reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2024

Krztusiec błonica tężec - adacel w 33 tygodniu
Jeszcze możesz się zaszczepić na to jeśli tego nie robiłaś, ostatni moment właściwie

reklama
Wiesz co myślę że z rsv zanim byś skombinowała szczepionkę to faktycznie może się już zacząć 37 czy 38 tydzień, ale na krztusiec są jakieś resztki w aptekach i z dnia na dzień możesz się zaszczepić. Też mniejszy koszt. Tylko wspominałaś chyba o przeziębieniu? W takim wypadku odpada

Krztusiec błonica tężec - adacel w 33 tygodniu
Jeszcze możesz się zaszczepić na to jeśli tego nie robiłaś, ostatni moment właściwie
Właśnie w poniedziałek będę próbowała kupić szczepionkę bo niby ciężko jest teraz z dostępnością, tylko u mnie jest taka sytuacja że może się poród zacząć nawet w 37 tygodniu

Wiesz co myślę że z rsv zanim byś skombinowała szczepionkę to faktycznie może się już zacząć 37 czy 38 tydzień, ale na krztusiec są jakieś resztki w aptekach i z dnia na dzień możesz się zaszczepić. Też mniejszy koszt. Tylko wspominałaś chyba o przeziębieniu? W takim wypadku odpada
Wspomniałam że tak jakby mnie coś rozkładało ale jakby przeszło 🙈 no zobaczymy do poniedziałku jak to będzie

A dzięki karmieniu piersią można też przekazać przeciwciała czy tylko w życiu płodowym?

Piszecie, że jest problem z Adacelem i Boostrixem w aptekach. W moim mieście jest sporo Adacelu Polio, czyli szczepienia na tężec, krztusiec, błonicę i polio - również dostępnego dla ciężarnych. Ja się świadomie szczepilam właśnie wersja polio (akurat Boostrixem polio). Poza tym można pytać w przychodniach , czy nie mają w lodówce zapasów szczepionki na komercyjne szczepienia. W mojej przychodni, w której byli ginekolodzy, ale też stomatolodzy, pediatrzy, interniści itd., mieli szczepionki już na sprzedaż (ze sporą przebitka cenową w porównaniu z POZ, ale coś za coś).

A powiedzcie czy jak się zaszczepie w 36+1 tc i nie daj Boże poród by się zaczął szybciej to czy mały i tam dostanie jakieś przeciwciała ode mnie ?

reklama
Do góry