reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wrzesień 2009

Dziewczyn,

chciałabym się zapyatć czy są wśród Was takie, które niedawno zaczęły pracę a teraz są w ciąży. Ja jestem takim przypadkiem. Od 20 października do 20 stycznia pracowałam na 3 m-czny okres próbny. 21.01 podpisłałam umowę na czas nieokreślony. I niby wszystko super ale słyszałam, że przy tak krótkim stażu pracu ZUS potrafi się przyczepić i podważać realność zatrudnienia. Podobno potrafia tez odmówić macierzyńskiego, bo niby wg. nich kobieta wyłudza zasiłek. Słyszałyście o takich przypadkach?

reklama
spokojne, ja w pierwszej ciązy nie miałam wogóle mdłości, nawet najmniejszych :tak::-D:tak: to naprawdę nie jest miłe uczucie, więc spokojnie nie zamartwiaj sie na zapas .............. :tak:

Ja sie nie zamartwiam ich brakiem, bo sa niby jakies symptomy ale to nie to...zamartwiam sie apetytem :) Brzuch juz mam jak w 5 mc no sorry a waga niby w miejscu choc do chudych nie naleze ale waga wyjsciowa jak przed ciaza 65 :) tylko ten brzuchol

Dziewczyn,

chciałabym się zapyatć czy są wśród Was takie, które niedawno zaczęły pracę a teraz są w ciąży. Ja jestem takim przypadkiem. Od 20 października do 20 stycznia pracowałam na 3 m-czny okres próbny. 21.01 podpisłałam umowę na czas nieokreślony. I niby wszystko super ale słyszałam, że przy tak krótkim stażu pracu ZUS potrafi się przyczepić i podważać realność zatrudnienia. Podobno potrafia tez odmówić macierzyńskiego, bo niby wg. nich kobieta wyłudza zasiłek. Słyszałyście o takich przypadkach?

Ciesz sie ze masz na czas nieokreslony :( u mnie w marcu minie 2 lata i nadal nie dostalam, prawdopodobnie dostalabym w maju ale z uwagi na ciaze nikt mi nie przedluzy teraz wiec 2 lata pracy poszly sie .... noooo

rudka mi sie wydaje ze Zus raczej podważa jak pracodawca zatrudnia ciężarną... a nie w przypadku, gdy pracujesz u niego choćby te 3 m-ce a potem zachodzisz w ciaze... wg mnie to nie jest istotne, bo znam pare przypadków identycznych, do których zus nic nie miał, ale oczywiscie moge sie mylic

kroptusia
ciesz sie ze nie masz mdłosci! ja w pierwszej ciazy zaczełąm nagle wymiotowac w 9-12 t.c. ; teraz praktycznie mdli mnie od początku ale nie aż tak, by wymiotowac...
w ogóle jakos ostatnio skrzydełka mi opadły.... jakos nie wierze ze sie mi uda, ze to jakos sie pozytywnie skończy.... moze jak odpoczne u rodziców, to nabierze to wszystko bardziej rózowych kolorów...

filantropek - witaj!

Witajcie Dziewczyny :-)
Ja ostatnio cos nie uczestniczyłam czynnie w forum, ale z czytaniem jestem na bieżąco :-)
W czwartek i piątek miałam wolne, poleniuchowałam sobie w domu i dziś strasznie nie chciało mi sie zwlekać z łózka do pracy :-(

Dziś mam pierwsze USG. Mówie Wam, już sie nie mogę doczekać... i mam nadzieje usłyszę ze wszystko jest w porządku.
Co do mdłości to dziś jakos strasznie mi niedobrze, ale co zrobic, bleee... pocieszam sie ze nie wymiotuje...

Reniferku, głowa do góry!!! Tyle kciuków nie może pójść na marne. Tyle już przeszliście z maleństwem ze reszte też przezywcięzycie :-) Miłego odpoczywanka u rodziców.

