reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2023

reklama
Hej bylam na wizycie
Na usg serduszko bilo ,okolo 6 tygodnia z usg ale powiedzial ze miedzy ciaza a scianka mam krwiaka ma ok 2 cm i jesli urosnie to urwie ciaze. Dostalam duphaston,witaminy ,badania i mam byc za tydz w piatek jak skoncze brac duphaston
Martiwe sie:( czy ktorejs z Was krwiak sie wchlona?? Pytal czy porody byly ciezkie mowie ze tak mowi ze mam mocno obnizona macice.
@angeliskax mozesz wpisac mi wizyte na 3.02.
Jeszcze jedno czy Wam przed badaniem cukrzycy( bo chyba o to chodzilo) tez powiedzial zeby 3 dni przed nie jesc nic slodkiego nie pic slodkiego nie jesc owocow itd?a a sb mam akurat urodziny 🤣🍾i torta nie bedzie ,a dzien przed badaniem mam od 20 nie pic i nie jesc.

Ale które konkretnie badanie - glukoza na czczo czy krzywa cukrowa?
W obydwu przypadkach dla mnie to bez sensu. Nie powinno się zmieniać przyzwyczajeń żywieniowych przed badaniem, bo to po prostu może zakłamać wynik badania. I to działa i w jedna i w druga stronę. Jeżeli masz zamiar najeść się 5 kg słodyczy to bez sensu, ale jeżeli nagle przez 3 dni zaczniesz się zdrowo odżywiać to mogą Ci nie zdiagnozować cukrzycy, która jest i to będzie miało więcej negatywnych efektów niż jakby tą cukrzycę wykryli. A jeżeli masz zamiar zjeść jeden kawałek tortu, który jadłaś okazyjnie od święta do święta to chyba ok.
Mnie nawet diabetolożka pytała wprost czy przed wynikiem krzywej zmieniałam cos w diecie, bo jeżeli tak to wynik jest nieważny.
Co do picia i jedzenia, dzień przed to nie jeść 12 h przed, a pić można wodę. Zaraz moze znajdę moje zalecenia przed krzywą cukrową, bo luxmed to łopatologicznie rozpisał :D

O tu mam zalecenia przed badaniem
Test obciążenia glukozą (3pkt, 75g,na czczo 1 i 2h po obciąż.) (26zł)
• Pacjent musi być na czczo, co najmniej 12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku, chyba, że lekarz zalecił inaczej (np. wykonanie badania po posiłku)
• Po zakończonym badaniu wskazane jest spożycie posiłku, z uwagi na możliwość wystąpienia hipoglikemii reaktywnej (omdlenia)
• Przed badaniem można pić wyłącznie zwykłą wodę lub gorzką (niesłodzoną) herbatę.
• Nie należy spożywać posiłków, przekąsek, owoców, warzyw, cukierków odświeżających oddech, żuć gumy, palić papierosów.
• Nie należy pić kawy, wody smakowej, napojów typu cola light/ cola „zero”, napojów energetycznych, soków.
• Materiałem do badań jest krew.
• Po pierwszym pobraniu krwi na czczo pacjent otrzymuje do wypicia roztwór glukozy, a następnie w zalecanych odstępach czasu pobierane są kolejne próbki krwi.
• Przez cały czas trwania badania należy pozostać na miejscu.
• Zalecaną dawkę glukozy pacjent otrzymuje w naszych placówkach.
• Wynik następnego dnia roboczego

Dodałabym tylko od siebie, że w trakcie badania czyli przez te 2 godziny nie mogłam pić nawet wody, bo tutaj tego nie napisali. Dostałam tylko kubek wody zaraz po glukozie, żebym nie zwymiotowała, a później już miałam zakaz

Hej bylam na wizycie
Na usg serduszko bilo ,okolo 6 tygodnia z usg ale powiedzial ze miedzy ciaza a scianka mam krwiaka ma ok 2 cm i jesli urosnie to urwie ciaze. Dostalam duphaston,witaminy ,badania i mam byc za tydz w piatek jak skoncze brac duphaston
Martiwe sie:( czy ktorejs z Was krwiak sie wchlona?? Pytal czy porody byly ciezkie mowie ze tak mowi ze mam mocno obnizona macice.
@angeliskax mozesz wpisac mi wizyte na 3.02.
Jeszcze jedno czy Wam przed badaniem cukrzycy( bo chyba o to chodzilo) tez powiedzial zeby 3 dni przed nie jesc nic slodkiego nie pic slodkiego nie jesc owocow itd?a a sb mam akurat urodziny 🤣🍾i torta nie bedzie ,a dzien przed badaniem mam od 20 nie pic i nie jesc.
Czemu masz nie jesc? Przecież to wtedy zakłamuje wynik. Uważam że powinnaś normalnie jesc ;)

Laski jestem po . Widziałam małą kropeczke i pulsujące serduszko ,ale no właśnie ale u tamtej doktor tydzień temu był 5tc i 5 dni a u Niej zmierzyła maleństwo i wyszło 5tc i 6 dni tylko że tak jak widzialyscie był pęcherzyk ciążowy i zoltowy a tutaj widać więcej. Po plamieniach nie mam śladu ale duphaston 2x1

To jest tydzień temu
IMG_20230118_153210368~3.jpg

Laski jestem po . Widziałam małą kropeczke i pulsujące serduszko ,ale no właśnie ale u tamtej doktor tydzień temu był 5tc i 5 dni a u Niej zmierzyła maleństwo i wyszło 5tc i 6 dni tylko że tak jak widzialyscie był pęcherzyk ciążowy i zoltowy a tutaj widać więcej. Po plamieniach nie mam śladu ale duphaston 2x1
Bardzo się cieszę 🥰! Tym bardziej, że liczę na podobny wynik badania u siebie za tydzień 😇

reklama
O tu mam zalecenia przed badaniem
Test obciążenia glukozą (3pkt, 75g,na czczo 1 i 2h po obciąż.) (26zł)
• Pacjent musi być na czczo, co najmniej 12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku, chyba, że lekarz zalecił inaczej (np. wykonanie badania po posiłku)
• Po zakończonym badaniu wskazane jest spożycie posiłku, z uwagi na możliwość wystąpienia hipoglikemii reaktywnej (omdlenia)
• Przed badaniem można pić wyłącznie zwykłą wodę lub gorzką (niesłodzoną) herbatę.
• Nie należy spożywać posiłków, przekąsek, owoców, warzyw, cukierków odświeżających oddech, żuć gumy, palić papierosów.
• Nie należy pić kawy, wody smakowej, napojów typu cola light/ cola „zero”, napojów energetycznych, soków.
• Materiałem do badań jest krew.
• Po pierwszym pobraniu krwi na czczo pacjent otrzymuje do wypicia roztwór glukozy, a następnie w zalecanych odstępach czasu pobierane są kolejne próbki krwi.
• Przez cały czas trwania badania należy pozostać na miejscu.
• Zalecaną dawkę glukozy pacjent otrzymuje w naszych placówkach.
• Wynik następnego dnia roboczego

Dodałabym tylko od siebie, że w trakcie badania czyli przez te 2 godziny nie mogłam pić nawet wody, bo tutaj tego nie napisali. Dostałam tylko kubek wody zaraz po glukozie, żebym nie zwymiotowała, a później już miałam zakaz
O przez cały czas należy pozostać w miejscu, w pierwszej ciąży o tym nie wiedziałam i poszłam do toalety siku 🤣🤣

Do góry