ojej!
to kiedy najlepiej zrobic pierwsza dawke rota???????ja myslalam , ze dopiero ok. 3 m-cy?
wlasnie przejrzalam irlandzki schemat szczepien i wychodzi na to ,ze 6w1 mam 3 razy, w wieku 2, 4 i 6 m-cy, ,pneumoki w wieku 2, 6 i 12 m-cy, oprocz tego jakies "meningococcal c " w wieku 4 i 6 m-cy i pare innych, ktore tez mi niewiele mowia, wiem, ze rozyczka, a reszte musze sie douczyc
rota musze zrobic prywatnie w polskiej pzrchodni, bo wydaje mi sie , ze warto..a i pierwsze szczepienie mamy 29 pazdziernika dopiero, an gruzlice!no ale nie ma co sie tu sugerowac roznicami w szczepieniach, bo schemat szczepien obowiazkowych w danym kraju uwarunkowany jest od wielu czynnikow...
jestesmy po wizycie, maly w ciagu 2 tyg. przybral 520 g od wagi urodzeniowej, wiec pani doktor bradzo mnie chwalila za cycolenie
wciaz jest troszeczke zolty, ale to moze sie utrzymac do 3 tyg. , minialne ilosci sluzu w kupie u niemowlat karmionych piersia jest zupelnie normalne - poza tym 2 tyg. niemowle wciaz sie oczyszcza, plamka na piersi to cos w tlumaczeniu na polski "znak truskawki", efekt porodu...ma zmalec, moje kOchanie tez ma malenkie zaczerwienienie na czolku, ale to gwarantuja mi , ze zblednie!oczywiscie dopoki nie ma typowych zatwardzen i kilkugodzinnych kolek, nie zalecaja stosowania zadnych kropli, nie mozna rozleniwiac ukladu trawienia maluszka "wspomagaczami", masaz brzuszka i cierpliwosc
co do diety dla Mamy, niezmiennie jesc wszystko - urozmaicona i odpowiednio zbalansowana dieta - mamusia musi miec sile dla Maluszka!co do oczka i glowki w jedna strone tez mnie oczywiscie uspokoili - oczko ma jeszcze czas, a glowka to efekt ulozenia w brzuszku, ale mam powiedziec jutro na fizjoterapii ( ze wzgledu na stopki), to pokaza mi jak delikatnie masowac karczek...to tyle odpowiedzi , co do moich pytan!moze komus sie cos przyda, a na pewno warto porownac podejscie lekarzy w roznych krajach!
Magii - ja kladlam Malego na poczatku w lezaczku ( mam fisher price 3 w 1) i wydawalo mi sie, ze jest ok, bo mi bylo wygodnie, ale przyszla pielegniarka srodowiskowa i mnie ochrzanila, ae dopiero od 12 tyg, ze wzgledu na kregoslup, wiec teraz jak chcem mie c synka na dole, to ciagam go za soba w wozku