reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowe brzuszki i maluszki:) - wątek zdjęciowy :)

reklama
Hejka
Widzę, że chwalicie się swoimi "osiągnięciami" w przyroście wagi :-D.
Ja mam 165 cm i przed ciążą ważyłam 55 kg i nic a nic nie schudłam na początku. Za to teraz mam już 5kg na plusie, a jak się zważę wieczorem (po całodniowym obżarstwie) to nawet 6kg.
W poprzedniej ciąży zaczynałam od 52kg i przytyłam 11kg, ale oprócz brzucha nie było widać, że w ciąży jestem. A i tak jak pojechałam do porodu, to położna nie chciała uwierzyć, że ja w 9 miesiącu jestem. Teraz na pewno pobije swój rekord, bo brzuszek będzie większy (już jest) i w boczki też mi poszło :-p
O matko! Jak ja będę wyglądała przy wadze 70kg! Jestem przerażona. :sorry:

ansure no to musze sie ograniczac bo wg tego co piszesz moge przytyc jeszcze tylko 1,5kg do konca II trymestru, czy zle Cie zrozumialam i to 5,5 kg mozna przytyc w II trymestrze, a nie w I i w II
Tylko w samym II trymestrze.

Zgodnie z książką ;) " Ciąża poradnik dla rodziców" :
w I trymestrze waga powinna wzrosnąć od 0,9 -1,8 kg; z czego 650 g przypada na dziecko - ja przytyłam 3 kg :(
w II trymestrze - przyrost masy ciała o ok. 5,4 kg. z czego 900g przypada na dziecko -no to ja już mam 4 kg :( a jeszcze 6 tygdni do końca II trymestru
w III trymestrze - przyrost masy ciala ok. 4,5-5,4 kg z czego 3-3,6 kg to dziecko
wg tej książki gdy masz prawidłowe BMI sprzed ciąży (19-26) to zalecany, łączny przyrost wagi wynosi 11,5 do 16 kg.
poniżej 19(niedowaga) - 12,5 do 18 kg
od 27-30 (nadwaga)- 7 do 11,5 kg
powyżej 30 (otyłość) - poniżej 7 kg

Ostatnia edycja:
Gorgusia, Alebur, Misiaczek, Martusia, Ansure i Lilijanna - cudne z Was słoniki, wielorybki i hipopotamki :)))

Co do wagi u mnie to przy wzroście 158 cm na starcie ciąży ważyłam 42 kg. Obecnie ważę 46 kg czyli 4 kg na plusie :)))
Mi piersi trochę urosły na początku ciąży - z A na małe B, ale od dłuższego czasu stoją w miejscu :(((

martusia ja waze 64 przy wzroscie 164 cm od poczatku ciazy +4(zaczynalam od 60 to i tak duzo bo przy staraniach przyplatalo mi sie jakos 5 dodatkowych kg, najlepiej czulam sie z waga 55 kg) ale poki co mysle o tym zeby Mala mala miejsce a o siebie zadbam po porodzie;)

Lilijanna sliczny apartamencik:)

Martusia to zależy od literatury, którą czytasz ;) Lekarz na pewno kontroluje Twoją wage i przy wizycie jak za dużo lub za mało to Ci powie.
Wg mnie:
do 13tc waga +2kg
do 27tc waga +6-7kg
7, 8 mc 4-5kg (po 0,5kg na tydzień)

Lilianna ale za to jaki słodki i uroczy wielorybek :))) super apartamentowiec

Marta jeżeli Twoja waga wyjściowa była 95, a teraz jest niecałe 90kg to jesteś wg mnie na minusie.
Tzn. jakbyś miała 96kg to wtedy byłabyś +1kg :)

Stokrotka no trudno będzie, ale nie odchudzaj się, ani się nie wkurzaj. Podobno w II trymestrze najwięcej się grubnie.

Ja się nie przejmuje wagą, a mój mąż się śmieje i czeka na moje kształty rubensowskie. Jak schudłam w niecały rok 15kg, to po ciąży też schudnę, a jak nie to nie przejmuję się tym zbytnio.

Dzisiaj czekam na wyniki i na prenatalne połówkowe jak na szpilkach, a to jeszcze tyle godzin ;/
a jutro po południu odbieram kolejne wyniki.

Waga podczas porodu ucieka od razu i dziecka i łożyska i wód płodowych, czyli na dzień dobry jakieś -8kg, więc luzik, reszta też znika w swoim czasie, gorzej z tymi kg, które się człowiekowi nazbierają nie podczas ciąży, a głupoty, jak mnie. :-p

Każdy inaczej tyje, ale fakt jest taki, że jak się słodkie je to te kg tak jakoś szybciej przychodzą, nic nie wnoszą, oprócz zaspokojenia zachcianki i na dodatek to kalorie puste. Idzie wiosna, lepiej to owocami zastąpić, ale to jeszcze chwilka, za chwilę czereśnie i wiśnie i morele będą. Mniami :laugh2:
Dzięki za pochwały.

eKażdy inaczej tyje, ale fakt jest taki, że jak się słodkie je to te kg tak jakoś szybciej przychodzą, nic nie wnoszą, oprócz zaspokojenia zachcianki i na dodatek to kalorie puste. Idzie wiosna, lepiej to owocami zastąpić, ale to jeszcze chwilka, za chwilę czereśnie i wiśnie i morele będą. Mniami :laugh2:.

I truskawki!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm uwielbiam truskawki!!!!!!!!!
Ale słodycze też? A jak tu sobie lodów odmówić, mniam.:rofl2:

reklama
demetrios ło matko jaki Ty chuderlak jestes
Lilijanna ja wlasnie probuje od paru dni zastapic ciastka galaretka z owocami ale posypana czekolada heh bo przestraszyl mnie ten przyrost kg

aaa propo owocow przypomnialo mi sie ze jak bylam w pierwszej ciazyjuz takiej zaawansowanej to kupowalam na targu brzoskwinie i sprzedala mi splesniale ale bylam wtedy wsciekla zeby ciezarnym wciskac takie gow..

Ostatnia edycja:
Do góry