reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2010...

kerna
Krwawienia w pierwszych tygodniach ciąży sa zupelnie normalne, no ale wierzę ci że się zmartwiłaś. Zadzwoń może do swojego gin. i zobaczysz co Ci powie. Jeśli niemasz numeru to może warto pojechać do innego prywatnie. U nasz przymują normalnie, mój to nawet w niedzielę przyjmuje.

beti14011984
Witaj, witaj!
No właśnie człowiek leci do lekarza a tu... sam pęcherzyk... Ty to chociaz po 2 tyg. możesz iść jeszcze raz, mi mój G. kazał dopiero przyjechać po miesiącu - także miałam cały miesiąc niepewności.

reklama
kerna ja miałam takie plamienia na początku w 2 ciąży, przeszły po 2 dniach.
Co do ekscytacji mężowskiej to u mnie też nie ma, mąż w każdej ciąży bardziej się interesował od kiedy maluszek już kopał :) Zresztą sam przejmuje sie jak to będzie z trójką, aczkolwiek chcianą ale trzecie miało być za jakieś 2 lata bo mąz chce swoją firmę otworzyć i tu zawsze ryzyko jest a jeszcze jedno dzieciątko;-) No ale wiem że się cieszy tylko teraz to dla niego abstrakcja;-)

dziewczyny ja dzis rano plamiłam i to dość ostro. Krew jest brązowa pomieszana z normalną. sobota i nikt mnie nie przyjmie...do tego miałąm inny niż zawsze ból podbrzusza.......boję się:-:)-:)-:)-:)-:)-:)-(
Wiesz ja tez mialam brazowe krwawienie jak bylam z moim syneczkiem w ciazy.Do trzech miesiecy moze sie tak zdarzyc . Moja siostrzenica w drugim miesiacu mila krwotok a mimo wszystko udalo sie jej donosic ciaze. Ale jedz lepiej do szpitala niech sprawdza co z fasolinka. A moze ty masz nadzerke ? U mnie tak bylo. Nadzerki zawsze krwawia w ciazy. Powodzenia kochana.
Betti nie martw sie ja bylam kiedys w 6 t i bylo widac pecherzyk bez zarodka , poszlam za 4 dni i wszystko bylo i zarodek i serce.

Ostatnia edycja:
Witam weekendowo!

beti14011984 witaj wśród wrześniówek!
kerna ja również radziłabym Ci iść na pogotowie lub do szpitala... tak na wszelki wypadek.

U mnie dzisiaj zaczyna się 7-dmy tydzień.
Co do Małża to niby to on się cieszy i czyta jakieśtam gazety ale w sumie jakiejś euforii to nie widzę. Myślę, że chyba jeszcze do niego tak całkiem nie dotarł fakt, że będzie ojcem.

Kerna ja chcę tylko napisać że żadne krwawienie w ciąży nie jest normalne i trzeba iść do lekarza, często jednak nie dzieje się nic poważnego, ale warto sprawdzić i dostać leki. Można się zgłosić do szpitala. Ja też miałam we wtorek rano krwawienie, zadzwoniłam do ginki i kazała mi przyjechać albo do szpitala. Okazało się, że mam krwiaka, z dzidzią ok ale muszę dwa tygodnie leżeć i brać leki. Miałam takie ciemnoczerwone krwawienie :zawstydzona/y:
trzymam kciuki kochana! żeby wszystko było w porządku

Ostatnia edycja:
Kerna ja chcę tylko napisać że żadne krwawienie w ciąży nie jest normalne i trzeba iść do lekarza, często jednak nie dzieje się nic poważnego, ale warto sprawdzić i dostać leki. Można się zgłosić do szpitala. Ja też miałam we wtorek rano krwawienie, zadzwoniłam do ginki i kazała mi przyjechać albo do szpitala. Okazało się, że mam krwiaka, z dzidzią ok ale muszę dwa tygodnie leżeć i brać leki. Miałam takie ciemnoczerwone krwawienie :zawstydzona/y:

wg mnie swiete slowa
ŻADNE KRWAWIENIE W CIĄŻY NIE JEST NORMALNE

Kerna idz koniecznie do lekarza,nie to zebym Cie straszyla i koniecznie sie do nas odezwij,bo martwimy sie:tak::tak:

Krwawienia podczas ciąży

Przede wszystkim należy powiedzieć, że podczas ciąży nie występuje miesiączka. Mogą natomiast wystąpić krwawienia bądź plamienia, które mogą być mylone z miesiączką. Występujące krwawienia mogą również świadczyć o zagrożeniu dla życia płodu i/lub matki

Krwawienia podczas ciąży mogą zdarzyć się w dowolnym okresie jej trwania i o zróżnicowanym nasileniu. Przyczyn występowania krwawień jest wiele. Jedne są groźne dla życia matki i dziecka, drugie niekoniecznie. Jednakże żadnego krwawienia z dróg rodnych nie wolno lekceważyć. Należy w miarę jak najszybszym czasie skontaktować się z lekarzem ginekologiem w celu przeprowadzenia odpowiednich badań. Tylko lekarz może stwierdzić czy występujące krwawienie jest groźne czy też nie. Przede wszystkim należy pamiętać, że

"Krwawienia w ciąży są niegroźne tylko w rzadkich przypadkach".

Możliwe (aczkolwiek nie jedyne) przyczyny krwawień Powody krwawień mogą być różne - od zwykłego przemęczenia aż do zagrożenia poronieniem.

