reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

Dziewczyny mam pytanie - czy wasze dzieci maja tez takiego starszne powera?? Moja od rana do nocy ma full energii.... caly czas biega, szaleje .. nie usiadzie na chwile...nie mowiac juz o spaniu w dzien , ktore zakonczyla jak miala ok.9msc...

A pytanie 2- niemowlaka robi sie usg tarczycy?? czy czeka sie jak bedzie troszke wieksza?? bo ja spotkalam sie z taka opinia, ze u takiego maluszka jest bardzo mala i ciezko cos zobaczyc???

reklama
Stopi co do powera naszych dzieci to ci nie powiem ,bo moja jeszcze malutka ,ma 5 miesiecy ,ale w sumie tez duzo nie spi ,w dzien to tak ze 2-3 razy ,ale krótko ,po pół godziny ,w porywach do godziny.
A jezeli chodzi o USG to my mielismy robione na pierwszej wizycie czyli jak mala miala 6 dni. Wyszlo ze jest tarczyca malutka, ale wydaje mi sie ze to jest za wczesnie, przeciez wtedy ta szyjka jest taka mala i dostep do niej trudny. No ale niewiem... w koncu endo zna sie lepiej .

Moja córcia ma prawie 4 miesiące i tak jak malutka Eli nie śpi za dużo. W sumie sypia tak samo, ze dwa razy w ciągu dnia po 30min, czasami też uda jej się zasnąć na dłużej. Jedynie na spacerze potrafi przespać 2 godziny. Od jakiegoś czasu jest bardzo płaczliwa i marudna, nie wiem czy może to być przez to że T4 jest podwyższone?
Co do USG nasz endo powiedział, że będzie robione jak skończy 6 miesięcy.

Stopi u nas Nikola zachowuje sie normalnie jak zdrowe dziecko bez problemów z tarczyca śpi normalnie w dzien i noc takze przesypia spokojnie a w dzien wiadomo ze jest jej pełno wszędzie ale zawsze w tym pokoju co ja ;-):-) i zasze zajmoje sie sama soba chyba że chce by ją poprzytulac to wtedy przychodzi do mnie na kolana, a co do usg to ja była u 2 engo i podobne miałay opinnie że dziecko jest za małe zrobia jak mała bedzie miała z 2 - 3 latka i co jeszce mi powidziłay to nic nie zmiani ze bedziemy wiedzieć że jeste tarczyca bo leki i tak i tak tzreba podawac a stres tylko dla dziecka bo trudno wytlumaczyć by grzecznie był przy badaniu. ta nasz endo z olsztyna powiedziła jeszce ze jak na jej wynki to tarczyca na pewno jest ale podejżewa ze mała

dzieki za info..
Moja mala na 99% ma tarczyce zdrowa i w 100% dzialajaca... przynajmniej tak wskazuja wyniki badan... ale i tak bedziemy pewnie robic dla pewnosci 100% to usg za jakis czas...

IZABELL ja wlasnie jak Ty mialam info od endokrynolog, ze po 2r.z. robi sie usg... i ze tez ono nic nie zmieni , bo i tak leki trzeba brac... i w naszym przypadku jest tez tak z tomografia glowki... ze pokaze, czy to guz czy uszkodzona przysadka.. a i tak nic to nie zmieni, bo leki bedzie trzeba brac... ale chcialam sie upewnic, bo widze,ze niektore dzici maja robione usg tarczycy bardzo wczesnie.. wiec widze,ze co lekarz to inny sposob....
zazdroszcze Wam snu w dzien!!! :-) :-)

Moj synus skonczyl 6 mcy i jest smieszek mega , spi w dzien raz ok 10 tak z 30 min i po obiadku ok 14 i czasami wieczorkeim pol godz . Zasypia ok 21 i spi do 6 rano. Jest zywiolowy stara sie juz siadac wywija nogami i nozkami na wszytskie strony .
Co do USG my mamy na lipiec czyli synek bedzie mial 10 mcy wtedy , ale mielismy robione tez zaraz w 7 dniu i wyszly mu niestety wole.
Pozdrawiam Was mamuski i moze tatuskowie.

Ja teraz mam zagwostke.. musze namierzyc gdzie na Majorce moge pobrac krew malej do badan.. teraz miala miec kontrole... w Polsce bedziemy dopiero w maju... wiec to bedzie juz za dluga przerwa w badaniu...mam nadzieje,ze uda mi sie tu zrobci to badanie bez problemu...ciekawe czy maja takie same normy jak w Polsce...no i jaki bedzie ich koszt.... ale najgorsza jest bariera jezykowa :-) nie kazdy rozumie tu po angielsku o co nam chodzi :-)

Cześć dziewczyny,byłam z moją mała u endo, i po ostatnich wynikach badan stwierdzil ze córci zaczyna pracowac tarczyca , i ze mamy w przyszlosci duze szanse na odstawienie hormonu. Sam był tym zdziwiony ,poniewaz u niej po urodzeniu TSH wynosilo 104,i wtedy nie dawal nam duzo nadziei.
Jak u was było z odstawianiem leku , i czy u ktorejs sie to udało???

Hej dziewczyny,
Elu super, że tarczyca Twojej córci zaczyna pracować. Może u nas też się powiedzie, głęboko w to wierzę;) O odstawieniu leku jedynie czytałam i wiem że w wieku 2 lat można całkowice odstawić hormon i udaje się to wielu dzieciaczkom, tak więc trzymam kciuki, żeby Wam się również udało:)

Pozdrawiam

reklama
Witam:-):-):-)!!!
Elu u mojej 3 dzieci weryfikacja NIESTETY :-(nie powiodła się. Po miesięcznym odstawieniu leków, wyniki były bardzo złe - w tej chwili nie pamietam dokładnie jakiego rzędu to były przekroczenia norm, ale dosyć spore! Niestety nam się nie udało, że trzymam kciuki, żeby Wam się powiodło!
A co u nas? Właśnie jesteśmy "świeżo" po usg tarczycy u najstarszej córki - no i ma jednak małą tarczycę:-(, dostałam skierowanie na zbadanie przeciwciał aTPO i aTG, bo być może to jest Hashimoto ale to dopiero w sierpniu. A najnowsze wyniki córki bez rewelacji, ale nieco gorsze niż poprzednie. dawki nie zmieniamy i czekamy na dalsze badania a potem pani doktor zdecyduje!
Mnie jednak nadal niepokoi fakt, że jej tak wooooooolno rosną włosy i paznokcie!!! Paznokcie mogłabym jej obcinać raz na 2 tygodnie i niewiele by jej urosły:szok:!!!
W przyszłym tygodniu idę też na usg z synem, zobaczymy co tam u niego, bo wyniki ma całkiem całkiem, tzn, jego TSH jest niskie 0,29 (0,27 - 4,0), a FT4 13,74 (9 - 20), ale u niego taki poziom utrzymuje się od około 3 lat - świetnie przy tym funkcjonuje, więc nie ma sensu i potrzeby czegokolwiek zmieniać!!!
A moja najmłodsza "agentka" po prostu nie da sobie usg zrobić, NIE i koniec, wrzeszczy, piszczy, kopie, nawet się nie połozy na kozetce.........., nie wiem, może teraz jak pójdzie z bratem to da się przekonać???? trzymajcie kciuki!

Do góry