reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrześniowe mamy 2021

reklama
Mnie tam lekarz o nic nie pytał tylko sam zasugerował że mi termin wyznaczy na prenatalne.
Ja dlatego myślałam, że one są obowiązkowe :) bo u mojego lekarza też pytań nie będzie, tylko info żeby się zapisać w określonym okresie na wizytę, ale potem (po USG) do wyboru da mi robienie badań z krwi lub nie. I ja w sumie nie wiem też czy te badania robić czy nie... :(

Ja dlatego myślałam, że one są obowiązkowe :) bo u mojego lekarza też pytań nie będzie, tylko info żeby się zapisać w określonym okresie na wizytę, ale potem (po USG) do wyboru da mi robienie badań z krwi lub nie. I ja w sumie nie wiem też czy te badania robić czy nie... :(
Ja rozmawiałam wśród znajomych które urodzimy dzieciaczki i odradzają, dlatego chciałam się zapytać na forum jakie są wasze doświadczenia osobiste bądź z waszego otoczenia dotyczące badań prenatalnych

Może mam zakrzywiony obraz dlatego, że chodzę prywatnie, każda wizyta kosztuje tyle samo a mój lekarz na certyfikat do wykonywania badań prenatalnych, stąd zdobi mi je na zwykłej wizycie... Wiem że dowolne jest to badanie krwi po USG, które wypada między 11 a 13 tygodniem ciąży. Czy to badanie krwi to jest właśnie ten test PAPPA?

Tak, to jest test PAPPA.

Wczoraj jak był moment że u nas na wątku mało się działo, popatrzyłam jakie są inne tematy na forum i trafiłam na wątek o amniopunkcji. Tam dziewczyny pisały jakie miały ryzyka w testach PAPPA przez co właśnie myślały o amnio. Z ciekawości porównałam sobie wyniki znajomej, miała te ryzyka bardzo bardzo dużo razy mniejsze niż te, o których pisały dziewczyny na grupie. Przez to serio nastraszylam się jeżeli chodzi o PAPPE. :( Oczywiście było dużo happy endów, wiele z dziewczyn po amniopunkcji otrzymało wynik o zdrowym dziecku. Mówi się, że PAPPA to statystyka. Muszę doczytać, co wpływa na te wyniki. 😱

Czy któraś z Was zmagała się z grzybica pochwy w ciąży? Zastanawia mnie mój śluz, bo czasami jest bardziej grudkowy. Nic mnie nie boli, nie piecze i nie jest zaczerwienione, ale pamietam, ze któraś z Was jakiś czas temu wspominała o takim symptomie. Co jeżeli jest to rzeczywiście grzybica - jak się leczylysxie? Nigdy nie zmagałam się z tym schorzeniem wcześniej. Mozna temu jakoś zapobiec na przyszłość?
myslicie, ze muszę jak najszybciej iść do ginekologa czy mogę poczekać te 1,5 tygodnia do mojej wizyty w przyszły piątek?
O mam „ canesten” się nazywa ale u ciebie pewno nie dostaniesz. Ale nie martw się mnie naprawdę ostro swędziało 😂

Ja tez robię prenatalne, moja ginekolog nie pytała, czy chcę ale po prostu zaleciła. 18.02 idę na krew, a potem 24.02 juz usg. Zastanawiam się tez nad Nifty. A czy Nifty robi się do któregoś tc max? Bo słyszałam, ze od 10tc już można, ale do kiedy?

reklama
Mi lekarz powiedział że od 35 roku są obowiązkowe i na NFZ, a tak są płatne i nieobowiązkowe ale zaleca się je wykonać. Kazał się zastanowić czy będę się decydowała na to badanie. Sama nie wiem co już myśleć.
Ja mam 30 lat i badanie prenatalne i pappa mam za darmo ciekawe czemu ? Tez właśnie zastanawiam się czy jeżeli lekarz stwierdzi na usg ze wszystko jest w porządku jaki sens ma robienie testu z krwi ? Tyko z tego co zrozumiałam tam gdzie się zapisałam najpierw pobiera się krew a potem usg

Do góry