reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2020

No i mam powyżej 10tsh..
Zastanawiam się, czy coś jest nie tak czy poprostu z powodu ciąży tak mi podskoczylo bo do tej pory mialam 1,1albo mniej.
Teraz to mam dopiero stres

Może jakaś inna jednostka?[emoji51]

Hej dziewczyny! Dwa dni zajeło mi przeczytanie wszystkiego tu od początku. Witam się tak jedną nogą bo nigdy nic nie wiadomo. Mam 35 lat i 3 dzieci w wieku 13 i 11 lat oraz najmlodsze 8 miesięcy. Przez dużą różnice wieku zdecydowaliśmy się na zapewnienie najmłodszemu rodzeństwa aby nie dorastało jak jedynak. O dziwo udało się w pierwszym cyklu starań co bylo trudne do Przewidzenia przez moje obecne cykle, które wahają się do nawet 45 dni przez karmienie piersią. Zatem testowałam na ciemno. Pierwszy test 5 dni temu pokazał biel. Kolejny 4 dni temu cień cienia. Dopiero dwa kolejne dni dały jakiś słaby obraz kreski. Dziś w 42 dniu cyklu test pokazał już bladą kreskę która zdecydowanie nazwała bym namacalnym dowodem że coś się dzieje:) powtórzę test za dwa dni i zobaczę. Widzę że wiele z was robi bete ale w mojej małej miejscowości to czekać trzeba na jakiekolwiek wyniki 3 dni więc aż tak mi się nie spieszy bo tej wiedzy. Mieszkam blisko Bieszczad :)
Postaram sie być na bieżąco o ile moje najmlodsze piskle okaże się łaskawe. Załączam zdjecia testów wykonywanych kolejno :p

O ja też mam długie cykle 40-dniowe bo karmię[emoji4] moja córeczka ma 11mc. Gratulacje!

reklama
Hej , poczytałam i kilka rzeczy napiszę jak to wygląda u mnie :
- do gina chodzę tylko i wyłącznie prywatnie. Mam zaufaną panią ginekolog która prowadziła moją pierwszą ciążę i wszystko było ok. Płacę 150 zł za wizytę. Wybieram się do niej w przyszłym tygodniu i mam nadzieję usłyszeć serduszko.
- biorę mamadha premium i piję codziennie zakwas z buraka :)
- też mam nadzieję na darmowe prenatalne :) w pierwszej ciąży miałąm komplet bezpłatnie bo przyziemność karkowa wyszła źle.
- pracować mam zamiar do połowy ciąży ale zobaczymy co z tego wyjdzie
- widziałam że w przyszłym tygodniu w Lidlu mają być ubrania ciążowe :)
- najbardziej ze wszystkiego boję się że utyję jak w pierwszej ciąży 30 kg. Jestem osobą aktywną nie ważę nawet 50 kg a dobiłam prawie do 80 kg. Do wagi sprzed szybko wróciłam ale mam traumę :(
Ja utycia się nie boję, mam za wysoki cukier na czczo. Dowiedziałam się o tym niedawno i miałam zbić cukier dieta. Nie mam nadwagi. Byłam na diecie 2 miesiące a teraz ciąża. W poniedziałek do gina po skierowanie do diabetolog. I pewnie ciąża na diecie i insulinie. Zbije sobie cukier po ciąży. Wiec tycie mi nie grozi. Zresztą już prawie zapomniałam jak smakują słodycze.

Z racji na wcześniejsze poronienie i pracę w szpitalu już jestem na L4. Wzięłam zwolnienie na niby przeziębienie. Koleżanka napisałam że źle się czuje. Chociaż ostrzegałam je że w następnej ciąży pójdę na L4 od pierwszego dnia ciąży ;p W poniedziałek ginekolog już może coś zobaczy. Chociaż wolałabym żeby w pracy nie wiedzieli o ciąży. Może poproszę o inny kod na zwolnieniu.
Ja do ginekologa chodzę do Luxmed mają krótkie terminy i bardzo miła pani doktor przyjmuje. Mam wykupione dodatkowe ubezpieczenie w PZU, chyba będę chodzić do dwóch naraz [emoji14]

Oo o a myslalam ze tylko ja już zaczynam myśleć o spodniach ciążowych [emoji23] mam Zachowane z poprzedniej ciazy wiec myśle Ze niebawem odkopię [emoji1]
Ja nie mogę znaleźć stroju kąpielowego i koszul do spania :( No i żadnej spódnicy.. Zostały mi 2 pary spodni, w tym jedne zupełnie niemodne ;) Koszula i bluzka ;)

