Kurcze ja nie wiem wielu moich znajomych brało ślub w ciążowych okolicznościach co więcej znam parę gdzie żyją na kocią łapkę ona jest rozwódka mają dziecko ale to dziecko poczęte w trakcie sprawy rozwodowej i jak to w Polsce bywa maluch nie nosi nazwisko ojca a męża mamusi i tu problem bo jak ochrzcić dziecko, które jest Pana X a nazwisko ma Pana Y i trzeba czekać długo, na zmianę nazwiska dziecka.Wystarczyło, że prababka dziecka pogadała z księdzem i dziecko zostało ochrzczone na nazwisko Y a do chrztu trzymał je biologiczny tata z nazwiskiem X i teraz w marcu rozprawa o zmianę nazwiska dziecka i ta zmiana nazwiska będzie uwzględniona w kościele przy adnotacji z chrztu.
Jak się chce wszystko idzie
Ja będę miała ten sam problem dziecko z obecnym partnerem T. zato z nazwiskiem po moim mężu ale za wczasu załatwię od męża wyparcie się ojcostwa na piśmie poświadczone notarialnie z uzasadnieniem czemu ojcem być nie może sama mu to napisze odeśle tylko mu do podpisania a jak nie to mu powiem, że będzie płacił kolejne alimenty na dziecko i najwyżej na swoja rękę założy sprawę o zaprzeczenie ojcostwa na swój koszt zrobi badania DNA,aby te alimenty nie płacić, a że faceci idą na łatwiznę papierek podpisze mi bez dwóch zdań