reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2010...

Gusia mleko mozesz podać do godziny czasu (chodzi mi o takie które stoi w butelce)
ja robie tak jak Ty tzn raz dziennie sterylizuje :)
super to ja nie wyglądam tylko tragicznie ale widocznie starego przyszpiliło i znudziła mu się już jazda na ręcznym:-D:-p:-p:-p:rofl2:
....postaram się później was poczytać bo teraz spadam na szczepionko, ciekawe jak Daria to zniesie!??:szok:
no nie wymiękam :)))))

Ja wpdam i znikam. dzis wizyta u neurologa. Jadę z dwójką...zobaczymy co moje starsze dziecie w poczekalni nawywija:baffled: aż boję sięmyśleć.
Nocka u nas super. Po podliczeniu - 8godzin snu:rofl2::-D
No to mykam.
trzymam kciuki za dobre wieści :)

reklama
hej, hej!
u nas noc przespana w miarę :-) zalalo mnie, ale to już standard jak Niunia śpi 6 godzin :-) no z ta Kerny pozycją... mojej Małej sie w niej super odbja.. u nas łóżkowych wędrówek ciąg dalszy..no Mała śpi w poprzek łóżeczka i nie ma siły, żeby jak sie obudze była na miejscu w którym ją położyłam...:szok::szok::szok:
martw mnie, bo najczęściej Niunia się odgina w prawą stronę.. w czwartek będę u lekarza to zapytam..
ja nadal czekam na ten uśmiech.. no cos jest.. ale ja chce taki żebym wiedziała, ze to świadomie tylko do mnie..
kurcze, kregosłup i blizna po cc mnie bolą.. zwłaszcza po całym dniu... nad blizną zrobiło mi się zgrubienie... :-(

dobrego dnia
cmoki

hej

no ja juz po kawce, ale moge wypic jeszcze jedna jakas rozpuszczalna z pianka hehe :-)

moj maluszek dzis tylko raz budzil sie w nocy na jedzonko.. :-) takze calkiem niezle, ale poranek juz pod znakiem marudzenia :-)

u mnie tez na dworze zimnica.. chyba nici ze spaceru, jesli nie wyjdzie slonce.

benjaminko - widze, ze Twoj chlop niezle juz sobie z mala radzi, dosc czesto z nia chyba zostaje. ja wczoraj tez zostawila malego z moim K. - pojechalam na zakupy. wrocilam a tatus nad mackiem z suszarka :-D mowie Wam: on jest w hipnozie po tym dzwieku :-D dzis jeszcze sprawdze odkurzacz, ale przypominam sobie ze jak niedawno odkurzalam to spal w najlepsze :-D

piszecie o tym refluksie, to az sie zaczynam zastanawiac. moj juz wprawdzie nie ulewa tak czesto, czasem sie zdarza.. ale ta slinka tez sie pojawia i czkawka.. ale moze sporadycznie to norma?

O tak, calkiem dobrze sobie radzi z mała, ale nie raz widze że jak mala ryczy non stop to nie wie co robc, czuje sie bezradny i najchetniej szybko wpakowal by mi ja na ręce i kazal dac cyca ;-) Ale chwale Go, bo nie umywa rąk od opieki.
Z odkurzaczem musze sprobowac, raz spala jak odkurzalam, faktycznie...a le tak to nie wlaczam go w ogole i latam zmiotla i mopem, bo sie boje ja wybudzic, moze to nie glupi pomysl :-) Dzieki! :-) Teraz nareszcie Onionku mozesz jesc co chcesz i pic kawke i nie tylko ;-) Fajnie :-D

