reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2019

Martitka dzieki:)

Mama1990 jestem za w 100%!

Supreme witaj! Mam podobną historię, 2 straty w 9tc, kolejna ciąża na heparynie już donoszona także kciuki za Ciebie:) teraz znów mam heparyne. I we wszystkich krwiaki.

Milvaa witaj :)

Baciombre jak wejdziesz na wrześniowe mamy to tam znajdziesz nasz wątek z tabelka.

reklama
Mam pytanko do "słodkich" mam (w sensie cukrzycowych [emoji4]). Co i jak często jecie? Szperam trochę po necie ale jak w każdym temacie znajduje sprzeczności. Poratujcie proszę.
Też jestem za wątkiem zamkniętym...

Mam pytanko do "słodkich" mam (w sensie cukrzycowych [emoji4]). Co i jak często jecie? Szperam trochę po necie ale jak w każdym temacie znajduje sprzeczności. Poratujcie proszę.
Też jestem za wątkiem zamkniętym...
Wiesz sama musisz sama dopasować co możesz jeść, jestem na diecie cukrzycowa od 7tc, ja jem małe parówki cielece, jajko na parze, serek wiejski (mam cały taki karton 12x w lodówce hahaha) makarony 100% durum, kasza gryczana, ryż brązowy lub basmati, wszelakie mięso bo po tym cukier nie rośnie, brokuły, kalafior i inne warzywa czyli ogórek pomidor... chleb ig z netto lub żytni, pełnoziarnisty to zależy, jem też tosty z serem i szynką itp ale np tylko jeden bo po 2 rośnie mi cukier, pączków absolutnie :-( co byś chciała jeszcze wiedzieć? Na fb jest fajna strona cukrzyca ciążowa bez strachu i cukrzyca ciążowa- przepisy

A jak z owocami? Jesz regularnie np co 3h?
Dziś się właśnie zaopatrzyłam w makarony, ryż, sałatę, serki i wędliny z indyka a także chleb żytni i graham, bo ig już nie było
Wiesz sama musisz sama dopasować co możesz jeść, jestem na diecie cukrzycowa od 7tc, ja jem małe parówki cielece, jajko na parze, serek wiejski (mam cały taki karton 12x w lodówce hahaha) makarony 100% durum, kasza gryczana, ryż brązowy lub basmati, wszelakie mięso bo po tym cukier nie rośnie, brokuły, kalafior i inne warzywa czyli ogórek pomidor... chleb ig z netto lub żytni, pełnoziarnisty to zależy, jem też tosty z serem i szynką itp ale np tylko jeden bo po 2 rośnie mi cukier, pączków absolutnie :-( co byś chciała jeszcze wiedzieć? Na fb jest fajna strona cukrzyca ciążowa bez strachu i cukrzyca ciążowa- przepisy

Ostatnia edycja:
Dziękuje za miłe przywitanie. Ja również od początku ciąży jestem na heparynie. Też macie na brzuchu siniaki po zastrzykach? Mam wrażenie, że ostatnio jakoś trudniej mi się dobrze wbić ...

Dziękuje za miłe przywitanie. Ja również od początku ciąży jestem na heparynie. Też macie na brzuchu siniaki po zastrzykach? Mam wrażenie, że ostatnio jakoś trudniej mi się dobrze wbić ...
Podawaj pod kątem prostym, na fałdzie i wolno. Raczej po tym siniaków nie powinno być.

Ja siniaków mam coraz mniej, chyba już wiem jak robić zastrzyki żeby mi się nie robiły. Ale mam strasznie zgrubiałe miejsca i jak patrzę na brzuch to widać nierówności. Niedługo będę chyba musiała zacząć robić w uda, bo brzuch już mi się ostatnio powiększył i za bardzo już fałdki nie mam żeby się wkuwać.

A jak z owocami? Jesz regularnie np co 3h?
Dziś się właśnie zaopatrzyłam w makarony, ryż, sałatę, serki i wędliny z indyka a także chleb żytni i graham, bo ig już nie było
Jabłek nie mogę jeść bo zaraz mi cukier skacze, robiłam 2 podejścia oba nieudane, jem banany ale tylko jeden po 2 skacze mi cukier, miksowałam jogurt z malinami albo truskawkami i jest ok, innych owoców nie próbowałam, mam zamiar sprawdzić brzoskwinie ale póki co nie ma bo i tyle z owoców, ogólnie mają one dużo cukru więc nie ryzykuje...
Jem co 2h-2.5h czasem 3 ale ja już po godzinie jestem głodna więc ciężko mi wytrwać dłużej, chyba że jestem poza domem to wtedy przeginam i mam przerwę 4-5 godzinną wiem że nie powinnam ale np w laboratorium nieraz dłużej mi zejdzie...

Nie ma reguły a robię zawsze tak samo: chwytam fałd skóry i powoli wbijam pod kątem prostym. Czasami wejdzie jak w masełko i nie ma śladu. Czasami zaboli mocno i wtedy zawsze 2 dni mam obrzęk no i potem siniaki. Czasami zaboli lekko i tylko robią się takie zaczerwienienia w miejscu wkłucia.

reklama
Milvaa ja mam tylko jednego, ale rzadko miewalam siniaki. Coraz łatwiej trafić w miejsce w którym już był zastrzyk. Ja robiłam blisko pępka a teraz robie po bokach na maksa. Od biedy można w ramiona i uda (w szpitalu mi tak robili)

Do góry