reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrzesień 2009

-inka nie denerwuj się; nie sądzę,żeby takie soczki mogły faktycznie być szkodliwe,sama je piję i moja mama w ciąży też je piła; ten mój znajomy mi to jakoś tłumaczył,ale jak już pisałam,nic konkretnego w sumie nie powiedział,oprócz tego,że "Świeżo wyciskane soki z owoców wcale nie są takie zdrowe jak się wszystkim wydaje"; ja mam słabość do tego typu napojów,,w związku z czym nie potrafię sobie odmówić :-) Ale jak się dowiesz coś od lekarza,to byłabym wdzięczna za informacje ;-)

reklama
Batka76 serdecznie gratuluję :-) Moja ciotka po 7 latach starania się, leczenia i nerwów została w końcu nagrodzona, zaszła w ciążę. Dzisiaj ma prześlicznego 6-miesięcznego Igorka. Dobrze, że zdarzają się takie dobre rzeczy. :-)

dzień dobry laski!

Kroptusia trzymaj się, leż grzecznie i odpoczywaj, będzie dobrze!!!

Henrietta 15 t 1 d - czyli 16 tydzień ciąży będzie w przyszły poniedziałek :-) termin mam na 1 września, jakoś nie czuję się sierpniówką ;-)

witajcie nowe mamusie!! :-)

Batka76 gratuluję, naprawdę pozytywna sprawa!!

co do kremów - używam maści Fissan, nie każdemu odpowiada, bardzo tłusta, ale w pierwszej ciąży mimo, że mam skłonności do rozstępów - pomogła mi bardzo, zero brzydkich kresek :tak: no i jest dość tania.

dużo nas tu z rocznika 85 :-) ja też, z listopada :-)

któraś pytała o badanie NT, podaję info (choć i tak najlepiej ufać lekarzowi)
dodam jeszcze tylko parę rzeczy dotyczących badania NT... dzidziuś musi mieć 45-85mm, to jest odpowidające11tc+6dni do 13tc+6dni
bada się przezierność nie karku (jak wcześniej napisałam), tylko fałdu karkowego, który zanika w II trymestrze ciąży i dlatego badanie wykonane za późno może dać nieprawdziwe wyniki.
Wynik jest uzależniony od kilku czynników, od wielkości CRL (czyli wielkości malucha), od tego czy pępowina jest na szyjce, w jakiej pozycji leży dziecko w jaki sposób jest robione usg (dopochwowo czy brzusznie).

idę robić sałatkę grecką :tak:
miłego dnia!

Ostatnia edycja:
cayoo dziękuję za info o NT, już to gdzieś widziałam,ale zgubiłam i nie mogłam znaleźć.
To ja też lecę robić sałatkę,ale jarzynową.:-)

Witam z rana ( dopiero wstałam :-) także dla mnie ranek )

Witam wszystkie nowe mamusie :) widzę jest nas już bardzo dużo ...
a Wy dziewczyny tyle smarujecie że ja nie nadążam czytać a jestem tu kilka razy dziennie :)

Ja znów popytam o te USG genetyczne bo Wy się lepiej znacie jak ja :tak: Wczoraj byłam i lekarz nie podał mi żadnych wartości NT, ani nic takiego, tak naprawdę nie widziałam żeby on coś tam mierzył ... nie pokazywał tak jak niektórym Wam paluszków, rączek itp... i teraz pytanie ... iść robić prywatnie USG teraz ... czy po prostu zaufać lekarzowi i nie robić ... nie wiem już sama...

Hej.
dziewczyny nie mogłam nadrobić czytania, siedzę i siedzę zamiast obiad jakiś robić:-)
Kroptusia odpoczywaj, leż i relaksuj się- to ciężko wiem , ja przez 2 tygodnie leżałam plackiem, ale cóż najważniejsza fasolka.

Dziewczyny mam takie pytanko- czy któraś bierze witaminki Elevit? Bo ja nie wiem co robić ,tam w skłaqdzie jest też kwas foliowy i nie wiem czy go brać dodatkowo osobno czy nie???

Witam nowe mamusie:-) Coraz więcej nas...Super

Ja znów popytam o te USG genetyczne bo Wy się lepiej znacie jak ja :tak: Wczoraj byłam i lekarz nie podał mi żadnych wartości NT, ani nic takiego, tak naprawdę nie widziałam żeby on coś tam mierzył ... nie pokazywał tak jak niektórym Wam paluszków, rączek itp... i teraz pytanie ... iść robić prywatnie USG teraz ... czy po prostu zaufać lekarzowi i nie robić ... nie wiem już sama...
Elunia a który tydz u Ciebie?? Ktoś tu pisał ze czasami lekarz bada, mierzy ale nic poprostu nie mówi. Szkoda ze nie spytałas, ale może zadzwoń do niego i spytaj czy mierzył przezierność póki Cie pamieta :-)

Dziewczyny mam takie pytanko- czy któraś bierze witaminki Elevit? Bo ja nie wiem co robić ,tam w skłaqdzie jest też kwas foliowy i nie wiem czy go brać dodatkowo osobno czy nie???
Ja biore Prenatal, ale tam tez w składzie jest już kwas foliowy i 2 tabl.to 200% zapotrzebowania dziennego, więc ja już dodatkowo foliku nie biore.

