reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe mamy 2020

reklama
A jak radzicie sobie Dziewczyny z bolesnymi skurczami przepowiadającymi? Ja miałam od kilku tygodni takie bezbolesne, robił się twardy brzuch od góry na kilkadziesiąt sekund i tyle.
A od paru dni zaczęły się te bolesne, jak na okres 🤔
Też mam czasem takie bóle ale wtedy raczej staram się odpoczywać jak to nie pomaga to biorę nospe

U mnie lekarz mówił, że w terminie porodu powinnam mieć ktg w szpitalu. A wcześniej to jak chcę mogę sobie zrobić płatne w dowolnej przychodni... Fakt, ze chodzę prywatnie do lekarza, więc czy ze skierowaniem czy bez muszę płacić. W szpitalu przed terminem na NFZ mogą zrobić, ale podobno tylko w przyoadku jakby coś działo się - plamienia, słabsze ruchy dziecka, silne bóle itd. Przy okazji mogą zostawić na obserwacji.
wlasnie moj mowi tak samo, ze tylko jak sie cos dzieje a jak nie to nie robimy bo nie ma potrzeby , ja bede rodzic tydzień przed planowanym terminem wiec moze dlatego uwaza ze nie ma potrzeby

U mnie też pojawiają sie co jakiś czas bóle jak na okres. Wcześniej zgodnie z zaleceniami lekarza brałam leki rozkurczowe nospę i magnez, aby wyciszyć skurcze. Teraz w sumie już blisko terminu i nie wiem czy można/czy warto brać te leki... U mnie te bóle nie są mocno nasilone, podczas okresu zdarzały mi sie dużo silniejsze, więc na razie nic z nimi nie robię. Pomaga mi położenie się i wyciszenie. A w nocy z kolei przesypiam takie bóle (budzę sie czasami z bólem i mdłościami, ale zasypiam zaraz).

Mi lekarka mówiła, żeby w 37tc już przestać brać magnez, a jak bardzo boli, to można paracetamol spróbować. Tu w de nie mam zgody na żadne leki rozkurczowe w ciąży. Ale jak już nie moge z bólu, to wezme jedną nospe na ruski rok, bo mam jeszcze zapasy z pl.

Ja mam takie bóle jak na okres zazwyczaj wieczorami, nie są jakoś bardzo bolesne więc nie przeszkadzają mi póki co.
Co do ktg to ja z pierwszym synkiem miałam raz robione w 39tc w przychodni i potem jak wylądowałam w szpitalu ze skurczami to często podłączali. Teraz też doktor nic nie mówi o ktg pewnie przez to że i tak będzie cc.
Ja jestem po cc, na bliznę nie stosowałam nic jak przestała mocno boleć to opracowywałam żeby nie porobiły się zrosty. Ogólnie wszystko mi się ładnie zagoiło i blizna jest mało widoczna

Mój lekarz wgl nie daje mi skierowania na ktg. Miałam raz robione w 34 tc jak było podejrzenie, że mogą mi się sączyć wody i pojechałam na IP w szpitalu.

A czasami mam bolesne skurcze, w nocy prześpię je. Zaś w dzień biorę magnez i buscopan na skurcze BH. Ale w 37 tc powinnam to odstawić.

Hej 🙂 Na razie nie mam oficjalnego skierowania na cc, tylko na ostatnich wizytach lekarz bardzo zwracał uwagę na pomiary i masę dziecka, bo mam cukrzycę ciążową. Wspominał mi juz niejednokrotnie, że mogę mieć cc z uwagi na ryzyko makrosomii i możliwe powiklania przy cukrzycy. W sumie leczę ją dietą (bez insuliny), mierzę sie glukometrem i wyniki wydają sie w porządku. Jednak Ignaś właściwie od początku ciąży szybko rośnie i ma wagę w górnej normie. W zeszłym tygodniu (36 +4 tc) z usg wyszło, że waży 3671 g. Poszczegolne pomiary też wychodziły na 38-39 tc (w tym większa główka). Faktem też jest, że u nas w rodzinie rodzily sie duże dzieci sporo pow. 4 kg (i bez cukrzycy), więc może to też geny. Na wizycie w przyszlym tygodniu juz blisko terminu lekarz zobaczy o ile zwiększyły sie różne parametry i ma podjąć decyzję... A inna kwestia to błąd pomiaru, który moze wynosić nawet ok. 500 g, wiec może niepotrzebne to cc...
A u Ciebie duża jest wada wzroku? Bo ja tez mam, ale raczej niewielką. W razie co może z innym lekarzem to skonsultuj 🤔
Hej,

Dzięki za odpowiedź. Nie wiem jak to wszystko przebiega jeżeli chodzi o cukrzycę ale pozostaje nam wierzyć że ekipa w szpitalu wie co robić w twoim przypadku. Mam dużą wadę, minus 10 w jednym oku i dla mnie poprostu nie zrozumiałe jest jak nagle duża wada nie stanowi już problemu skoro 9 lat temu ( moj pierwszy poród ) bez dwóch zdań dostałam skierowanie na cc.... co do innego lekarza, to skierowanie się liczy tylko od prowadzącego lekarza (podobno) a mój doktor w zaparte twierdzi ze nie ma podstaw do cc.....

reklama
Hej,

Dzięki za odpowiedź. Nie wiem jak to wszystko przebiega jeżeli chodzi o cukrzycę ale pozostaje nam wierzyć że ekipa w szpitalu wie co robić w twoim przypadku. Mam dużą wadę, minus 10 w jednym oku i dla mnie poprostu nie zrozumiałe jest jak nagle duża wada nie stanowi już problemu skoro 9 lat temu ( moj pierwszy poród ) bez dwóch zdań dostałam skierowanie na cc.... co do innego lekarza, to skierowanie się liczy tylko od prowadzącego lekarza (podobno) a mój doktor w zaparte twierdzi ze nie ma podstaw do cc.....
A to faktycznie dziwne. Zresztą juz po 1 przebytym cc, lekarze mogą zalecać ten sam sposób rozwiązania w kolejnej ciąży, żeby nie było powikłań. A co do skierowania to nie jestem pewna czy to musi byc lekarz prowadzący, ja miałam kilku lekarzy w tej ciąży i wydaje mi się, że liczy się zdanie ostatniego, ktory przeprowadza badanie.

Do góry