reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2020

reklama
To to się operuje? Ja też mam taką klatkę, chodziłam tylko za dzieciaka na ćwiczenia korekcyjne. Ale ogólnie to w niczym nie przeszkadza. Ile synek ma lat?
O to mnie pocieszyłaś :) Synek ma 18 miesięcy dopiero a zdałam sobie sprawę że coś jest nie tak dopiero jak zaczął siadać, wtedy to się pogłębiło. Operuje się jeśli mostek uciska na narządy, jeśli nie to jedynie ze względów estetycznych. Ale to i tak nie wcześniej jak skończy 5-7 lat albo i później, no chyba że zagraża to życiu to od razu. Z nim to póki co ciężko ćwiczyć bo nie rozumie, nie usiedzi też w miejscu. Mam nadzieję, że z czasem będzie lepiej współpracował i wszystko będzie ok.

Jak masz to samo nazwisko jakie przy pierwszej ciąży to grupa krwi nie musi być powtarzana. Byle była z aktualnym nazwiskiem
Niestety miałam wtedy jeszcze panieńskie :(

Byłam dzisiaj na usg I bije mocne [emoji169] :)
Super wiadomość :) Gratulacje

Oby udało się bez operacji.. Ogólnie u małych dzieci kiedy to wzrost kostny się kształtuje i ciągle rosna to najistotniejsze są ćwiczenia i prawidłowa rehabilitacja im później się za to człowiek weźmie tym ciężej z tego wyjść. Ja pracując już kilka lat jako Fizjoterapeuta spotkałam się z przypadkami że ćwiczenia ładnie wyprowadziły ta wadę, także trzeba być dobrej mysli🙂
A możesz polecić jakieś ćwiczenia które można wykonywać w domu? Chodziliśmy do fizjoterapeuty ale on robił bardziej uciski i rozciąganie a syn nie usiedzi w miejscu i na następną wizytę polecił przepisać się do pani które ćwiczy metodą Bobath. Nie wiem na czym to polega, mam nadzieję że bardziej mu podpasuje.

A możesz polecić jakieś ćwiczenia które można wykonywać w domu? Chodziliśmy do fizjoterapeuty ale on robił bardziej uciski i rozciąganie a syn nie usiedzi w miejscu i na następną wizytę polecił przepisać się do pani które ćwiczy metodą Bobath. Nie wiem na czym to polega, mam nadzieję że bardziej mu podpasuje.
Bo u takich małych dzieci to zazwyczaj całą pracę wykonują terapeuci. Dobrze zrobiliście przepisując się do Pani, która pracuje na bobath. Ogólnie tu duza rolę odgrywają ćwiczenia oddechowe tak by napełniać klatkę piersiową powietrzem i chwilę wytrzymać, by mostek się rozszerzał..dużo turlania, obrotów, bo wtedy angażujemy pracę bardzo wielu mięśni i zachęcamy do wykształcenia prawidłowych wzorców. Ćwiczenia na piłce takie nawet zwykle taczanie, kładziemy dziecko pleckami na piłce i rozciągamy całą klatkę i brzuch i bujamy w różne strony, najlepiej by było gdyby rehabilitant wszystko pokazał bo to wtedy zostaje w głowie u rodzica. Basen jest bardzo wskazany. Powiedz mi czy robiliście badania Wit d? Taka wada może powstać poprzez niedobór Wit D. Tzw. Krzywica.

reklama
Bo u takich małych dzieci to zazwyczaj całą pracę wykonują terapeuci. Dobrze zrobiliście przepisując się do Pani, która pracuje na bobath. Ogólnie tu duza rolę odgrywają ćwiczenia oddechowe tak by napełniać klatkę piersiową powietrzem i chwilę wytrzymać, by mostek się rozszerzał..dużo turlania, obrotów, bo wtedy angażujemy pracę bardzo wielu mięśni i zachęcamy do wykształcenia prawidłowych wzorców. Ćwiczenia na piłce takie nawet zwykle taczanie, kładziemy dziecko pleckami na piłce i rozciągamy całą klatkę i brzuch i bujamy w różne strony, najlepiej by było gdyby rehabilitant wszystko pokazał bo to wtedy zostaje w głowie u rodzica. Basen jest bardzo wskazany. Powiedz mi czy robiliście badania Wit d? Taka wada może powstać poprzez niedobór Wit D. Tzw. Krzywica.
Badań nie robiliśmy, ale mały od urodzenia ma podawane krople Devikap, 1 kropla w słoneczne dni a w pozostałe po 2 krople, ale od czasu gdy poszłam z tym do pediatry to kazała brać cały czas po 2 krople. Więc myślę, że to nie powinno być z niedoboru. chociaż kto wie.

Do góry