reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowa Mama u lekarza:)

aniam- mam świetnego lekarza, do którego chodzę od paru lat, przyjmuje u mnie w bloku w klinice i przez niego załatwiam sobie wtykę na Żelaznej. Mogę być dla nich dochodowa bo nie mam ubezpieczenia w NFZ i bulę kasiorkę za każdy zastrzyk:-)
Do Enel-medu chodzę od 4 lat jest wielu dobrych ginekologów, moją ciążę prowadzi pani doktor Jolanta Mazurek-Kantor, moim zdaniem jest świetnym fachowcem w swojej dziedzinie. Ale trzeba do niej przywyknąć, bo jest małomówna ale za to bardzo konkretna babka. Byłam też parę razy u doktora Berlińskiego i mam bardzo dobre o nim zdanie.Grzeczny, konkretny i strasznie dokładny.
Co do Żelaznej -ktoś straszył,że mają przepełnienie, że można się nie dostać, ale położna dzisiaj mi mówiła, że to mówią o nich zawsze, więc nie ma co się sugerować tylko negocjować z doktorem.
Pod koniec kwietnia mam usg połówkowe, test PAPP-a i potrójny i będę to robić poza enel-medem (u nad w bloku hehe) u dr Makowskiego bo to jest guru w tej dziedzinie :-) Moja ginka, chociaż ją uwielbiam nie ma takiego sprzętu. Podobno dobrzy specjaliści są też w Babka-Medica, tam byłam na usg3d i polecają stamtąd doktora Rodzenia i Zioło (do końca kwietnia na sympozjum).

karolinna-Jeżeli w 16 tygodniu ciąży zrobiłaś badanie USG i powiedziano ci, że łożysko jest nisko umiejscowione, jeszcze nie ma się czym przejmować, bo zdarza się to dość często. W większości przypadków łożysko z czasem przesuwa się ku górze. Kolejne badanie ultrasonograficzne zostanie wykonane prawdopodobnie w 32 tygodniu ciąży. Jeżeli łożysko nadal będzie w dolnej części macicy - wtedy można mówić o łożysku przodującym.Najlepiej zapytaj lekarza prowadzącego o opis badania usg i wyjaśnienie i on powinien Cię uspokoić i nie szukaj na własną rękę diagnozy bo to tylko sprawia że sidenerwujesz a lekarz od tego żeby ci wyjaśnić :-)

reklama
Isunia, bardzo mi sie podba twoje podejscie;-), zgdadzam sie w 100%
Ja biore witamien raz dziennie, tak kazal gin to biore.:-)
Ja tez mam nadzieje, na powtorek z Zelaznej, i wyglada na to, ze sie tam spotkamy:-D

Tak, pisalam jzu o tym wczensiej, jestem pod wielkim wrazeniem tego szpitala, ale ja mialam planowana CC ze wzgledow medycznych wiec jak przebiega sam porod to nie wiem, ale reszta ZNAKOMITA, poczynajc od lekarz przez polozne konczac na salowych, kotre non stop sprzataja i nic nie placilam. :-D

Sanya - bardzo dziękuje Ci za informacje :)) czy ta Twoja pani przyjmuje na Jana Pawła ?? Pewnie się do niej wybiorę , bo sama nie wiem do kogo a w kwietniu juz tam będę chodzić .. Bo mam już dosyć dantex- medu w którym za wszystko płace a w enel- med mam wszytsko w pakiecie .. co do żelaznej, to moje koleżanki tam rodziły zawsze, bo blisko było ( mam meldunek na miedzianej ) no ale teraz nie mam rejonizacji więc można gdzie sie chce.. to ile będzie cie kosztował poród tam?? Bo słyszałam że coś koło 4tyś trzeba wyłozyć ale nie wiem ile w tym prawdy

aniam- ona jest raczej tylko w Arkadii ale trzeba by przedzwonić i zapytać , bo ja zazwyczaj tam ją łapałam niezależnie od dnia. Może ci na początku nie podejść, bo wydaje się obojętna, ale ona jest po prostu taka skupiona. Moja koleżanka np poszła do niej i mówi: co za baba niemiła, ale to mija przy bliższym poznaniu:-)
My od maja zrobimy sobie pakiet rodzinny, przyda się jak malec będzie na świecie:)
Cen jeszcze nie sprawdzałam, mam zamiar się tam wybrać i dowiedzieć co i jak i czy mam szansę się załapać;) Spodziewam się, że gdzieś w okolicach 4-5 tys,bo chcemy ten pojedynczy pokój albo żebym była sama, jeśli się da. Bo coś tych wrześniowych dzieci sporo się spodziewają, ale jak mówi mój facet: nic dziwnego przecież najwięcej dzieci rodzi się w 9 miesiącu :-):-):-) a i tak pogadam w środę z moją doktorką może ona jeszcze coś poleci?:happy:

