reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2009

tak marudziłam że objawów ciążowych nic i pisałam wczoraj, że przestałam czuć dzidzię i ze wczoraj mi się wydawało że puka....melduję że dzisiaj już tych pukan miałam ze 20 :-D:-D:-D:-D:-D:-D wkocu dzidzia będzie pukać codziennie
huuuuuuraaaaaaaaaaaaaaa

reklama
Kroptusia współczuję...wiem, co przezywasz..ja mieszkam wspólnie z dziadkami meza...nie zawsze jest rózowo...
acha dziewczyny jakie bierzecie witaminy juz w drugim trymestrze??..bo mi lekarz powiedził, ze wyniki mam super i jak skonczy mi sie kwas foliowy to mam feminatal brać...

Dziewczyny słyszałyście o tym:
WAŻNE od 01.01.2009 roku : zmiany dotyczą warunkowego wypłacania tzw. "becikowego". Jego wypłacenie będzie uzależnione od przedstawienia przez osobę ubiegającą się o te pieniądze zaświadczenia lekarskiego potwierdzającego objęcie odpowiednią opieką lekarską.
Aby otrzymać becikowe należy przedstawić też zaświadczenie lekarskie potwierdzające objęcie opieką lekarską od 10 tyg. ciąży do końca jej trwania lub kartę ciąży.

Karolina Tinetina ja o tym czytałam jakiś czas temu,ale to chyba dotyczy tych kobiet,które dopiero zaszły w ciążę w 2009 roku,a w naszym przypadku (a przynajmniej większości) jeszcze był to grudzień 2008. Poza tym dla mnie jest trochę niepoważne wymagać jakichkolwiek zaświadczeń od 10 tc, skoro wiele kobiet o ciąży dowiaduje się dużo później. :wściekła/y:
Kroptusia współczuję...ja też często chodzę strasznie wkurzona i byle co albo mnie doprowadza do szału, albo do płaczu. Moja rodzina się ode mnie odwróciła (został mi tylko tata i jego brat); z racji tego,że nienawidzą mojego m, bo nie jest prawnikiem i nie zarabia 6000 zł, usłyszałam,że sama tak wybrałam, że urodzę dziecko debila i niepełnosprawne i że jak mnie na coś nie stać,to żebym poszła zarabiać na ulicę. :-( Przepłakałam wtedy cały dzień.
A jeśli chodzi o dentystę, to mam straaaaaszny uraz od lat do stomatologów i chodzę dopiero wtedy kiedy naprawdę muszę. Wiem,że to głupie i nieodpowiedzialne,ale nie mogę się przełamać; to nie chodzi o jeden incydent, ale i w dzieciństwie, i w późniejszych latach bardzo dużo wycierpiałam z powodu niekompetencji dentystów, w związku z czym gdybym miała do wyboru skok z okna zakończony złamaną nogą albo wizytę u dent., to chyba bym skoczyła. :dry:
A,jeszcze jedno. Byłam na dniu otwartym jednego ze szpitali u mnie w mieście i jest tam bezpłatne znieczulenie do porodu. :-) Dlatego mają tam taki "obrót" zawsze.:-D

karolina, ja własnie słyszałam... dla mnie to jest glupota, bo czasem sami lekarze nie widzą sensu, by zakładac karte ciązy przed 12 t.c. założenie karty ciązy po 10 tygodniu wcale nie swiadczy o jakis zaniedbaniach ze strony ciezarnej, ale chyba jakas madra łepetyna sie ich doszukuje... same wiecie ze gdyby mozna to bysmy chodziły na usg nawet co tydzień... takze dla mnie to jest kolejna żenada wymyślona przez kogos, kto tyle wie o ciężarnych, co ja o kosmitach...

