Hej
Na razie nie mam oficjalnego skierowania na cc, tylko na ostatnich wizytach lekarz bardzo zwracał uwagę na pomiary i masę dziecka, bo mam cukrzycę ciążową. Wspominał mi juz niejednokrotnie, że mogę mieć cc z uwagi na ryzyko makrosomii i możliwe powiklania przy cukrzycy. W sumie leczę ją dietą (bez insuliny), mierzę sie glukometrem i wyniki wydają sie w porządku. Jednak Ignaś właściwie od początku ciąży szybko rośnie i ma wagę w górnej normie. W zeszłym tygodniu (36 +4 tc) z usg wyszło, że waży 3671 g. Poszczegolne pomiary też wychodziły na 38-39 tc (w tym większa główka). Faktem też jest, że u nas w rodzinie rodzily sie duże dzieci sporo pow. 4 kg (i bez cukrzycy), więc może to też geny. Na wizycie w przyszlym tygodniu juz blisko terminu lekarz zobaczy o ile zwiększyły sie różne parametry i ma podjąć decyzję... A inna kwestia to błąd pomiaru, który moze wynosić nawet ok. 500 g, wiec może niepotrzebne to cc...
A u Ciebie duża jest wada wzroku? Bo ja tez mam, ale raczej niewielką. W razie co może z innym lekarzem to skonsultuj