Witajcie kochane ja znów dziś zalegałam w łóżku dość długo.
Na śniadanko, serek wiejski ze szczypiorkiem, 2 małe kromeczki chleba ze słonecznikiem, 2 plastrami szynki drobiowej i pomidorkiem + herbata earl grey z cytryną - MNIAM!!! Tak mnie ciągnie do takiego jedzenia, że hej, a wczoraj zupka chińska - zwariowane te zachcianki kobiety w ciąży.... :sorry2:

kobietki a co zażywacie na bóle głowy tylko takie porządne bóle. tak w sobotę w nocy złapał mnie ból że trzymał do poniedziałku.....
Tak kochana mnie wczoraj jak wstałam, tak zaczęła głowa boleć że hej! Nie miałam nospy, nie miałam APAP`u ale myślałam że się przekręce dosłownie, nie chciałam brać żadnych tabletek - wypiłam herbate, położyłam się, a to jeszcze gorzej... :-( wkońcu - mówie wybacz mały, muszę wziąć coś przeciw bólowego bo się przekręce, az łyknęłam IBUM nie wiem, czy kobiety w ciązy mogą, nie patrzyłam na ulotkę i nie zamierzam patrzeć, aby nie mieć wyrzutó sumienia.... :-( Ale dziś mąż kupił mi właśnie APAP i jedynie przy nast. razie ogranicze się do jego działania.

Witam wieczornie (...)
Truskawki tez za mna zaczynaja dreprac, ale bardziej chce mi sie arbuza..
Oj kochana ja ostatnio to 2 dni męża męczyłam, że chcę ARBUZA :-) wysłałam go do marketu, kupił całego (wydał majątek) i co w 1 dzień już go nie było - zjedliśmy z maluszkiem :-D

... ale wg lekarza podczas ostatniej wizyty fasolka była o ok 1,5 tyg. młodsza. Jutro będę miała wizytę więc się dokładnie dowiem :-).
Ja właśnie myślę, że najlepiej to lekarz i USG mniej więcej przybliży nam wiek ciąży niż jakieś kalkulatory... bo gdybać mogłybyśmy całymi dniami :-)
Inka napisz nam jak było, bo jak się czyta dobre wieści z wizyt od ginów to aż na serduchu się ciepło robi :-)

Witam :) jestem tutaj nowa ... moja kruszynka przyjdzie na świat około 20 września :-)
Witaj nowa wrześnióweczko!!!

Wczoraj po raz pierwszy widziałam moje maleństwo na monitorze podczas badania USG (jestem w 13 tygodniu ciąży) :) ... byłam tak szczęśliwa że aż ciężko to opisac ... lekarz powiedział: A oto Pani szkrab ... zmierzył go całego ... razem liczyliśmy jego paluszki u rączek i nóżek ... machał nimi, wyginał się :D coś wspaniałego ... potem usłyszałam serduszko mojego maleństwa ... Po badaniu szłam do domu całkiem oszołomiona nowym doznaniem (będzie to moje pierwsze dziecko!) ... dzisiaj wybieram się znowu do lekarza ... założyc kartę ciąży, poznac wyniki badań i co najważniejsze: po zdjęcie z USG :-)
Pozdrawiam
Zazdroszcze Ci, że już widziałaś te słodkie rączki i nózki, ja muszę czekać do 16 marca jeszcze niestety (kupa czasu jak dla mnie, hehe). Ale co do karty ciąży to dość późno w porównaniu do mnie zakłada Ci ginka karte ciąży, nie wiem jak inne dziewczyny...???????
A powiedz mi skierowała Cię na badania????????
Bo mi karte założyła po wykonaniu 1 - wszych badań (różnych).

Witam mamusie wrześniowe. Chciałam dołaczyc do Was. Obecnie jestem w 10tc. Nie mam jeszcze dokładnie wyznaczonego terminu porodu, gdyż moje miesiączki były bardzo nieregularne ( OM 05.12.2008.), będzie to końcówka września. Mam już 3 dzieciaczków w domku (8l. 5l. 4l.). Jest to moja pierwsza ciąża, dzieciaczki adoptowaliśmy, bo nie mogłam zajśc w ciążę. A tu teraz taka niespodzianka dla nas wszystkich. Poszłam do lekarza po zrobionym teście pozytywnym, pokazałam mu moje wcześniejsze wyniki badań, to powiedział mi , że jeśli chciałabym ponownie podjąc się leczenia, to odradziłby mi , bo szkoda wątroby, nerek i tarczycy. Także cuda się zdarzają. Bardzo się cieszę, ale też boję, bo do 7tc nic nie wiedziałam, a byłam przeziębiona i brałam aspirynę fervex. Jak narazie wszystko jest w pożądku, więc mam nadzieję, że tak będzie do końca.

Nie no :szok: to jest, to raczej musi być cud!!! Pięknie!!! Gartuluje!!! I witam Cię w gronie wrześnióweczek!!!

reklama
A kiedy należy przerwać branie kwasu foliowego? Pytam, bo nie wiem; słyszałam,że wystarczy zażywać do końca I trymestru,ale nie wiem czy to prawda.:confused:

Do góry