wiola jak dobrze, że miałaś ze sobą koleżankę, bo kretyn jeszcze nie dałby Ci tego zwolnienia. Jaki tupet, żeby powiedzieć pacjentce, żeby nie przychodziła z zaskoczenia!! Poszłabym tam z dubeltówką taty!!:angry:
Teraz sobie odpoczywaj, z ciśnieniem na pewno będzie dobrze, przy takim pacanie każdemu by skoczyło!! <głaszcze>

Kroptusia nie martw... Twój tato nie chce źle, ale jest już trochę wiekowy, jak pamętam. Chyba tak ma, że wszystko porównuje z tym co było kiedyś, pamiętając tylko to co chce pamiętać... No i tak to już chyba jest jak się mieszka z rodzicami którymiś. Zawsze jakaś drzazga pod paznokieć komuś wejdzie, ale postaraj się nie denerwować dla dzidzi i będzie dobrze ;-)

Reniferku potwierdzam to, że przy małej różnicy wieku rodzeństwo lepiej się ze sobą dogaduje. Między mną a siostrą jest 1 rok i 3 m-ce różnicy i pomijając pierwsze lata wojny na pazury :rofl2: cały czas trzymałyśmy się razem. Z kolei mąż ma siostrę starszą o 8 lat (zero kontaktu) i młodszego brata o 4 lata ( tu znacznie lepiej, ale dopiero jakieś 3-4 lata). Dlatego tak nam się marzy kolejny dzidziuś za jakieś 2 latka. Zobaczymy.
Przyznam, że szaleję na punkcie mojego maluszka, ale jakoś do tej pory (zaczął się 16 tydz.) ciąża kojarzy mi się tylko z ciągłymi wymiotami. Już nawet nie wiem ile tygodni to trwa 10? 11? mam nadzieję, że w końcu przejdą :tak:

Czesc dziewczyny! Wrocilam wygrzana z Hiszpanii. Lot jakos przezylam z mdlosciami, ale bylo ciezko. Tesciowie szaleja na punkcie malenstwa. Wczoraj bylam tak zmeczona, ze nie mialam sily pisac.
Nionka: Skladam spoznione zyczenia urodzinowe. Zdrowia dla Ciebie i dzidzi:-)

WiolaWb: Ja mam bardzo "skaczace cisnienie": nerwuska ze mnie jest (mialam nawet 80/165, 90/140 itd) Mam aparat i mierze sobie w miare regularnie. teraz jest ok, staram sie nie denerwowac. moj maz tez na to uwaza (ma sklonnosci do glupich zartow, ktore mnie wyprowadzaja z rownowagi, szczegolnie teraz).:dry:

princi: Wspolczuje tak slabej opieki medycznej. Na pewno wszystko jest w porzadku. Chodzi tylko o to, zebys sie nie denerwowala i miala robione wszystkie badania, zebys sie uspokoila. Moja nauczycielka angielskiego (angielka) zawsze chwali ta GB, ale ja podpytam co do tej opieki (co prawda ona ma meza wojskowego, wiec pewnie ma inna opieke med). To dla mnie niezrozumiale. Jedz do Polski jak bedziesz mogla.

karotka00 Wspolczuje sytuacji z rodzina. Na pewno kiedys zrozumieja, jaki blad popelnili. Najwazniejsze, ze Ty jestes szczesliwa.

Pozdrawiam Was wszystkie!:-)

Przcytałam to co naskrobałyście:) Jagoodka alez masz gigantka:) Korpusia nie denerwuj się teraz jesteśmy rozdrażnione i dlatego szybko wybuchamy ja też kłocę się o mojego faceta z moim ojcem. Tez a dużo się mieszają co mi się nie podoba. Ogólnie zauważyłam że większoś z nas jest jakaś sflustrowana i złą. A to czujemy się nieatrakcyjne rozdrażnione, a to czegoś się obawiamy. Hormony dosżły do włądzy ja się stałam nie dowytrzymania normalnie szybko wybuxcham z byle powodu.
Mam pytanie:
Która z Was słyszała o porodzie ze znieczulaeniem, i która z Was dopuszcza do siebie taką możliwośc porodu?

reklama
Do góry