Wiecie - to okropne, jak to płacicie za poród??????
Albo ja coś przeoczyłam, albo to nie jest normalne...
Ja rodziłam rodzinnie za darmo z natryskiem, miałam dwuosobową salę poporodową, znakomitą opiekę, odwiedziny nielimitowane:) W Polsce, oczywiście, na Kraśnickich Alejach w Lublinie...
Tu jest tak samo, mało tego w pakiecie jest jedynka i znieczulenie!

Sanya-Ja mam tą kartę od J z pracy ( mają takie dla całej rodziny więc dzidzia też dostanie ) to jest program enel - care dla pracowników , jest tego 5 różnych stopni w najtańszym masz sam podstawowy pakiet ( wizyty lekarskie) a w vip stomatologa i nawet poród w pakiecie , ja mam poziom trzeci, czyli całkiem dobry ( wyczytałam że w szpitalu nalezy mi sie osobny pokój i opieka pielęgniarki ) ale jeszcze nie wiem na jakich zasadach to obowiązuje.. karte mam już na nowe nazwisko więc jeszcze kilka dni się wstrzymam, ale po 12stym ( po slubie napewno tam pójdę .. ) .
czemu nie masz opieki z nfz, bo nawet jesli nie pracujesz a byś się zarejestrowała w urzędzie pracy to ubezpieczenie i tak sie należy, wtedy byś mogła tylko dopłacić za salę, położną itp, no chyba że jest Ci obojętne ile wydacie... jeśli uważasz że się wtracam to przepraszam..!!

WOW, WOW widze, ze ceny w Wa- wie typowo europejskie!!!!!!!!!!!:szok::szok::szok:

Ja tu sie boje rachunku na 2 tys Euro {a ze euro spadlo i ciagle spada.......to robi sie z tego blisko tyle co w Pl}...........
Choc nie powiem........sa i dziewczyny, ktore dostaja rachuneczki na 4 tys euro......ale tam to juz przeginaja max........tzn licza za wszystko, nawet za kazda szklanke wody.......:crazy::crazy:

reklama
anaklim- sam poród podobno zawsze jest za darmo, niezależnie od ubezpieczenia czy jego braku, ale tu chyba mowa raczej o tej całej otoczce, bo to już nie idzie w parze;) wiesz, sala, opieka położnej i takie tam... a piszę "poród" bo podchodzę do tego pakietowo :-D:-D bo tak wygodniej pisać:) Plus ja jestem nieubezpieczona,niepracująca,niezarejestrowana jako bezrobotna:)Stąd spodziewam się "porodu" na fakturę;)
aniam- ja póki co sama sobie płacę (mam pakiet enel-care Gold) widocznie firma twojego męża wynegocjowała bardzo dobre warunki, bo koleżanka też ma z pracy kartę, ale takich warunków nie ma nawet pediatry nie mają za darmo:szok: a niby też rodzinne.... jakiś kulawy umysł im to negocjował.
Teraz chcemy sobie zrobić ten pakiet VIP, ale muszę jechać i pogadać co tam mam bo ja się ostatnio czuję jak bezmózgie stworzenie, luki w pamięci jak diabli....muszę z Y. jechać on zapamięta i zapyta o co trzeba, bo ja ledwo kontaktuję:baffled:
Pracowałam od ukończenia szkoły średniej do listopada 2007 roku (11 lat w jednej firmie) ,potem zrezygnowałam z pracy i po prostu z lenistwa nie zarejestrowałam się w UP. Muszę jechać do Krakowa żeby to zrobić więc trzeba będzie ruszyć cztery litery:)
Spoko, nie odbieram tego jako wtrącanie się, chyba nikomu nie jest obojętne ile wyda :tak:,ale jesteśmy na to gotowi.
A jeśli da się uniknąć większości kosztów to pewnie warto :tak::tak::tak:

ajako-co najmniej jak w hotelu w tropikach,nie? Może jeszcze kwartet smyczkowy grający Mozarta podczas karmienia w ramach tych 4 tysiaków;)

Do góry