Oczywiście witam nowe wrześnioweczki i gratuluje fasolki :-)

Ostatnia edycja:
rudka mi sie wydaje ze Zus raczej podważa jak pracodawca zatrudnia ciężarną... a nie w przypadku, gdy pracujesz u niego choćby te 3 m-ce a potem zachodzisz w ciaze... wg mnie to nie jest istotne, bo znam pare przypadków identycznych, do których zus nic nie miał, ale oczywiscie moge sie mylic

kroptusia
ciesz sie ze nie masz mdłosci! ja w pierwszej ciazy zaczełąm nagle wymiotowac w 9-12 t.c. ; teraz praktycznie mdli mnie od początku ale nie aż tak, by wymiotowac...
w ogóle jakos ostatnio skrzydełka mi opadły.... jakos nie wierze ze sie mi uda, ze to jakos sie pozytywnie skończy.... moze jak odpoczne u rodziców, to nabierze to wszystko bardziej rózowych kolorów...

filantropek - witaj!

Reniferku ja tez czasami mam czarne mysli (jak teraz) jakbym miala choc objawy ciazy wiedziala bym ze jest i jest ok a po tych skurczach i bolach ktore nagle ustaly boje sie najgorszego ze od 2 tyg to nosze obumarla ciaze (sorry dziewczyny) ale sam lekarz tez powiedzial ze to nic dobrego i tak nie powinno byc i czekam na 11.02 jak na zbawienie, zwariuje do tego czasu

Witajcie kochane, ja tylko na 5 min, bo mdłości u mnie biorą górę... BLE... i też pocieszam się tym, że nie wymiotuje tylko mdli, mdli i mdli..... :-(
Jak przeczytałam w pewnej gazetce dla przyszłych mam, że mdłości mogą utrzymywać się do 12-14 TC to mnie aż potrząsło, jeszcze tyle czasu cierpień (bo te mdłości są dla mnie naprawde udręka) i zazdroszcze tym dziewczyną co ich nie mają.... ;-)
Teraz wkroiło mi się skakanie do wszystkich, i czepianie się ich tzw FOCH... Jak oni ze mną, tzn z nami wytzymają.... :-)

Witam serdecznie! Tak sobie pomyślałam, że się z Wami podzielę wspaniałością funkcjonowania i zasadami przebiegu ciąży w Szwecji. Otóż trafiłam dzisiaj do położnej na wizytę (inna niż za pierwszym razem), pogadałyśmy chwilkę o samopoczuciu itd., w 9 tyg ciąży założyła mi kartę ciąży, następnie dodała, że widzimy się kolejny raz w 20 tyg. Szok! Ja w szoku, pytam więc czy wcześniej nie będę miała robionych żadnych badań? A ona na to - ale jakich badań??? Więc 12.02.09 dostałam się na listę do lekarza ginekologa, więc mam nadzieję, że czegoś konkretnego się dowiem. A pierwsze badanie USG mam w 18 tyg. ciąży. To jest niewiarygodne! Oni rzadko kiedy zakładają karty ciąży przed 12 tyg. Tak więc - za 9 tygodni może w końcu uda mi się zobaczyć moją kruszynkę!!!

Dziewczyny mam takie pytanie ... Wy tu widzę we wszystkim obeznane także może mi coś poradzicie :) jak wiecie jestem studentką, w czerwcu się bronię ... czy mogę gdzieś starać się o jakieś pieniążki z tytułu tego że jestem bezrobotna ?

reklama
Elunia1609 : O, właśnie. Czytałam coś o zasiłkach ( choć u nas w kraju to szkoda gadać:dry:). W każdym razie mam średnio ciekawą sytuacje, bo pracuje tylko mój narzeczony, no i czasem rodzice coś wspomogą jak nam zabraknie pieniążków, albo moja mama coś nam dobrego ugotuje na weekend. Nawet te marne grosze z zasiłku by się przydały.
Poza tym dawno mnie nie było, ale nauka wzywa. ;-) Wróciłam dziś z drugiej wizyty u gina. Założyłam kartę ciąży, wyniki też ładne. :tak: "Nastraszyła" mnie cesarką. :szok:
Szczerze mówiąc sto razy wolę naturalny poród, ale chorowałam na padaczkę dziecięcą i mimo że nie biorę już trzy lata leków i moje badania są dobre to (tfu tfu) ciąża może wybudzić (?)chorobę. Mam nadzieję,że nic takiego sienie stanie. :no:

Do góry