Dziewczyny jestem załamana......w wymazie z pochwy wyszedł mi ten okropny paciorkowiec hemolizujący z grupy B. Dzwoniłam do swojego gina i kazał mi narazie łykać furaginum, powiedział, ze jutro da mi receptę na jakieś robione globulki też chyba z furaginą, a potem przy porodzie podadzą antybiotyk, nie wiem czy to dobre postępowanie, czy nie wypadałoby się teraz już porządnie przeleczyć.
Tak czułam, ze mam to, bo z córcią miałam zakażenie wewnątrzmaciczne, mała była zakażona a mnie też wcześniej odchodziły wody......przeraziłam sie trochę.
więc u mnie chyba zapowiada sie dłuższe leżenie w szpitalu, bo mały pewnie też dostanie antybiotyk.........tak było z córcią, mam dość.......;(
Jeśli któraś jest nosicielką napiszcie jak byłyście leczone
Uspokójcie mnie choć troszkę, bo zaczynam sie bać........
Tak mam na wymazie:
STREPTOCOCCUS AGALACTIAE D.liczne
Antybiotyk 1. MIC, interpretacja
AMPICILLIN/SULBACTAM < 2 W
AMPICYLINA < 0.25 W
BENZYLPENICILLIN < 0.12 W
NITROFURANTOIN < 16 W
ERYTROMYCYNA > 8 O
KLINDAMYCYNA 4 O
Głowa do góry. Nie taki ten paciorkowiec straszny jak w internecie o nim piszą.
Mnie wyszedł podczas pobytu w szpitalu i miałam na +++ więc też bardzo liczny. Dostałam metronidazol....jednorazowo 8 tabletek i za tydzień znowu 8 tabletek. Nie wiem czy to ma jakiś związek ale dostałam też gyno-femidazol dopochwowo. Po takiej kuraci doktor pobrał mi wymaz i już paciorkowca nie było:-) Za to wyszła mi klebsiella tak samo jak naftanalek i teraz łykam zinnat 3x1 i w środę kolejny wymaz i prawie tydzień czekania na wyniki.
Każdy paciorkowiec jest na różne antybiotyki wrażliwy i doktor Ci przepisze na pewno odpowiedni. Gdyby nie dało rady go wytępić to trzeba to zgłosić przy przyjęciu do szpitala i być może to będzie wskazanie do cesarki ale to musi Twój lekarz zdecydować.
Nie nakręcaj się negatywnie bo to niepotrzebne ani Tobie ani dziecku. Poczekaj na wizytę u swojego gina - on Ci wszystko wyjaśni i na pewno uspokoi.
Ja przepłakałam kilka nocy przez tego paciorkowca a wyszło jak wyszło.... więc GŁOWA DO GÓRY - WSZYSTKO BĘDZIE DOBRZE:-):-):-):-)