Tak, zgadza się, tak jest w Norwegii, ciąża od 2 trymestru, no chyba, że coś się dzieje na co można zaradzić, ciążę prowadzi lekarz rodzinny jeśli nie ma większych problemów, albo położna (można sobie wybrać), w 3 trymestrze chodzi się na kontrolę częściej I'm bliżej do rozwiązania (też w zależności jak się kobieta czuje i jakie są wyniki badań), pierwsze usg 17-19tydz. kierują na nie do szpitala, bo wcześniej organy nie są na tyle rozwinięte, żeby lekarz mógł ocenić co tam się dzieje. Później jest jeszcze 1 usg chyba pod koniec 2 trymestru. Zwolnienie w ciąży jest postrzegane niemal jako oznak słabości, negatywnie. Oczywiście jeśli źle się czujesz to co innego, lub jeśli warunki pracy są zagrażające, ale często pracodawca proponuje inne obowiązki na czas ciąży. Ogólnie kobiety same maja inna mentalność wydaje mi się. Żadna nie chce iść na zwolnienie, tyraja z brzuchem pod broda ile się da a po pracy jeszcze na trening albo spacer z psem po lesie chcą równouprawnienia więc nie mogą pokazywać, że ciąża robi je mniejproduktywne.
Brzmi strasznie[emoji51] szacun dla tych kobiet! Rozumiem, że Ty też będziesz pracować dopóki starczy sił?
Hey
U mnie wczoraj i dzisiaj rano były dwie kreski słabe ale były
Od razu pobiegłam do ginekologa (choruje na hashimoto) ale niestety nie było widać pęcherzyka. Czy jest się czym martwić ? Jutro z rana beta i dam wam znać
Nie masz się czym martwić, u nikogo nie byłoby widać pęcherzyka na takim etapie[emoji4] kiedy kazał Ci przyjść ponownie?
@Belize niestety nie wiem.
Ja się właśnie naczytałam artykułów o ciąży w wieku 35+ tak na dobranoc..
Nie martw się na zapas, mojej mamy koleżanka w wieku 43 lat urodziła zdrowego synka i ciąże i poród miała bezproblemowe[emoji4] jedynie miała cukrzyce ciążową ale to jest niezależne od wieku. Znam jeszcze kilka takich przykładów, za to żadnego „złego”
Dziewczyny, w piątek 27.12 30 dzień cyklu test pozytywny, co prawda blade kreski ale na dwóch.
W sobotę 28.12 beta 72, jutro idę jeszcze raz.
W sobotę zapisałam się na USG i do lekarza, to byłby 38 dzień, nie wiem jak to liczyć dokładnie, 5 tydzień i 3 dzień?
Myślicie że będzie coś widać?
Pęcherzyk będzie widać ale czy już serduszko to nie wiem, może być, zależy kiedy była owulacja. Ja idę później żeby już na pewno było widać serduszko[emoji4]