reklama
No niby wszędzie piszą, mówią, że 2letnie dziecko należy uczyć i w sumie wtedy najłatwiej. Ale mam koleżankę co nauczyła 10miesięczną córeczkę. Ja też czekam do lata, a i smoczkiem póki co się nie przejmuję. Ala przeszła jakiś kryzys i od 2 tyg nie chce sama zasypiać....a już było tak pięknie
No my ze smoczkiem mamy spokój, bo Borys od początku nie chciał. Całe szczęście, bo znów starszego nie mogłam oduczyć)
Ja się z kolei martwię trochę tymi zębami- Borys ma dopiero 5. 6 wybija się ale tak długo... Trochę mało ma zęboli, co?
Ja się z kolei martwię trochę tymi zębami- Borys ma dopiero 5. 6 wybija się ale tak długo... Trochę mało ma zęboli, co?
Czy ja wiem... Moja ma 8 i to jak wyszły z 4 miesiące temu to teraz nic nie przybywa. A nie raz wydawało mi się, że już coś się wyżyna, ma dni że nie zje dużych kawałków i musze jej zupę przecierać na papkę, a potem znowu ładnie je. Ech ciągle coś się zmienia czasami nie nadążam...
jot79
Fanka BB :)
Hej,
moja ma dopiero 4 ząbki i w ogóle tym się nie przejmuje, bo nawet jak nie miała ani jednego to schabowego wciągała, oczywiście miała już wtedy 10 m-cy więc mogła, a teraz przy tych 4 sztuczkach zęboli wszsytko je jakby miała cały komplecik kiełków.
A z nocnikiem u nas jest tak, że od 6 m-ca sadzamy ją ale bez specjalnego ciśnienia i teraz Ania czasami jak jej się przypomni, to przynosi sama nocnik, choć większość i tak idzie w pieluchę. Tak naprawdę ja też czekam do lata i wtedy weźmiemy się porządnie za to małe dupsko, a może już wszystko samo sie poukłada... zobaczymy.
Co do smoka, to mozemy tu miec problemik, bo dydek to podstawa, ale na razie też patrze na to z przymrużeniem oka, w końcu dzieci to nie zegarki i każdy ma inny czas na swój rozwój.
Np. ja podobno w ogóle smoka nie ciągnęłam, moja siostra z oporami oddała smoka w wieku 4,5 roku, a mój brat ciągnął gazę i w ogóle na smoka nie chciał patrzeć - tak więc ja to moje dziecię też nie bedę do niczego zmuszać, chyba że 3 wiosna jej stuknie to się zacznę martwić
moja ma dopiero 4 ząbki i w ogóle tym się nie przejmuje, bo nawet jak nie miała ani jednego to schabowego wciągała, oczywiście miała już wtedy 10 m-cy więc mogła, a teraz przy tych 4 sztuczkach zęboli wszsytko je jakby miała cały komplecik kiełków.
A z nocnikiem u nas jest tak, że od 6 m-ca sadzamy ją ale bez specjalnego ciśnienia i teraz Ania czasami jak jej się przypomni, to przynosi sama nocnik, choć większość i tak idzie w pieluchę. Tak naprawdę ja też czekam do lata i wtedy weźmiemy się porządnie za to małe dupsko, a może już wszystko samo sie poukłada... zobaczymy.
Co do smoka, to mozemy tu miec problemik, bo dydek to podstawa, ale na razie też patrze na to z przymrużeniem oka, w końcu dzieci to nie zegarki i każdy ma inny czas na swój rozwój.
Np. ja podobno w ogóle smoka nie ciągnęłam, moja siostra z oporami oddała smoka w wieku 4,5 roku, a mój brat ciągnął gazę i w ogóle na smoka nie chciał patrzeć - tak więc ja to moje dziecię też nie bedę do niczego zmuszać, chyba że 3 wiosna jej stuknie to się zacznę martwić
Witam jeszcze w Starym Roku )))) Jutro znów o rok starsze... My dziś siedzimy w domu- nie wybieramy się na zabawę Sylwestrową. Posprzątałam trochę, Borys zasnął a ja mam chwilę dla siebie. Chciałam sernik upiec- ale mam dziś mega lenia )))
Elaine witaj w klubie!!! Ja też siedzę w domciu i to sama.Mąż w pracy a ja z dzieciątkami. Ala też ciągnie smoka i na pewno jej go szybko nie zabiorę bo ostatnio ciągle się drze,płacze i mam chwile spokoju jak jej wsadzę dydusia do paszczy. A co do zębów. Ola miała pierwszego zęba na roczek. O tej porze może miała ze 3, 4 zęby góra. Każde dziecko ma swój rytm rozwoju i tylko się cieszyć, że ząbki powoli idą po później są zdrowsze. Podobnież. A ile w tym prawdy, kto to wie. Jedno wiem butle ciągnęła do 3 lat. Próchnicy butelkowej nie ma a zgryz krzywy ma w mamusię.
a moja mała juz robi na nocniku chociaz nie zawsze jeszcze wola ale juz coraz czesciej wola siii albo lapie sie za pupke i iii iii czyli kupa ;p a jak zrobi w pampersa to przynosi sama pampki zeby jej zmienic
A tak pozatym to witam w Nowym Roku życzę wam aby ten rok przyniosl wszystko co najlepsze..zdrowie szczescie i pasmo sukcesow!
A tak pozatym to witam w Nowym Roku życzę wam aby ten rok przyniosl wszystko co najlepsze..zdrowie szczescie i pasmo sukcesow!
reklama
drodka
Fanka BB :)
Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku dziewczyny, dla Was i Waszych Rodzin-zdrówka, sukcesów i niech nam maluchy zdrowo rosną )