Guusiu- dziekujemy za zyczenia zdrówka , oj przyda sie na te brzuszki... Ech, krople sab sipmlex poprawily sparwe, ale koli kolkami tylko jeszcze ten refluks.
Z tym refluksem jest tak,ze wiele niemowlat go ma , bo to pewien etap dojrzewania ukl. pokarmowego, znaczy ze moja mala ma jeszcze nie dojrzaly i tzreba czekac, bardzo rzadko sie zdarza ze refluks przetrwa i wtedy trzeba go leczyc, ale nie martwmy sie tym na zapas.
Jesli chodzi o pozycje do odbijania to ja daje mala na bark delikatnie i jest pionowo i laskocze pod paszkami, lub sadzam niemal na moich kolanach trzymajac jedna reka pod pachami jej a druga trzymam glowke z tylu i tal lekko podciagam do gory, wtedy najczesciej odbija, albo na samolocik, ale uwazac zeby jednak nie ulalo sie swiezo zjedzone mleczko- bez gwaltownych ruchow.

U nas chyba mala juz sobie ureguloala sen bo jak sie naje o 21-22 to pobudka okolo 3 i zas po 6.
Co do odbijania to mojej nie zawsze sie odbije jak ja trzymam, odkladam ja wtedy do lozeczka i jak zaczyna stekac to ponosze i wtedy juz odbija je sie bez problemu.

jak ja Wam zazdroszcze tych nocek... u nas nadal potrafi wybudzac sie co 1,5h ale narzekać nie bede bo co ostatnio niunia nam sie wyciszyła w dzien i płacze tylko jak jest głodna wiec trzeba docenic to co sie ma :)))

O tak, calkiem dobrze sobie radzi z mała, ale nie raz widze że jak mala ryczy non stop to nie wie co robc, czuje sie bezradny i najchetniej szybko wpakowal by mi ja na ręce i kazal dac cyca ;-) Ale chwale Go, bo nie umywa rąk od opieki.
Z odkurzaczem musze sprobowac, raz spala jak odkurzalam, faktycznie...a le tak to nie wlaczam go w ogole i latam zmiotla i mopem, bo sie boje ja wybudzic, moze to nie glupi pomysl :-) Dzieki! :-) Teraz nareszcie Onionku mozesz jesc co chcesz i pic kawke i nie tylko ;-) Fajnie :-D

Guusiu- dziekujemy za zyczenia zdrówka , oj przyda sie na te brzuszki... Ech, krople sab sipmlex poprawily sparwe, ale koli kolkami tylko jeszcze ten refluks.
Z tym refluksem jest tak,ze wiele niemowlat go ma , bo to pewien etap dojrzewania ukl. pokarmowego, znaczy ze moja mala ma jeszcze nie dojrzaly i tzreba czekac, bardzo rzadko sie zdarza ze refluks przetrwa i wtedy trzeba go leczyc, ale nie martwmy sie tym na zapas.
Jesli chodzi o pozycje do odbijania to ja daje mala na bark delikatnie i jest pionowo i laskocze pod paszkami, lub sadzam niemal na moich kolanach trzymajac jedna reka pod pachami jej a druga trzymam glowke z tylu i tal lekko podciagam do gory, wtedy najczesciej odbija, albo na samolocik, ale uwazac zeby jednak nie ulalo sie swiezo zjedzone mleczko- bez gwaltownych ruchow.
Moj K. ma wlasnie podobnie, lubi zajmowac sie malym.. lgnie do niego na maxa, ale jak zaczyna plakac to panikuje i najczesciej wlacza suszarke albo mnie wola na ratunek :-D

Co do jedzenia, rzeczywiscie od wczoraj jem ciut inaczej i pierwsza kawke wlasnie tez lyknelam dzis rano z mlekiem.. chyba z 3 miechy juz nie pilam :-)

Mam nadzieje, ze tak jak piszesz ten refluks to jedynie chwilowa niewydolnosc ukladu pokarmowego i juz niebawem wszystko sie naszym maluszkom unormuje.

Bylismy moment na spacerku, ale zimno tak ze wrocilismy po 20 min. :-)

A mnie czeka dzis fryzjer.. Wczoraj pierwszy raz od czasu sprzed ciazy pomalowam sobie paznokcie :-) Szok..

Hej kobiietki!!

Oj czytam czytam regularnie ale co chce napisać to Hania wstaje... Ale oriętuję się co u ktorej mniej więcej :)

beniaminka u nas też reflux i ktoś pisala że ma zawiesinę do picia my też mamy debridat on jest dobry i na kolki i na reflux i stosujemy go juz miesiąc i o dziwo odpukać kolek albo nie ma w cale albo jak są to takie lekkie malutka jedynie pręży się jak duża kupka idzie albo jak ma dużo gazu ale obchodzi się czasem bez płaczu. Ulewać wulewa zależnie od dnia albo w cale albo dużo czasem serek wypluje czasem świeże mleczko. Ale o wiele mniej niż na początku podobno ten syropek stosuje się około 2 miesięcy żeby wszystko było ok.

hej, hej!
u nas noc przespana w miarę :-) zalalo mnie, ale to już standard jak Niunia śpi 6 godzin :-) no z ta Kerny pozycją... mojej Małej sie w niej super odbja.. u nas łóżkowych wędrówek ciąg dalszy..no Mała śpi w poprzek łóżeczka i nie ma siły, żeby jak sie obudze była na miejscu w którym ją położyłam...:szok::szok::szok:
martw mnie, bo najczęściej Niunia się odgina w prawą stronę.. w czwartek będę u lekarza to zapytam..
ja nadal czekam na ten uśmiech.. no cos jest.. ale ja chce taki żebym wiedziała, ze to świadomie tylko do mnie..
kurcze, kregosłup i blizna po cc mnie bolą.. zwłaszcza po całym dniu... nad blizną zrobiło mi się zgrubienie... :-(

dobrego dnia
cmoki

Kochaniutka u nas nasz wędrownik robi tosamo spaceruje ile sie da czasem weźmie glowe ze sobą i budzi się cała na drugim końcu lóżeczka a czasem zapomni o głowie i jest w poprzek. Przynajmniej tak było jakieś 2 tyg temu jak jeszcze chciaął spać w łóżeczku w dzień, teraz to ma chyba lęk przestrzeni bo wyje w łóżeczku chyba że jej coś położe z obu stron żebhy było mniej przestrzeni juz rożne dziwy wymyślałam.

gusia onionek ma rację sprubuj suszarki lub odkurzacza!!!!! okap kuchenny tez skutkuje. Ogólnie jak czytam co Twój Olafek wyczynia to stwierdzam, że nasza Hania jest jego damską wersją, ale ostatnio znalazłam sposób mianowicie uśmiech na twarz pozytywnego myslenia furę i chodzby płakała non stop cały dzień to i tak dobry humor mnie nie opuszcza i nie mysle tylko o tym zeby przestala plakac i spala tylkopowtarzam jej ze mama ja kocha nawet jak bedzie plakala cale 3 dni i powiem ci ze to nastawienie odpukac na razie dzial, bo zaczela spac troszke w dzien i juz nie krzyczy non stop bardzo jej sie podobaja ćwiczenia na przewijaku jak mamusia jej nozkami wywija i ladnie jak zacznie plakac rozprasza calowanie raczek i wszytskiego. Wytrwałośći kochana!!!

I znowu moje szczescie przerwalo mi pisanie posta... i jestem pewnie do tylu z tym co w miedzyczasie naskrobalyscie. A i mam pytanko pewnie juz bylo ale ja ostatnio za duzo czytam i zgupialam szcepicie w 6 tygodniu zycia czy po 6 tygodniach od szcepien w szpitalu?? I jeszcze pytanie odnosnie kminku bo gdzies ta sprawa sie przewineła, ile przed karmieniem jecie ten kminek i ile go??

wstretnamalpa Ty kobieto sie ciesz ze stary cie akceptuje taka jaka jestes!!! Wiadomo my chcemy byc idealne ale najwazniesze ze nie roztylysmy sie od tak tylko mamy pomimo tego idealne kochane dzieciaczki!!!
A a propos figury to ja tez w lustro patrzec nie moge zwlaszcza na brzuch i rozstepy ale coz z czasem damy rade dzis nawet troszke cwiczen na brzuszek zrobilam i mi sie w glowie tak zakrecilo że hej, ale sukcesywnie po troszeczku dam rade :)

Miłego dnia kochaniutkie

Hej

U mnie nocka sredniawa, ale jak pisze Asiek, w dzien nie jest najgorzej wiec nie narzekam.

