reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

czesc dziewczyny
przez tydzien mialam problemy z kompem wiec nie mialam jak zagldac

hej dziewczyny:)dawno tez nic nie pisałam,ale przez to ze mam dola:(.martwi mnie wszystko!!!anabuba bylismy w klinice i wyniki dobre,wizyta dopiero za 3-miesiące.ale po ostatniej wizycie u neurologa zalamalam sie:(okreslila natalke na 8 miesiecy w rozwoju ruchowym,powiedziala ze mając rok i cwiczona jest to powinna wiecej postepow robic:(.dala nam skierowanie do kliniki nerologicznej opuznionego rozwoju na szczegółowe badania.czyli rezonans głowki itd.termin dopiero w lipcu,bo tyle oczekujacych jest.

musi byc dobrze\!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
cwiczyc cwiczyc i sie nie poddawac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1:tak::tak::tak::tak::tak::tak::tak:

Cześć dziewczyny. Czy byłam dzisiaj z moja córcką do szczepienia, ważyli ją i mierzyli. No i waży juz 8200 kg, wzrost 69 cm. Ma dopiero 4 miesiące i wydaje mi sie ze to troche za duzo. Co prawda mieści sie w granicach normy, ale na najwyższym poziomie. W każdym bądz razie chodzi mi o to czy jej szybkie przybywanie na wadze, ma jakis związek z WNT i przyjmowaniem hormonów?? Dodam ze jest karmiona tylko piersia.

hm moja mala urodzila sie w normie 3550g i 53cm
jak miala rowno 3mies to wazyła 7100g:-D:-D:-D:-D:-D i ze wzrostem 60, ajak miała 5mies to wazyła 8300g:-) a jako roczne 12,3kg.zawsze byla i z waga i ze wzrtem albo na ostatnim centylu albo nie miscila sie w swoim przedziale:-)
do tej pory ma wage i wzrost dziecko o rok starszego,ale starsza corka miala tak samo.powiem wam ze faktycznie jak zaczela raczkowac to szybko zaczela gubic kg:tak::tak::tak::tak::tak::tak:
i do zawsze miala duuuuuuuuuuuuuuzy apettyt a dodam ze przez 3miesace byla tylko na piersi,potem nam endo kazala zupki wprwadzac zeby tak szybko nie tyla:-D:-D:-D:-D:-D:-D

U mnie córcia też dość sporo przybierała na wadze, szczególnie w pierwszych dwóch miesiącach,lekarz powiedział, że to przez WNT. Mi się wydaje, że to było przez to iż bardzo dużo jadła, taki miała apetyt;) a też karmię ją tylko piersią. A jak jest u Waszych dzieciaczków z kupkami? Bo u nas to póki co córcia robi tylko jedną na dobę, a miała też dni, że przez dwa dni nie robiła nic - czy to może mieć związek z WNT? Zaparć raczej nie miała.

Pozdrawiam

moja jak zaczela jesc juz zupki to zaczela robic 1kupke dziennie,ale w sumie nigdy nie bylo wiecej niz 3 dzennie,nawet kak byla na piersi
teraz tez robi tylko1dziennie,sporadyczmie raz na 2dni.ale jezeli widze ze zaczyna robic co2-3dzien i trwa to juz dluzsza chwile to sie okazuje ze jest troche za mala dawka leku,co spradza sie w badaniach.

Iza , u nas nie bylo zaparc do tej pory. Tylko teraz od juz 3 dni niema kupki, ale corcia zachowuje sie normalnie ,nie steka ,brzuszek tez ja raczej nie boli. Niewiem co o tym mysleć.

u mojej egzamin zadje jezdenie jablek lub picie sokow jablkowych.marchwiowe soki przecierowe czy w ogole duza ilosc marchewko dziala zapierajaco:tak::tak::tak:

reklama
Kania u mnie ani u mojego meza ni wykryto niedoczynnosci.ja miałam laparoskpoie w 5tyg ciazy a wtedy rozwijaja sie narzady u płodu i byc może to zaszkodziło mojej córci

Wiedziałam.to buyło podejrzeenie ciąży pozamacicznej,które na usg wyglądało jak ciąża a w rzeczywistości było bardzo dużymi zrostami po poprzednich operacjach i endometriozie.ale to tez nie jest do konca pewne czy z tego powodu.ja sie ciesze ze to nie jest nic wiecej,zadna z duzo powazniejszych chorób.

Hey :)
Uwazam , ze nie ma sie co zadreczac z jakiego powodu jest to WNT. Na pewno kazda z nas w ciazy uwazala jak tylko mogla na zle czynniki.
Ja bylam przeziebiona w 6 tyg, pozniej mialam bakterie w moczu w polowie ciazy i jeszcze jedno przeziebienie, ale czy to z tego ?? raczej nie dziewczyny maja anginy , zapalenia oskrzeli i nie wiadomo co i rodza dzieci bez WNT. Popieram Anabube cieszmy sie ze wystarczy dac rano tableteczke i final.
Pozdrawiam goraco:)

Buziaczki i glowy do gory :)

witam dziewczyny,u mnie mowili ze spowodowac moglo to ze miesiac przed porodem mialam ostre zapalenie oskrzeli i zatoki zawalone.dostalam antybiotyki:bioparox,dlomox i jeszcze inne.i ze niby te choroby mialy wplyw na tarczyce.

Cześć dziewczyny,
ja też nie wiem skąd ta choroba u nas, z mężem nie mamy problemów z tarczycą. W ciąży też miałam bakterie w moczu i anemie, ale to raczej nie przez to, mam koleżanki, które to samo przechodziły,a i ich dzieci są zdrowe. Anabuba i gugaa mają rację, że są o wiele gorsze choroby, na które nie ma leku.
Dziewczyny powiedzcie mi w jaki sposób są podawane normy? U nas w labolatorium są takie same dla dorosłych i niemowląt, czy to możliwe? Na necie są podane normy wg Krawczyńskiego, myślałam że może to są ogólnie obowiązujące normy.

Pozdrawiam

Iza podobno dla dzieci i dla dorosłych sa takie same,no i wiadomo co sprzet to moga byc normy ciut inne,ale nasza edno przyjmuje normae chyba do 4 jezeli dobrze pamietam i kazdy wynik ponad to jest zły ;)

reklama
Witam się na początku w ten piekny słoneczny dzionek :)

iza1982, przepraszam, że dopiero teraz się odzywam, ale nie miałam ostatnio czasu, żeby posiedzieć na bb. My leczymy się z Kuba u dr Szczepanik, podobno jest dobrym specjalistą, chociaż przyznam, że na początku chciałam zmienić lekarza (ta decyzja miała związek z wcześniactwem Kuby), ale nie znałam innego doprego endokrynologa a nie chciałam póść do pierwszego lepszego.
U Kuby niedoczynność tarczycy związana jest z jego wcześniactwem, niestety. Ale mam podobne zdanie do Was i cieszę się, że jedynym śladem, jaki pozostał małemu po wcześniactwie jest niedoczynność tarczycy, znam dzieci, które tyle szczęścia nie miały...
Piszecie o normach TSH... Nasza endo twierdzi,że idealna wartość TSH to ok. 2 nawet 1,81... Bardzo rozbieżne są opinie na ten temat...

Do góry