reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2020

reklama
A jak radzicie sobie Dziewczyny z bolesnymi skurczami przepowiadającymi? Ja miałam od kilku tygodni takie bezbolesne, robił się twardy brzuch od góry na kilkadziesiąt sekund i tyle.
A od paru dni zaczęły się te bolesne, jak na okres 🤔
Też mam czasem takie bóle ale wtedy raczej staram się odpoczywać jak to nie pomaga to biorę nospe

U mnie lekarz mówił, że w terminie porodu powinnam mieć ktg w szpitalu. A wcześniej to jak chcę mogę sobie zrobić płatne w dowolnej przychodni... Fakt, ze chodzę prywatnie do lekarza, więc czy ze skierowaniem czy bez muszę płacić. W szpitalu przed terminem na NFZ mogą zrobić, ale podobno tylko w przyoadku jakby coś działo się - plamienia, słabsze ruchy dziecka, silne bóle itd. Przy okazji mogą zostawić na obserwacji.
wlasnie moj mowi tak samo, ze tylko jak sie cos dzieje a jak nie to nie robimy bo nie ma potrzeby , ja bede rodzic tydzień przed planowanym terminem wiec moze dlatego uwaza ze nie ma potrzeby

U mnie też pojawiają sie co jakiś czas bóle jak na okres. Wcześniej zgodnie z zaleceniami lekarza brałam leki rozkurczowe nospę i magnez, aby wyciszyć skurcze. Teraz w sumie już blisko terminu i nie wiem czy można/czy warto brać te leki... U mnie te bóle nie są mocno nasilone, podczas okresu zdarzały mi sie dużo silniejsze, więc na razie nic z nimi nie robię. Pomaga mi położenie się i wyciszenie. A w nocy z kolei przesypiam takie bóle (budzę sie czasami z bólem i mdłościami, ale zasypiam zaraz).

Mi lekarka mówiła, żeby w 37tc już przestać brać magnez, a jak bardzo boli, to można paracetamol spróbować. Tu w de nie mam zgody na żadne leki rozkurczowe w ciąży. Ale jak już nie moge z bólu, to wezme jedną nospe na ruski rok, bo mam jeszcze zapasy z pl.

Ja mam takie bóle jak na okres zazwyczaj wieczorami, nie są jakoś bardzo bolesne więc nie przeszkadzają mi póki co.
Co do ktg to ja z pierwszym synkiem miałam raz robione w 39tc w przychodni i potem jak wylądowałam w szpitalu ze skurczami to często podłączali. Teraz też doktor nic nie mówi o ktg pewnie przez to że i tak będzie cc.
Ja jestem po cc, na bliznę nie stosowałam nic jak przestała mocno boleć to opracowywałam żeby nie porobiły się zrosty. Ogólnie wszystko mi się ładnie zagoiło i blizna jest mało widoczna

Mój lekarz wgl nie daje mi skierowania na ktg. Miałam raz robione w 34 tc jak było podejrzenie, że mogą mi się sączyć wody i pojechałam na IP w szpitalu.

A czasami mam bolesne skurcze, w nocy prześpię je. Zaś w dzień biorę magnez i buscopan na skurcze BH. Ale w 37 tc powinnam to odstawić.

Hej 🙂 Na razie nie mam oficjalnego skierowania na cc, tylko na ostatnich wizytach lekarz bardzo zwracał uwagę na pomiary i masę dziecka, bo mam cukrzycę ciążową. Wspominał mi juz niejednokrotnie, że mogę mieć cc z uwagi na ryzyko makrosomii i możliwe powiklania przy cukrzycy. W sumie leczę ją dietą (bez insuliny), mierzę sie glukometrem i wyniki wydają sie w porządku. Jednak Ignaś właściwie od początku ciąży szybko rośnie i ma wagę w górnej normie. W zeszłym tygodniu (36 +4 tc) z usg wyszło, że waży 3671 g. Poszczegolne pomiary też wychodziły na 38-39 tc (w tym większa główka). Faktem też jest, że u nas w rodzinie rodzily sie duże dzieci sporo pow. 4 kg (i bez cukrzycy), więc może to też geny. Na wizycie w przyszlym tygodniu juz blisko terminu lekarz zobaczy o ile zwiększyły sie różne parametry i ma podjąć decyzję... A inna kwestia to błąd pomiaru, który moze wynosić nawet ok. 500 g, wiec może niepotrzebne to cc...
A u Ciebie duża jest wada wzroku? Bo ja tez mam, ale raczej niewielką. W razie co może z innym lekarzem to skonsultuj 🤔
Hej,

Dzięki za odpowiedź. Nie wiem jak to wszystko przebiega jeżeli chodzi o cukrzycę ale pozostaje nam wierzyć że ekipa w szpitalu wie co robić w twoim przypadku. Mam dużą wadę, minus 10 w jednym oku i dla mnie poprostu nie zrozumiałe jest jak nagle duża wada nie stanowi już problemu skoro 9 lat temu ( moj pierwszy poród ) bez dwóch zdań dostałam skierowanie na cc.... co do innego lekarza, to skierowanie się liczy tylko od prowadzącego lekarza (podobno) a mój doktor w zaparte twierdzi ze nie ma podstaw do cc.....

reklama
Hej,

Dzięki za odpowiedź. Nie wiem jak to wszystko przebiega jeżeli chodzi o cukrzycę ale pozostaje nam wierzyć że ekipa w szpitalu wie co robić w twoim przypadku. Mam dużą wadę, minus 10 w jednym oku i dla mnie poprostu nie zrozumiałe jest jak nagle duża wada nie stanowi już problemu skoro 9 lat temu ( moj pierwszy poród ) bez dwóch zdań dostałam skierowanie na cc.... co do innego lekarza, to skierowanie się liczy tylko od prowadzącego lekarza (podobno) a mój doktor w zaparte twierdzi ze nie ma podstaw do cc.....
A to faktycznie dziwne. Zresztą juz po 1 przebytym cc, lekarze mogą zalecać ten sam sposób rozwiązania w kolejnej ciąży, żeby nie było powikłań. A co do skierowania to nie jestem pewna czy to musi byc lekarz prowadzący, ja miałam kilku lekarzy w tej ciąży i wydaje mi się, że liczy się zdanie ostatniego, ktory przeprowadza badanie.

Do góry