reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

czesc dziewczyny
przez tydzien mialam problemy z kompem wiec nie mialam jak zagldac

hej dziewczyny:)dawno tez nic nie pisałam,ale przez to ze mam dola:(.martwi mnie wszystko!!!anabuba bylismy w klinice i wyniki dobre,wizyta dopiero za 3-miesiące.ale po ostatniej wizycie u neurologa zalamalam sie:(okreslila natalke na 8 miesiecy w rozwoju ruchowym,powiedziala ze mając rok i cwiczona jest to powinna wiecej postepow robic:(.dala nam skierowanie do kliniki nerologicznej opuznionego rozwoju na szczegółowe badania.czyli rezonans głowki itd.termin dopiero w lipcu,bo tyle oczekujacych jest.

musi byc dobrze\!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
cwiczyc cwiczyc i sie nie poddawac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1:tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak:

Cześć dziewczyny. Czy byłam dzisiaj z moja córcką do szczepienia, ważyli ją i mierzyli. No i waży juz 8200 kg, wzrost 69 cm. Ma dopiero 4 miesiące i wydaje mi sie ze to troche za duzo. Co prawda mieści sie w granicach normy, ale na najwyższym poziomie. W każdym bądz razie chodzi mi o to czy jej szybkie przybywanie na wadze, ma jakis związek z WNT i przyjmowaniem hormonów?? Dodam ze jest karmiona tylko piersia.

hm moja mala urodzila sie w normie 3550g i 53cm
jak miala rowno 3mies to wazyła 7100g:-D:-D:-D:-D:-D i ze wzrostem 60, ajak miała 5mies to wazyła 8300g:-) a jako roczne 12,3kg.zawsze byla i z waga i ze wzrtem albo na ostatnim centylu albo nie miscila sie w swoim przedziale:-)
do tej pory ma wage i wzrost dziecko o rok starszego,ale starsza corka miala tak samo.powiem wam ze faktycznie jak zaczela raczkowac to szybko zaczela gubic kg:tak::tak::tak::tak::tak::tak:
i do zawsze miala duuuuuuuuuuuuuuzy apettyt a dodam ze przez 3miesace byla tylko na piersi,potem nam endo kazala zupki wprwadzac zeby tak szybko nie tyla:-D:-D:-D:-D:-D:-D

U mnie córcia też dość sporo przybierała na wadze, szczególnie w pierwszych dwóch miesiącach,lekarz powiedział, że to przez WNT. Mi się wydaje, że to było przez to iż bardzo dużo jadła, taki miała apetyt;) a też karmię ją tylko piersią. A jak jest u Waszych dzieciaczków z kupkami? Bo u nas to póki co córcia robi tylko jedną na dobę, a miała też dni, że przez dwa dni nie robiła nic - czy to może mieć związek z WNT? Zaparć raczej nie miała.

Pozdrawiam

moja jak zaczela jesc juz zupki to zaczela robic 1kupke dziennie,ale w sumie nigdy nie bylo wiecej niz 3 dzennie,nawet kak byla na piersi
teraz tez robi tylko1dziennie,sporadyczmie raz na 2dni.ale jezeli widze ze zaczyna robic co2-3dzien i trwa to juz dluzsza chwile to sie okazuje ze jest troche za mala dawka leku,co spradza sie w badaniach.

Iza , u nas nie bylo zaparc do tej pory. Tylko teraz od juz 3 dni niema kupki, ale corcia zachowuje sie normalnie ,nie steka ,brzuszek tez ja raczej nie boli. Niewiem co o tym mysleć.

u mojej egzamin zadje jezdenie jablek lub picie sokow jablkowych.marchwiowe soki przecierowe czy w ogole duza ilosc marchewko dziala zapierajaco:tak::tak::tak:

reklama
Kania u mnie ani u mojego meza ni wykryto niedoczynnosci.ja miałam laparoskpoie w 5tyg ciazy a wtedy rozwijaja sie narzady u płodu i byc może to zaszkodziło mojej córci

Wiedziałam.to buyło podejrzeenie ciąży pozamacicznej,które na usg wyglądało jak ciąża a w rzeczywistości było bardzo dużymi zrostami po poprzednich operacjach i endometriozie.ale to tez nie jest do konca pewne czy z tego powodu.ja sie ciesze ze to nie jest nic wiecej,zadna z duzo powazniejszych chorób.

Hey :)
Uwazam , ze nie ma sie co zadreczac z jakiego powodu jest to WNT. Na pewno kazda z nas w ciazy uwazala jak tylko mogla na zle czynniki.
Ja bylam przeziebiona w 6 tyg, pozniej mialam bakterie w moczu w polowie ciazy i jeszcze jedno przeziebienie, ale czy to z tego ?? raczej nie dziewczyny maja anginy , zapalenia oskrzeli i nie wiadomo co i rodza dzieci bez WNT. Popieram Anabube cieszmy sie ze wystarczy dac rano tableteczke i final.
Pozdrawiam goraco:)

Buziaczki i glowy do gory :)

witam dziewczyny,u mnie mowili ze spowodowac moglo to ze miesiac przed porodem mialam ostre zapalenie oskrzeli i zatoki zawalone.dostalam antybiotyki:bioparox,dlomox i jeszcze inne.i ze niby te choroby mialy wplyw na tarczyce.

Cześć dziewczyny,
ja też nie wiem skąd ta choroba u nas, z mężem nie mamy problemów z tarczycą. W ciąży też miałam bakterie w moczu i anemie, ale to raczej nie przez to, mam koleżanki, które to samo przechodziły,a i ich dzieci są zdrowe. Anabuba i gugaa mają rację, że są o wiele gorsze choroby, na które nie ma leku.
Dziewczyny powiedzcie mi w jaki sposób są podawane normy? U nas w labolatorium są takie same dla dorosłych i niemowląt, czy to możliwe? Na necie są podane normy wg Krawczyńskiego, myślałam że może to są ogólnie obowiązujące normy.

Pozdrawiam

Iza podobno dla dzieci i dla dorosłych sa takie same,no i wiadomo co sprzet to moga byc normy ciut inne,ale nasza edno przyjmuje normae chyba do 4 jezeli dobrze pamietam i kazdy wynik ponad to jest zły ;)

reklama
Witam się na początku w ten piekny słoneczny dzionek :)

iza1982, przepraszam, że dopiero teraz się odzywam, ale nie miałam ostatnio czasu, żeby posiedzieć na bb. My leczymy się z Kuba u dr Szczepanik, podobno jest dobrym specjalistą, chociaż przyznam, że na początku chciałam zmienić lekarza (ta decyzja miała związek z wcześniactwem Kuby), ale nie znałam innego doprego endokrynologa a nie chciałam póść do pierwszego lepszego.
U Kuby niedoczynność tarczycy związana jest z jego wcześniactwem, niestety. Ale mam podobne zdanie do Was i cieszę się, że jedynym śladem, jaki pozostał małemu po wcześniactwie jest niedoczynność tarczycy, znam dzieci, które tyle szczęścia nie miały...
Piszecie o normach TSH... Nasza endo twierdzi,że idealna wartość TSH to ok. 2 nawet 1,81... Bardzo rozbieżne są opinie na ten temat...

Do góry