reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrzesień 2010...

Mycha przypadkowo ale ciesze sie bardzo że pomogłam. ja jem stosy jabłek i w ogóle surowicy....marchew i cokolwiek co jest z ziemi:tak: Maguś nie martw sie o dzidzie ona ma na pewno wszytko co jej trzeba mimo, że tobie sie wydaje inaczej:tak:

reklama
Dorotka ja nie chcialam nikogo urazić,że niedouczony jest, tylko czesto sie zdaża że dentysta nie robi znieczulenia po prostu z niewiedzy. Moja kolezanka była u dentysty w 7 miesiącu ciąży i jak zobaczyl jej brzuch to od razu kazal jej przyjsc po porodzie nawet nie chcial jej do buzi zajrzeć :szok:, na szczęscie trafila do innego lekarza i nie musiala czekac z ubytkiem do porodu. A z tym kanałem to chyba lepeij poczekac i miec od razu porzadnie zrobionego niz potem drugi raz w razie czego wypelniac kanal i znowu placic kupę kasy. To mamy dentystkę na forum :-D dobrze wiedziec będziemy się radzić w razie czego :-) może jeszcze jacyś specjaliści są? przyznawjcie się dziewczyny jaki zawód wykonujecie :-p

powiem Ci tylko tak,akurat przez calą ciaze bylam pod stalą opieką mojej szefowej,w pierwszym trymestrze,nie leczylysmy,czekalysmy do drugiego bo ja nie siąde na fotel bez znieczulenia,leczenie zakonczylysmy pod koniec 7 miesiaca lub na poczatku 8 i tak wymiotowalam po znieczuleniu,ze nikomu nie polecam,najbezpieczniej i najlepiej na wszystki zabiegi jest 2 trymestr,sprawdzilam to na sobie i swoich pacjentkach
teraz tez w srode mnie ogladala,bo mi sie wypelnienie wykruszylo i ze wie ze nie dam sobie zrobic bez znieczulenia,zalozyla mi opatrunek i czekam do drugiego trymestru

Dorotka ja też uważam ,że w 1 trymestrze jest lepiej dmuchac na zimne, moja ginka na przyklad stara sie robic jak najmniej usg, bo boi sie szkodliwego dzialania ( chociaz chodze prywatnie) w 6 tyg. w ogole mi nie zrobila bo powiedziala ze poza kropka nic nie zobacze, wiec po co niepotrzebnie narazac malenstwo na dzialanie fal. Ale czasami przeraża mnie jak dentysta "boi się" kobiety w ciąży bo nie wie co z nia zrobić. Wiem że jest dużo dobrych specjalistow ale niestety zdazaja się też tacy jak pisałam :baffled: na moja dentystke na szczęście nie mogę narzekać i mam do niej zaufanie ;-) przywraca mi wiarę w lekarzy ;-)

dlatego wkurzają mnie teksty typu--nie chca znieczulac,nie robią usg,nie robia tego nie robią tamtego,jednak to ktos mądry wymyslil zeby nie znieczulac w pierwszym trymestrze,zeby robic 3 usg na calą ciaze ,lub podobne rzeczy
jesli nie trzeba narazac dziecka to nie robi sie,wystarczająco duzo syfow w jedzeniu jest i wystarczająco upaprany klimat mamy:tak:
milego popoludnia:-):-)

ps na obiad zrobilam ogorkową --jakos tak za mną wszystko kwasne chodzi

witam ja już po obiadku,zupka jarzynowa wyszłam mi poprostu super,aż dw duże talerze zjadłam,teraz jeszcze czekam az sie kurczak dopiecze i mam z głowy,wiem ze dzisiaj piątek ale moje kruszynki mnie tak prosiły ze uległam:zawstydzona/y:

Co do zębów, to ja się strasznie bałam przy pierwszej ciąży, że rzeczywiście będą kiepskie po..a tu się okazało, że prawidłowa higiena i nic złego się nie wykluło;-)
Kasia ja też mam niezgodność grup(ja rh-, mąż rh+)i trochę się boję teraz w drugiej ciąży,ale immunoglobulinę dostałam w 2 dobie po porodzie, więc chyba ok.

ja dziś koszmarnie słaba, mdłości, ślinotok,ból głowy-jednym słowem cudem nadrobiłam, co naskrobałyście i idę spać z moim Synkiem:sorry2:
NA obiad u mnie rybka, szpinak i ziemniaczki, ale nie żebym miała na to taki apetyt(przerzucam nas na jeden gar i dla Jacka musi być zawsze coś pożywnego i zdrowego, bo potem mam wyrzuty)a za mną chodzą dalej kwaśne zupy- ogórkowa, barszcz biały, żurek i dla równowagi naleśniki z bitą śmietaną i dziś nie wytrzymam, choć mam nadzieję, że przy zapachu smażonego tłuszczu się nie zrzygam :baffled::baffled:

dlatego wkurzają mnie teksty typu--nie chca znieczulac,nie robią usg,nie robia tego nie robią tamtego,jednak to ktos mądry wymyslil zeby nie znieczulac w pierwszym trymestrze,zeby robic 3 usg na calą ciaze ,lub podobne rzeczy
jesli nie trzeba narazac dziecka to nie robi sie,wystarczająco duzo syfow w jedzeniu jest i wystarczająco upaprany klimat mamy:tak:
milego popoludnia:-):-)

Masz racje tym bardziej, ze jeszcze nie do konca wiadomo, jaki naprawde wplyw na Malenstwo ma np. USG.Przerowadzane jest wiele badan co szkodzi a co nie Malenstwu ale nikt nie jest wstanie dac jednoznacznych opowiedzi. Dlatego czasem warto "dmuchac na zimne" czyli nie robic zbednych USG jezeli nie ma do tego podstaw. U mnie w N. USG jest robione wlasnie tylko raz w 17-19 tyg. jezeli oczywiscie nie jest to ciaza z powiklaniami albo kobieta nie ma ponad 37 lat (chyba bo po powyzej tego wieku z naturalnych przyczyn moga pojawic sie "deformacje" plodu). Ale oczywiscie jak chce, to prywatnie a to kosztuje.

reklama
Do góry