reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2010...

dziś była moja mama bo z Miłoszem do lekarza trza byo iść, ma ropne migdały więc drugi chory :/
ale mama była świadkiem spazmów małego i od razu powiedziała że on kolki ma :/ Bo ani na rękach ani smoczek ani cyc nie ukoił dramatycznego spazmu :( A ja myślałam, że po prostu piersi w dzień nie chce.
I kupił T. Infacol podałam przed karmieniem i zaczął w trakcie bąki sadzić, co bąk to płacz i potem ładnie ssał cyca. I teraz grzecznie leży i gada po swojemu

reklama
Dziewczyny mam pytanie. Czy mozliwy jest nawal pokarmu w 5 tygodniu zycia dziecka? Jak sobie z nim poradzic? Mala ssie co 2,5-3 godziny, a ja po godzinie mam piersi twarde jak kamienie i mi z nich cieknie. Boje sie, zeby znow nie dostac zapalenia

Dziewczyny mam pytanie. Czy mozliwy jest nawal pokarmu w 5 tygodniu zycia dziecka? Jak sobie z nim poradzic? Mala ssie co 2,5-3 godziny, a ja po godzinie mam piersi twarde jak kamienie i mi z nich cieknie. Boje sie, zeby znow nie dostac zapalenia

Mozliwe jest! Ja wlasnie to przechodze... z tym, ze u mnie to maly zasypia przy cycku nie wypijajac tym samym wszystkiego i przez to robi sie zastoj. Odciagaj reszte laktatorem, bo inaczej bedzie klopot.

Dzieki dorotko :-)

Czyli na pneumokoki mlodsza tez szczepisz pozniej?
A na rota jest tylko jedna dawka?

na rota dwie
jak zaszczepisz mlodego hexa i rota to za 6 tyg ten sam zestaw hexa plus rota
tylko to dotyczy rotarixu-
jesli kupisz rotateq muszisz podac trzy dawki szczepionki

powiem Wam jak szcepilam starszą i podejzewam ze mlodszą podobnym systemem zaszczepie,chociaz waham sie bo teraz jest starsza kotra do przedszkola chodzi i troche o mloda sie boje
starsza szczepilam tak

najpierw rota plus hexa
za 6 tyg rota plus hexa

po 1 roku zycia meningokoki
(bo do 1 roku zycia trzeba podac dwie dawki)
i po 1 roku zycia pneumo 2 dawki

Dzieki Monia :-)

Pisalas dzis o spacerze i tak mi sie przypomnialo.. Kupilas w koncu ten czarny wozek, ktory wzbudzil jakis czas temu kontrowersje tu na forum? :-)
Nie, mamy granatową MURE 4, wiesz najpierw zamówiliśmy fotelik do auta maxi cosi- czarny i jakiś smutny mi się wydał, tak więc wózeczek granatowy, pierwsza klasa, normalnie moje 158 cm zamienia się w 180 cm jak z nim idę.W ogóle spacery z Lenką dają mi mnóstwo radości, czuję się taka dumna.

ojej!
to kiedy najlepiej zrobic pierwsza dawke rota???????ja myslalam , ze dopiero ok. 3 m-cy?
wlasnie przejrzalam irlandzki schemat szczepien i wychodzi na to ,ze 6w1 mam 3 razy, w wieku 2, 4 i 6 m-cy, ,pneumoki w wieku 2, 6 i 12 m-cy, oprocz tego jakies "meningococcal c " w wieku 4 i 6 m-cy i pare innych, ktore tez mi niewiele mowia, wiem, ze rozyczka, a reszte musze sie douczyc:)rota musze zrobic prywatnie w polskiej pzrchodni, bo wydaje mi sie , ze warto..a i pierwsze szczepienie mamy 29 pazdziernika dopiero, an gruzlice!no ale nie ma co sie tu sugerowac roznicami w szczepieniach, bo schemat szczepien obowiazkowych w danym kraju uwarunkowany jest od wielu czynnikow...

jestesmy po wizycie, maly w ciagu 2 tyg. przybral 520 g od wagi urodzeniowej, wiec pani doktor bradzo mnie chwalila za cycolenie:)wciaz jest troszeczke zolty, ale to moze sie utrzymac do 3 tyg. , minialne ilosci sluzu w kupie u niemowlat karmionych piersia jest zupelnie normalne - poza tym 2 tyg. niemowle wciaz sie oczyszcza, plamka na piersi to cos w tlumaczeniu na polski "znak truskawki", efekt porodu...ma zmalec, moje kOchanie tez ma malenkie zaczerwienienie na czolku, ale to gwarantuja mi , ze zblednie!oczywiscie dopoki nie ma typowych zatwardzen i kilkugodzinnych kolek, nie zalecaja stosowania zadnych kropli, nie mozna rozleniwiac ukladu trawienia maluszka "wspomagaczami", masaz brzuszka i cierpliwosc:)co do diety dla Mamy, niezmiennie jesc wszystko - urozmaicona i odpowiednio zbalansowana dieta - mamusia musi miec sile dla Maluszka!co do oczka i glowki w jedna strone tez mnie oczywiscie uspokoili - oczko ma jeszcze czas, a glowka to efekt ulozenia w brzuszku, ale mam powiedziec jutro na fizjoterapii ( ze wzgledu na stopki), to pokaza mi jak delikatnie masowac karczek...to tyle odpowiedzi , co do moich pytan!moze komus sie cos przyda, a na pewno warto porownac podejscie lekarzy w roznych krajach!

Magii - ja kladlam Malego na poczatku w lezaczku ( mam fisher price 3 w 1) i wydawalo mi sie, ze jest ok, bo mi bylo wygodnie, ale przyszla pielegniarka srodowiskowa i mnie ochrzanila, ae dopiero od 12 tyg, ze wzgledu na kregoslup, wiec teraz jak chcem mie c synka na dole, to ciagam go za soba w wozku:)

Ostatnia edycja:
Nie, mamy granatową MURE 4, wiesz najpierw zamówiliśmy fotelik do auta maxi cosi- czarny i jakiś smutny mi się wydał, tak więc wózeczek granatowy, pierwsza klasa, normalnie moje 158 cm zamienia się w 180 cm jak z nim idę.W ogóle spacery z Lenką dają mi mnóstwo radości, czuję się taka dumna.

:-) Ja tez uwielbiam chodzic z wozkiem :-)

Ale jeszcze pomecze Dorotke z tymi szczepieniami, jesli mnie nie zabije :-D hehe... Te meningo robi sie w tym samym momencie, co pneumo? Czy to moze da rade zrobic tez jakos 2 w 1 ?

reklama
Do góry