reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrzesień 2011

Nalka, Mambusia to i ja należę do grona wyrodnych matek bujających dzieci w leżaczku nogą:-D:-D ale chociaż nogi coraz chudsze od tego:-D a Mambusia jak mogę to proszę o książkę, zreszta napiszę na priv
Magda zdrówka życzę, ja już łykam Iskiale coś poprawi odprność
bluetooth jaka zdolna córeczka, a ile miarek dajesz małej do 150ml, mój teraz wcina 7x na dobę 120ml tak po 3,5 miarki, ale mam zamiar zmniejszyć do 6 posiłków

reklama
Dziewczynki jeszcze raz dziękuję za słowa otuchy - jesteście kochane :-)

Zdecydowanie rządzi tu stara szkoła. Kazał odstawić wszystkie medykamenty, zostawić tylko wit. D i podawać do tego 2razy dziennie biogaję.

no to mogę też być lekarzem :-) ja tylko to podaję Alutkowi i kolek nie ma.

Na 120 - 4 miarki a na 150 - 5 :-)

to tak jak ja ale do 150 ml jeszcze nie doszliśmy...max 120 ml.

jeszcze raz polecam MM Gerber - Alutkowi służy najbardziej a testowaliśmy Enfamil, Bebilon HA i zwykły, Nan, Humana premium i Hipp Biocombiotic /ten Hipp też był ok/.

No mój smyk, po kąpieli i karmieniu i odłożeniu do łóżeczka znowu zrobił alarm, choć spał mi już na rękach. No ale po godzinie brania na rękę i uspakajaniu, w końcu zasnął i śpi już 23minuty;), więc mam nadzieję,że już prześpi chociaż te 3 godziny.

Bluetooth, mój synuś tez będzie dwujęzyczny. Już teraz tatuś mówi do niego w swoim języku, a ja w swoim, a i pewnie język angielski też wejdzie do naszego życia. Czytałam,że dzieci wielojęzyczne troszkę później zaczynają mówić, ale za to bardzo szybko łapią z kim i w jakim języku powinno rozmawiać.

My też bujamy małego nogą, albo jedną ręką obsługuję myszkę a drugą bujam Karimka;).

Aha no i co do norm to maluchy powinny przybierac ok. 200 gram na tydzien a jesli chcecie wiedziec ile MM nalezy dawac w dziennym bilansie zapotrzebowania niemowlecia to wystarczy podzielic obecna wage szkraba przez 6 ( tak zaleca moja polozna). U mnie np obecnie to bedzie 5150gr /6 =858 czyli ok 900ml dziennie powinien zjadac moj Lenkowy glodomor :-) Oczywiscie to nie znaczy zeby wmuszac w dziecko mleko. To jest bardziej orientacyjnie dla nas abysmy wiedzialy ile ml mleka podawac majac na uwadze ilosc posilkow jaka przyjmuje dziecko dziennie. U mnie jest ich 6 czyli 150ml pasuje do tego jak piesc do nosa :rofl2:

Bluetooth rzekłabym, że Twoje dziecko będzie miało przez tą dwujęzyczność łatwiej :-)

Ja zrobiłam dziś Wojtusiowi 120ml Humany i wtrąbił...szkoda, że u niego nie przekłada się to na długość spania.

Bluetooth rzekłabym, że Twoje dziecko będzie miało przez tą dwujęzyczność łatwiej :-)

Ja zrobiłam dziś Wojtusiowi 120ml Humany i wtrąbił...szkoda, że u niego nie przekłada się to na długość spania.

Za to my na pewno bedziemy mieli trudniej zeby konsekwentnie i prawidlowo przyswajala jezyk polski. W koncu dominujacym w jej zyciu bedzie niestety niemiecki a wiem z autopsji ze dzieci lubia isc w takim przypadku "na skroty" Bedzie swiadoma ze dogada sie z nami po niemiecku i wtedy moze nie bedzie chciala juz rozmawiac po polsku bo to bedzie jedynie jezyk "domowy" hmmmm. To jest nasz spory dylemat ale mysle ze wczesniej niz za 5 lat sie nie dowiemy jak to bedzie :-)
Nanusia obawiam sie ze u Was tez bedzie ten sam problem z jezykiem Twojego meza.
Mysle ze wazne jest wtedy konsekwentne podejscie do sprawy i pomimo buntu malucha starac sie nadal wpajac mu jezyk ojczysty.
Dobra ide spac, bo glodomor najpozniej za 2 godziny sie obudzi a mamuska bedzie padnieta jak teraz nie pojdzie lulu :-D

bluetooth jaka zdolna córeczka, a ile miarek dajesz małej do 150ml, mój teraz wcina 7x na dobę 120ml tak po 3,5 miarki, ale mam zamiar zmniejszyć do 6 posiłków

Kasiula, a dlaczego dajesz na 120ml tylko 3,5 miarki? Skoro zalecane są 4.

Bluetooth,pewnie i będzie cięzko, dlatego tatuś od początku mówi do małego raczej tylko po arabsku, tak by mały nie miał większych problemów później z porozumiewaniem się z dziadkami, ciotkami i wujkami.

Ostatnia edycja:
Mój smyk juz śpi a ja zaglądam przed pójściem lulu do Was.U nas dzisiajsze zasypianie wygladało tak że go wykąpałam o 20.30 później dostał cycusia i poleżał jeszcze u nas w lóżku i jak mi zaczoł zasypiac to go przeniosłam do łóżeczka.Dałam smoka otuliłam pieluszką i głaszcząc go po czole czy policzku zasnoł.Wypluł smoczka i zgasiłam lampke .Tylko ciekawe do której pośpi bo z tym różnie bywa bo zalezy ile zje wcześniej a przy piersi nie wiem czy zjadł dużo czy mało.
A jutro muszę małego zabrać razem do lekarza bo Kasia ma kontrolna wizytę u pulmonologa.Mam nadzieję że lekarka nie będzie krzywo ptrzeć że z takim maluchem przyjechałam,ale nie mam go z kim zostawić na tak długo bo on raczej nie wytrzymał by bez e mnie a nie będzie mnie ok 2 godzin babcia niestety nie bardzo da rade tak długo z nim jeszcze siedzieć.

Ostatnia edycja:
reklama
nanusia to Twój syncio musi być śliczniutki :tak::-) i stąd to imię ;-)

Bluetooth moja kuzynka mieszka w Niemczech, męża ma Polaka i córka jej mówi po polsku i niemiecku a syn już tylko po niemiecku chociaż rozumie wszystko co do niego się mówi po polsku....ale odpowiada już po niemiecku :eek:

Do góry