reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2010...

Dorotka, ja też dziś gołąbki serwuję na obiad, ale robiłam wczoraj :-)
Kerna, ja tez mam tyłozgięcie i w 1 ciąży nie było zadnego problemu z szyjką, a teraz jak byłam na wizycie 27 stycznia, to gina też nie mogła się do niej dostać :no:
Ale samo tyłozgięcie nie ma wplywu na ciąże, w miarę wzrostu dziecka macica sama się prostuje pod wpływem ciężaru. Trzymam kciuki, żeby wszyttko było dobrze. Jak czytam o tych waszych pierwszych wizytach to samasię boję swojego usg. Dziś śnilo mi się, że urodziłam bliźniaki :szok::szok::szok:

reklama
Teraz to powinno sie mnie od neta odlaczyc...
Buszyje, czytam rozne *******y i czarne mysli w glowie...
Tym bardziej ze moja siostra ma problemy z zajsciem w ciaze ju tyle lat...
Ja wiem, musi byc dobrze, innego wyjscia nie ma;-)
Tk to musze sobie tlumaczyc...
Lece z piesiem na dwor to moze troszke mysli od tego oderwe

To okropne, że po raz kolejny musiałabym naprowadzać na oczywiste rzeczy własnego lekarza... albo mam pecha albo w tym moim mieście jest naprawdę tak kiepsko...
Ale jeśli zajjrzymy do Mutterpass to tam wyraxnie pisze, że USG są trzy: 9-12 tydzień, 19-22 tydzień i 29-32 tydzień.
Jakby Niemcy aż tak o to dbali to na pewno zamieściliby to w badaniach podstawowych albo przynajmniej zapisaliby to w ulotce informacyjnej o tym, że np. dodatkowe USG kosztuje 20 euro i o odpłatności za test na toxo.

Następną wizytę mam 25 lutego ale ma to być wizyta bez USG, no chyba, że za nie zapłacę. A bezpłatne USG byłoby dopiero za prawie trzy miesiące :szok: :szok: :szok:
Ja mysle ze oni sie tak nie trzymaja tych przepisow, Ja mialam robione usg juz 2 razy i za tydzien bedzie 3 i nikt mi nie wspomnial , ze mam za to zaplacic. Z tego co wiem mozna dostac tylko 3 fotki ale to tez nie prawda bo ja mam juz dwie. A to badanie 12-13 t nie robi twoj ginekolog , to sie robi w centrum badan prenatalnych. W kazdym wiekszym miescie jest takie centrum. Przy nastepnej wizycie popros o skierowanie, nie moga ci odmowic ( tylko to ba. musi byc wykonane miedzy 11-a 13 tyg.) I tam okresla jaki jest stosunek prawdopodobienstwa ze urodzisz chore dziecko,
a to jest przewaznie 1: 1 000 000
Ja sie przyznalam , ze na wlasna reke zazywam akard, i moja ginka powiedziala ze bardzo dobrze robie , bo ona niestety nie moglaby mi przepisac ,, bo tutaj wymaga to zezwolenia z towarzystwa Hematologii,( Niemcy maja klapki na oczach) a z tego co ona wie to w Polsce lekarze tak lecza i maja dobre wyniki. ( Moja lekarka jest tez Polka)

Ostatnia edycja:
Olgadom mi się przed tą ciążą śniło jedno dziecko kilka razy a potem bliźniaki chłopiec i dziewczynka, które karmiłam butlą oba głodomorki na raz.Teraz śnią mi się tylko moje urwisy.Ostatnio śniło mi się, że poleciałam po nie do Irlandii... ehhh :baffled:

. A to badanie 12-13 t nie robi twoj ginekolog , to sie robi w centrum badan prenatalnych. W kazdym wiekszym miescie jest takie centrum. Przy nastepnej wizycie popros o skierowanie, nie moga ci odmowic ( tylko to ba. musi byc wykonane miedzy 11-a 13 tyg.) I tam okresla jaki jest stosunek prawdopodobienstwa ze urodzisz chore dziecko,
Saraa, a po co te badania prenatalne, bo gdzieś sie zagubiłam w tych postach

Ja mysle ze oni sie tak nie trzymaja tych przepisow, Ja mialam robione usg juz 2 razy i za tydzien bedzie 3 i nikt mi nie wspomnial , ze mam za to zaplacic. Z tego co wiem mozna dostac tylko 3 fotki ale to tez nie prawda bo ja mam juz dwie. A to badanie 12-13 t nie robi twoj ginekolog , to sie robi w centrum badan prenatalnych. W kazdym wiekszym miescie jest takie centrum. Przy nastepnej wizycie popros o skierowanie, nie moga ci odmowic ( tylko to ba. musi byc wykonane miedzy 11-a 13 tyg.) I tam okresla jaki jest stosunek prawdopodobienstwa ze urodzisz chore dziecko,
Ja sie przyznalam , ze na wlasna reke zazywam akard, i moja ginka powiedziala ze bardzo dobrze robie , bo ona niestety nie moglaby mi przepisac ,, bo tutaj wymaga to zezwolenia z towarzystwa Hematologii,( Niemcy maja klapki na oczach) a z tego co ona wie to w Polsce lekarze tak lecza i maja dobre wyniki. ( Moja lekarka jest tez Polka)

Moja lekarka jest Rosjanką ;-) i jak dotąd też miałam 2 USG i mam 2 fotki ale potem wyraxnie powiedziała, że z USG do 19. tygodnia koniec.
Zastanawiam się czy nie pójśc prywatnie do tego wybrańca, który robi to 4D i po prostu zapłacić za to badanie.

to jak Wy tu o snach to ja Wam powiem co mi sięśniło kilka dni temu!!!
A mianowicie nasz obecny prezydent przyjechał do mnie do domu żeby.......naprawić małemu zepsutą ciufcię:szok::szok::szok: no i siedział ze śrubokrętem przy niej i szperał w kabelkach:-D:-D:-D:-D no ja nie wiem skąd mi sięto bierze..,

reklama
Z tym 4D to jest tak że praktycznie niczym się nie różni od zwykłego, na chwilę przełącza się na 4D i wtedy widac obraz w przestrzeni, małego człowieczka. Ale jak się źle akurat ułoży to i tak nici a kaskę trzeba wydac. Także myślę że ważniejsza jest ta przeziernośc karkowa w 12-13-tym tygodniu, bo pokazuje wady genetyczne (o ile takie są) a 4D to taka frajda dla rodziców :-) Ale wiadomo fajnie by było zobaczyc maluszka w rzeczywistości a nie jako płaski obraz :tak:

Fajne sny :-) Takie realne :tak: hihi

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry