reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2010...

reklama
Tez sie witam popoludniowo.:wściekła/y:
I tak jak przez ostatnie dni to mnie napady smiechawek wziely to dzisiaj...wlasnie zatluklam kotlety schabowe na miazge.(prawie):-D Moje Malenstwo testowalo zawziecie granice mojej cierpliwosci i zasypiala 2 godziny przed pierwsza drzemka a to poprzestawialo caly dzien do gory nogami. Bo chodzimy na basen w czwartki i jak nie jest wyspana to potem jest strasznie mialczaca.:no::no::no:
Dlatego nie chce pisac na forum publicznym co mialam ochote z nia zrobic, bo i nowe przyszle mamusie widze. A poza tym ogolnie jestem przeciwko przemocy wobec dzieci.:tak::tak::tak:
Tak, ze tatus pojechal na basen-nie sie meczy. W koncu jest caly tydzien na wakacjach w pracy.:-D
A kerna dala super slodkie zdjatko na tym watku zamknietym.:tak::tak::tak:

dziewczyny a słyszałyscie o tym nowym teście co w 7 tygodniu juz wykryje jaką nasze dziecko w brzuszku ma płeć? co wy na to? co o tym sadzicie?:-)
Cos nie bardzo moge w to uwierzyc poniewaz w tym tygodniu obie fasolki wygladaja tak samo dopiero 8-9 t ksztaltuja sie organy plciowe .Ale z tego co wiem napewno mozna wiedziec w 12 tyg. po pobraniu wod plodowych.
Kerna ja tez nie dostalam zaproszonka?
SORRY MAM ZAPROSZONKO - DZIEKI

Ostatnia edycja:
Witam sie po pracy:-):-)
Jakaś taka sie czuje padnieta dzisiaj pomimo , że w pracy krocej

obiadek zjadłam a teraz herbatke popijam :-)

wiec ja już po wizycie, ciąża jest:-) serduszko bije:-) i my szczęśliwi,
lekarz terminu mi nie wyznaczył bo u mnie ogólnie z miesiączkami to różnie bywało
ale według moich obliczeń to termin wychodzi mi na 9 września

narazie jeszcze nikomu nie mówiliśmy, tylko ja swojej psiapsiółce i jutro pewnie koleżance w pracy z jednego pokoju a w sobote chyba rodzicom i wsio narazie bo nie chce zapeszyć. następną wizytę mam na 18 lutego i wtedy załozy mi karte ciązy

Witam i ja z wieczorka :)
Właśnie wróciłam z godzinnego spacerku z Olką, Miłek nie chciał się z domu ruszyć to my choc na wyprawę dookoła miasta poszłyśmy :) Ja dziś dobrze się czuję, mąz gotuje obiadki bo na urlopie jest i muszę przyznać że dobrze mu to idzie :)
A jutro piąteczek - jak się cieszę, pośpię w sobotę :)

ale masz dobrze, jak ja bym chciała żeby ktoś mi obiadek uszykował:-)
tymczasem jest to na mojej głowie ,bo mąż całymi dniami w pracy a moje dzieciaczki muszą coś jesć:-)

Dziewczyny patrze co znalazlam...
Mam nadzieje ze nie zaswiece tym forum, a wrecz sie moze komus przyda

Jeśli jesteś w ciąży, nie możesz pracować m.in.:

• dłużej niż 3 godz. dziennie w pozycji stojącej

• przy podnoszeniu i przenoszeniu ciężarów o masie większej niż 3 kg przy pracy stałej i 5 kg przy pracy dorywczej (do czterech razy na godzinę)

• przy przewożeniu ciężarów o masie 12,5 kg na taczkach, 20 kg na wózkach i 75 kg na wózkach na szynach

• w wymuszonym rytmie pracy (np. przy taśmie produkcyjnej)

• na wysokości, poza miejscem, które ma pełne zabezpieczenie przed upadkiem (galeria, pomost)

• na stanowisku, na którym byłabyś narażona na działanie czynników rakotwórczych albo substancji chemicznych niezależnie od ich natężenia, takich jak ołów, rtęć, a także preparaty do ochrony roślin

• wchodząc i schodząc po drabinie i klamrach

• w miejscu, gdzie występują nagłe zmiany temperatury powietrza (przekraczające 15 st. C)

• w wykopach i zbiornikach otwartych

• wewnątrz zbiorników i kanałów

• przy uboju zwierząt hodowlanych

• tam, gdzie istnieje ryzyko zakażenia, m.in. wirusem różyczki i HIV

Gdzie szukać przepisów:

Art. 176 Kodeksu pracy; załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z 10 września 1996 r. w sprawie wykazu prac szczególnie uciążliwych lub szkodliwych dla zdrowia kobiet (Dz.U. nr 114, poz. 545 ze zm.).

Pracodawca, który naruszył przepisy o uprawnieniach pracowników związanych z rodzicielstwem, popełnia wykroczenie i podlega karze grzywny (art. 281 par. 5 kp) do 1 tys. zł.

Kobieta w ciąży może pracować do 8 godzin dziennie, nawet gdy jest zatrudniona w systemie tzw. równoważnego czasu pracy (praca co drugi dzień po 12 godzin). Ten zakaz jest bezwzględny, nie ma wyjątków. Za pracę ośmiogodzinną należy się wynagrodzenie w poprzedniej wysokości (czyli jak za 12-godzinny dzień pracy).

Pamiętaj: Masz prawo odmówić pracy, jeśli szef każe ci pracować w nocy albo dłużej niż osiem godzin dziennie (art. 210 par. 1 kp).

WAŻNE:
Lekarz ma zawsze rację. Jeśli lekarz wyda zaświadczenie, że kobieta ze względów zdrowotnych nie może wykonywać dotychczasowych obowiązków (nawet gdy nie jest to praca uciążliwa lub szkodliwa), pracodawca również ma obowiązek się do tego stosować. Co to oznacza? W zależności od zaleceń lekarskich musi np. skrócić czas pracy albo zaproponować inną pracę. W innym razie pozostaje "zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy" (w każdym przypadku pensja jest taka jak przed ciążą).
Zakazy dotyczące kobiet w ciąży są bezwzględne. Oznacza to, że pracodawca nie może obejść zakazu, nawet jeśli kobieta zgadza się wykonywać taką pracę.

Jednym z ograniczeń jest również praca kobiet w ciąży przy komputerze - limit to cztery godzin dziennie.

reklama
Witam wrześnióweczki:)
Przez ostatnie 2 dni wariował mi komp i co napisałam to kasował i nie przesyłał.
Bylam wczoraj u gina - powiedział, że beta pięknie przyrasta, pęcherzyk ładnie zagnieżdzony, ale fasolina jeszcze taka malutka, że nie daje się zmierzyć. Kazał przyjść 3.02 to powinno być już coś więcej widać :)

Do góry