Wczoraj bylismy na usg stawow biodrowych. Cos tak nie tak wyszło z lewym bioderkiem, i musimy stosowac pieluszkowanie. Kontrola za 7 tyg. Antos był super grzeczny, pielegniarka i lekarz nie mogły sie nadziwic. Rozebrałam go, potem badanko, potem ubieranie, a on tylko oczka otworzył i znowu spanko. Stwierdziłam ze wiecej tego szykowania, niz badania. Oczywiscie troszke sie martwie, ale Ola siostry tez tak miała i potem wsio było ok.

Asiek i Beniaminka Antos dzisiaj sprzedał mi prawdziwy usmiech. Bo do tej pory to sie usmiechał przez sen albo przy cycu. Ciesze sie jak głupia. To moze coreczki usmiechaja sie po raz pierwszy do tatusiow, a synkowie do mamus:laugh2:.

Beniaminka
chyba wezeme z Ciebie przykład i nie bede przewijała w nocy. Bo tylko wtedy sie Antek wybudza i godzina snu do tyłu. Dzisiaj jak go przewijałam to zasikał mi całe łozko:szok: i siebie:rofl2:. Całego go musiałam przebierac. A i u nas tez chciny chyba dopiero wiosna.

hej
moj maluszek dzis tylko raz budzil sie w nocy na jedzonko.. :-) takze calkiem niezle, ale poranek juz pod znakiem marudzenia :-)

u mnie tez na dworze zimnica.. chyba nici ze spaceru, jesli nie wyjdzie slonce.

benjaminko - widze, ze Twoj chlop niezle juz sobie z mala radzi, dosc czesto z nia chyba zostaje. ja wczoraj tez zostawila malego z moim K. - pojechalam na zakupy. wrocilam a tatus nad mackiem z suszarka :-D mowie Wam: on jest w hipnozie po tym dzwieku :-D dzis jeszcze sprawdze odkurzacz, ale przypominam sobie ze jak niedawno odkurzalam to spal w najlepsze :-D

piszecie o tym refluksie, to az sie zaczynam zastanawiac. moj juz wprawdzie nie ulewa tak czesto, czasem sie zdarza.. ale ta slinka tez sie pojawia i czkawka.. ale moze sporadycznie to norma?

Onionek to super nocka. Ja dzisiaj najdłuzej ciagiem to 2 godz. spałam.

I tez zastanawiam sie nad tym refluksem. Bo tez sie mu ulewa, nie po kazdym jedzonku, ale sie ulewa. Najczesciej to jest tak: odbicie, czasami ulanie, i czkawka. Mam nadzieje ze to normalne, i z czasem minie. I jeszcze pod koniec cycolenia brzuszek go pobolewa, chyba pryka nie moze zrobic. Czasami to az czerwony sie robi.

hej
kolki u nas juz powoli mijają:) jest duuużo lepiej:) tylko po jedzonku marudny i wymusza na rączki, i płacze jak chce zasnąc a nie może ale kolek juz nie widzę, mam nadzieje ze nie zapeszę, kropelki będę podawac i tak jeszcze żeby nie wrociło.ile nosicie dzieciacdzi do odbicia? mój mały czasami zasypia na rękach i mu się nie odbije i go budze i dalej noszę, i czasami nawet po pół godziny nic, a ta pozycja na samolocik/leniwca tez do odbicia się nadaje???

a ile trzymacie dzieciaczki do odbicia, mój czasami zaśnie na r

Guusia u nas z tym noszeniem do odbicia to roznie bywa. Najczesciej na barku go nosze, tak około 10 min. Zazwyczaj mu sie odbija. A jak zasnie to kłade go na boczku i tak spi. Czasami to nawet na brzuszku go kłade (zalecenie pediatry, o ile nie ulewa zbyt czesto), i wtedy tez mu sie beka.
I tez musze wyprobowac noszenie na samolocik, bo tak jeszcze go nie nosilismy.

