ciążę i móc włączyć lek. Z ustaleń z ostatniej wizyty z lekarka zrozumiałam, że dostanę heparynę od zobaczenia ciąży w macicy. Mam nadzieję, że nie od serduszka jednak ;)

Dziewczyny czy któraś z Was przyjmuje probiotyki? Albo orientuje się czy można je brać w ciąży?
Można stosować probiotyki. Są takie przeznaczone dla kobiet w ciąży (np. lactonova mama czy estabiom mama), ale też te zwykłe probiotyki często mają w ulotkach, że można stosować w ciąży. Ja aktualnie biorę sanprobi barrier. Brałam go wcześniej i biorę teraz. Jest bezpieczny w ciąży.

Można stosować probiotyki. Są takie przeznaczone dla kobiet w ciąży (np. lactonova mama czy estabiom mama), ale też te zwykłe probiotyki często mają w ulotkach, że można stosować w ciąży. Ja aktualnie biorę sanprobi barrier. Brałam go wcześniej i biorę teraz. Jest bezpieczny w ciąży.
Mam ten z HL teraz. Lepiej odstawić i zmienić? Chcę brać, bo u mnie pojawia się problem z zaparciami. Scr ze strony producenta
IMG_9505.jpeg
IMG_9506.jpeg

Mam ten z HL teraz. Lepiej odstawić i zmienić? Chcę brać, bo u mnie pojawia się problem z zaparciami. Scr ze strony producenta
Zobacz załącznik 1603473Zobacz załącznik 1603474
Jak dla mnie nic tu nie ma takiego żeby to odstawić. Po prostu żeby napisać w ulotce że mogą to stosować kobiety w ciąży to trzeba to jakoś potwierdzić (tj wydać kasę - a po co skoro można napisać o konsultacji z lekarzem i umyć ręce). Pytanie ile tam jest tego błonnika... Bo jeśli śladowe ilości to na zaparcia może nie pomoc.

Dziewczyny które brały heparynę - dzisiaj niefortunnie trafiłam i mam bardziej pod pępkiem niż z boku… zrobiła mi się pierwszy raz kulka po zastrzyku. To normalne że po tych zastrzykach robią się z czasem takie kulki? To moja pierwsza na 20 zastrzyków.

Byłam dzisiaj w biurze i musiałam bez przerwy siedzieć 8h. Po powrocie mam takie odczucie w podbrzuszu, jak kiedyś po treningu brzucha. Czuję taki… „zmeczony”, „niepewny” brzuch. Dosłownie jak po brzuszkach. I nie wiem, takie jest uczucie jak się rozciąga? 🤷🏻‍♀️

Cześć Dziewczyny,
W końcu postanowiłam się przywitać. ☺️
Podczytuję Was od początku założenia wątku wrześniowego, ale chciałam się wstrzymać z postem do momentu, aż zobaczę bijące serduszko. No i stało się, dziś widziałam 8mm człowieka z bijącym serduszkiem 🩵
Mega się cieszę, zwłaszcza że jestem już po jednej stracie.
termin z OM mam na 28.08.2024, ale ciąża jest młodsza i prawdopodobnie będzie to 2 września
Wszystkim serdecznie gratuluję!

Witamy kolejnego maluszka ❤️

reklama
Jak dla mnie nic tu nie ma takiego żeby to odstawić. Po prostu żeby napisać w ulotce że mogą to stosować kobiety w ciąży to trzeba to jakoś potwierdzić (tj wydać kasę - a po co skoro można napisać o konsultacji z lekarzem i umyć ręce). Pytanie ile tam jest tego błonnika... Bo jeśli śladowe ilości to na zaparcia może nie pomoc.
Ale wydaje mi sie, ze ten probiotyk + kiwi + woda pomagają :)
Dzięki bardzo za odpowiedź

Do góry