Hej , poczytałam i kilka rzeczy napiszę jak to wygląda u mnie :
- do gina chodzę tylko i wyłącznie prywatnie. Mam zaufaną panią ginekolog która prowadziła moją pierwszą ciążę i wszystko było ok. Płacę 150 zł za wizytę. Wybieram się do niej w przyszłym tygodniu i mam nadzieję usłyszeć serduszko.
- biorę mamadha premium i piję codziennie zakwas z buraka :)
- też mam nadzieję na darmowe prenatalne :) w pierwszej ciąży miałąm komplet bezpłatnie bo przyziemność karkowa wyszła źle.
- pracować mam zamiar do połowy ciąży ale zobaczymy co z tego wyjdzie
- widziałam że w przyszłym tygodniu w Lidlu mają być ubrania ciążowe :)
- najbardziej ze wszystkiego boję się że utyję jak w pierwszej ciąży 30 kg. Jestem osobą aktywną nie ważę nawet 50 kg a dobiłam prawie do 80 kg. Do wagi sprzed szybko wróciłam ale mam traumę :(
Mi z obu ciąż zostało po 10kg :/ Niestety też przytyłam 30kg i to dwa razy!
ToNam się udało trafić z ofertą Lidla ;)

No i mam powyżej 10tsh..
Zastanawiam się, czy coś jest nie tak czy poprostu z powodu ciąży tak mi podskoczylo bo do tej pory mialam 1,1albo mniej.
Teraz to mam dopiero stres
Skonsultuj to jak najszybciej, nie ma na co czekać przy tak wysokim tsh.

Polecam z hm jeansy ciążowe, ładnie leżą i są wygodne. Co prawda kosztują aż 130 zł ale uważam, że warto kupić sobie taką jedną parę. Nosiłam przez całą ciążę i w tej też będę zaraz je ubierać. Wystarczyła mi jedna para, w domu dres.
Właśnie tam kupiłam dzisiaj ale jeszcze za duże bo jak wspomniałam tyje okropnoe i choć bardzo będę się starać to już wiem, że w M długo nie pochodzę..

Dziewczyny odebralam wynik: 40,78 mlu, jestem dwa dni przed miesiaczka tzn 27/29dc, uwazacie ze jest ok? We czwartek pojde powtorzyc
Ja miałam w dniu spodziewanej miesiączki 29dc 72, więc myślę że na tym etapie wszystko ok ;) . Warto byłoby sprawdzić przyrost by być spokojnym :)

Nie dziwię się, że wzięłaś L4. Ja również pracuję w szpitalu. I mimo, że nie jestem pielęgniarka i nie mam styczności bezpośredniego z pacjentami to pracuję na oddziale i strach jest :/
Ja utycia się nie boję, mam za wysoki cukier na czczo. Dowiedziałam się o tym niedawno i miałam zbić cukier dieta. Nie mam nadwagi. Byłam na diecie 2 miesiące a teraz ciąża. W poniedziałek do gina po skierowanie do diabetolog. I pewnie ciąża na diecie i insulinie. Zbije sobie cukier po ciąży. Wiec tycie mi nie grozi. Zresztą już prawie zapomniałam jak smakują słodycze.

Z racji na wcześniejsze poronienie i pracę w szpitalu już jestem na L4. Wzięłam zwolnienie na niby przeziębienie. Koleżanka napisałam że źle się czuje. Chociaż ostrzegałam je że w następnej ciąży pójdę na L4 od pierwszego dnia ciąży ;p W poniedziałek ginekolog już może coś zobaczy. Chociaż wolałabym żeby w pracy nie wiedzieli o ciąży. Może poproszę o inny kod na zwolnieniu.
Ja do ginekologa chodzę do Luxmed mają krótkie terminy i bardzo miła pani doktor przyjmuje. Mam wykupione dodatkowe ubezpieczenie w PZU, chyba będę chodzić do dwóch naraz [emoji14]

Tak, ale ja dwa miesiące temu poroniłam ciążę w 10 tygodniu. Wszyscy w pracy wiedzieli, że jestem w ciąży, i wszyscy wiedzą, że poroniłam. Dlatego chyba wolę ukrywać moją drugą ciążę. Momo, że pieniądze na nieciazowym zwolnieniu sąmniejsze. Starczy mi pieniędzy nawet jak dostanę 80% a w zasadzie to jeszcze mniej, bo mam trochę takiej roboty w której płacą mi za wykonanie. A na L4 nic nie wykonam. To tylko pieniądze. Dziecko ważniejsze.
Nie szkoda Ci kasy ? L4 ciążowe jest płatne 100, inne tylko 80 %.

reklama
Co do rzeczy to wszystkie moje za duże xl oddałam do krzyża [emoji28][emoji23] i kupiłam l bo chodziłam regularnie na siłownie , i teraz znowu będę musiała jechać i coś kupić 🤷🏻‍♀️[emoji52] ale chyba za 2-3 miesiące .... chyba ze szybciej zacznę przybierać ...
z 1 synem aż 25
z córka 15
z synem kolejnym tylko 4 bo wymiotowałam do 6 miesiąca [emoji51][emoji51]
Oby teraz było lepiej ...

Do góry