1. W pierwszym trymestrze dochodzi do zagnieżdżania się jaja płodowego w błonie śluzowej macicy.Może to spowodować lekkie bądź śladowe krwawienia/plamienia, które jednak często nie niosą ryzyka ani dla matki ani dla płodu i zazwyczaj nie mają znaczenia dla dalszego rozwoju ciąży.
  2. choroby szyjki macicy
  3. lekkie krwawienia w pierwszych tygodniach ciąży mogą być spowodowane zmianami hormonalnymi u kobiety
  4. również lekkie krwawienie może być spowodowane wysokim poziomem estrogenów w ciąży.
  5. lekkie krwawienie może być spowodowane przemęczenie, zbyt aktywnym trybem życia.

1. Niewielkie krwawienia we wczesnym stadium ciąży może być wywołane ciążą pozamaciczną. Rozwijająca się komórka jajowa rozciąga jajowód i doprowadza do przerwania jego ścianek. W wyniku tego (najczęściej w 4-8 tygodniu ciąży) może dojść do dużego krwawienia do jamy brzusznej co zagraża życiu kobiety. Może również prowadzić do poronienia.
  2. Krwawienia w pierwszych 3 miesiącach mogą również świadczyć o zbliżającym się lub rozpoczynającym się poronieniu.
  3. W ostatnich tygodniach ciąży może dojść do krwawienia z powodu tzw. łożyska przodującego. Oznacza to, że łożysko zaczęło się odrywać od ścianki macicy i przesunęło się w dół. Im bardziej łożysko odklei się od ścianki macicy tym bardziej obfite są krwawienia. Należy zwrócić uwagę, że w tej sytuacji krwawienie jest bezbolesne. Jeśli łożysko tylko częściowo przysłoni szyjkę macicy zdarza się, że (pod odpowiednią kontrolą lekarską) łożysko powróci na swoje miejsce, ewentualnie poród odbędzie się siłami natury. Jednakże jeśli łożysko całkowicie zakryje szyjkę macicy - wykonuje się cięcie cesarskie.
  4. Czasami zdarza się, że krwawienia podczas ciąży występują w dniach, kiedy kobieta miałaby mieć miesiączkę. Z tego powodu takie krwawienia mogą być mylone z miesiączką. W takich sytuacjach zalecany jest odpoczynek. Krwawienia z tego powodu zazwyczaj nie mają wpływu na prawidłowy rozwój płodu.
  5. Jeśli krwawieniom towarzyszy dodatkowo ból, uczucie ucisku w podbrzuszu, czasem złe samopoczucie, należy niezwłocznie udać się do lekarza.
Każde krwawienie (plamienie) podczas ciąży musi być jak najszybciej skonsultowane z lekarzem. Tylko lekarz przeprowadzając odpowiednie badania może

to co znalazlam o krwawieniach w ciązy:tak:

Ostatnia edycja:
Hej
Co do fasolki mój T. zaczytany w miesięczniku M JAK MAMA oraz książce od poczęcia do narodzin.
Jest tak przejęty, że hey dogadza mi i fasolce pyta ciągle jak się czuje czy nic mnie nie boli czy nie mam ochotę coś zjeść itd.
Czuję się przy nim jak księżniczka...
Dziś T.po pracy jedzie do domku swojej mamy pogadać z nią, że będzie miał dzidzie i chce się do mnie wprowadzić.Do tej pory krążył praca dom ja praca dom ja. Pracę ma blisko swojego domu za to do mnie jedzie pociągiem 2 godziny i już ma dość takiego kursowania a poza tym chce być ze mną jak najwięcej czasu.
Jestem ciekawa jak jego mama zareaguje na wieści o wnuczątku.
Myślę, że będzie ok, skoro jej nie przeszkadza, że synuś jej spotyka się z mężatka(tylko na papierze ale jednak ) z dwójką dzieci do tego taką która chorowała na depresję i lęki to chyba musi być dobrze nastawiona do dzidzi.
Widzi, że jej syn jest szczęśliwy a to najważniejsze dla każdej mamy.
Mam to szczęście, że mimo tego iż mam trochę zakręcone życie rodzina męża przyjęła mnie bardzo ciepło i serdecznie. :-):-):-):-):-):-)

Jestem w połowie siódmego tygodnia i wczoraj w dzien dostalam plamienia,moj mąż od razu spanikowal i zawiózł mnie do szpitala.Z fasolką jest wszystko OK ,winą plamienia jest "niewydolnosć ciałka żółtego" dostałam progesteron i mam jak najwiecej leżeć. Czy któraś z Was tez tak miała ??? Pozdrawiam wszystkie wrzesnióweczki !!!

Ja biorę progesteron dopochwowo od ponad tygodnia ale nie miałam wcześniej żadnych plamień. Po prostu Ginówa powiedziała, że skoro tak długo nie zaszłam w ciążę to da mi tak na wszelki wypadek ... nie wiem sama ale biorę aż do następnej wizyty.
Leżeć nie muszę.

reklama
Kerna zgadzam się z dziewczynami, powinnaś udać się do lekarza. Trzymam mocno kciuki aby wszystko było dobrze.
Ja byłam wczoraj u gina z powodu bólu podbrzusza i przepisała mi luteine. Dodatkowo jestem przeziębiona i czuje się naprawdę fatalnie, a tu jeszcze strach o fasolke:-(

Do góry