Ja wczoraj poszłąm do sasiadki na imieniny. Małego zostawiłam z tata. Ale roboty to nie miał za wiele, bo całe 2 godzinki Antos przespał. I jak wrociłam jeszcze spał, a tatus na necie buszował.:tak:

Czy uzywacie jeszcze pampersow w roz. 1 czy juz wieksze. Bo ja chyba juz 2 musze zakładac, bo te 1 to na nozkach mu sie odciskaja.

ufff dopiero mała mi zasneła, położna jak przyszła to mi ją akurat obudziła i dzieki temu przez godzine miałam zafundowany płacz :/
mała w ciągu tyg przybrała 300g i waży juz 4320 :)))

teściowa dzisiaj odbierze mi Jule z przedszkola wiec my dzis nie ruszamy sie z domku a szkoda bo wolałabym isc na spacerek ale musze zrobic obiad i pranie a po 16 to juz mi sie nie bedzie chciało...
kochanie znów w pracy do 22 buuu ale za to jutro ma wolne...

reklama
witam:)

naczytalam sie wczoraj o tym refluksie i tez wszystko mi pasuje,im dluzej go obserwuje tym bardziej jestem pzrekonana, ze to go meczy..ale w nocy byl spokoj!tylko musze byc spokojna po karmieniu...najpierw klade go sobie na kolanach, a nogi mam oparte na podnozku, tak aby maly ie lezal plasko , tylko pod katem, 10-15 min. i dopiero delikatnie na ramie do odbicia...i z tym u nas jest roznie, raz odbije, raz nie....poza tym on czesto ulewa do wewnatrz, tzn. polyka to i stad chyba te bole...gorzej z przewijaniem, poniewaz moj Skarbek je i robi kupe jednoczesnie!!!!!!wiec przewijanie przed karmieniem nie ma sensu...wiec ostroznie go przebieram i jeszcze na chwile na kolanka, jesli sie rozbudzil...cala technika...i zajmuje nam ta operacja ok. godziny, ale nie plakal ani razu!bo wczoraj pod wieczor to juz plakalam razem z nim!i co?przyszedl Tata, wzial go na raczki, wycalowal i caly bol przeszedl;( jeszcze mi sie przypomnialo, pod materacyk w kolysce podlozylismy reczniki, tak aby byl nachylony pod katem ok.30 stopni..w sunie u nas nie jest az tak wysoko! ale ma to pomoc w zatrzymywaniu pokarmu w zoladku..tak jak pisala Beniaminka, ten refluks jest stanem fizjologicznym i potzreba czasu....

Dziewczyny, jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje, moj Maly ma na gornych dziaselkach i podniebieniu, taki bialo - zoltawy osad, czy to od mleka?????bo jak czytam o plesniawkach, to maja wygladac jak zsiadle mleko, a u niego to jest gladkie i szkliste...i czy myjecie buzki od srodka Waszym dzieciaczkom?wlasnie wyczytalam, ze powinno sie myc gazikiem pzregtowana woda?a ja tego nie robie...

Kalcha - ten kminek, to kilka ziarenek pzred kazdym, Twoim posilkiem...u mnie chyba sie sprawdza, tzn. oboje puszczamy baczki:)ale wzdec i kolek nie ma, bzruszek miekki...

wczoraj przetestowalam suszarke:)u mnie tez dziala!i okap kuchenny jak najbardziej....zdecydowanie bardziej chodzi o dziwek niz o cieplo, wiec moze rzeczywiscie lepiej nagrac dzwiek suszarki?taniej niz kupowac nowa;)

milego dnia:)

Do góry