reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

Czesc

U nas niedoczynnosc odkryto wlasnie po zaparciach - mala robila 2kupy na miesiac.. ale nie miala z tym problemu.. mijaly 2tyg i robila duza . ale nie trwada kupe... Przy niedoczynnosci sa zaparcia.. wraz z wieksza dawka eutyroxu pojawiaja sie stolce.. przedawkowanie eutyroxu prowadzi do biegunki.. dlatego endo pytaja soe o stolce.
Co do wagi to przewaznie dzieci z niedoczynnoscia sa szczuple .. jedza duzo, ale maja taka przemiane materii .. tak jest przynajmniej u nas...

Co do tego skad sie bierze to duza role przypisuje sie niedotlenieniu plodu ....
U nas mala ma wtorna niedoczynnosc tarczycy... miala stany nieodotlenienia jak byla u mnie w brzuchu - wykazalo to badanie przeplywow mozgowych na usg... U nas bedzie diagnozowane czy mala ma uszkodzona przysadke mozgowa, czy guza przysadki... czekamy na odpowiedni moment na tomografie lub rezonans.. ona ma tez uszkodzony nerw wzrokowy i na to chore oczko widzi tylko w ok 5-15%

WISIENKO moja bardzo slabo przybierala na wadze, ale jadla duzo... dopeiero teraz wagowo skoczyla na ok 25centyl :-).. a tak byla ok3centyla wagowego...
Co do tomografii to moja bedzie miec... ale za jakis cza sjak bedzie wieksza... bo jak sa jakies uszkodzenia neurologiczne to lepiej poczekac z narkoza u takich maluchow... I glowa do gory!! Przejdz sie etz do inengo neurologa... my bylismy u 3 i czasem bylo tak, ze kazdy mowil co innego.. lepiej miec opinie 2-3 lekarzy,a nie jednego... Spokojnie. co neurolog mowi?? ze czego nie robi Twoja ksiezniczka?? a co robi????

reklama
Stopi-z reguly osoby z nadczynnoscia sa szczuple czy chude bo maja przyspieszony metabolzim,ale oczywscie od kazdej reguly sa wyjatki;)
u mojej ktg juz wykazaywalo jaksies problemy,czy usg bo tetno w brzuchu nigy nie bylo wyzsze niz 140,nawet przy duzej aktywnosci..

no ale-zawsze moglo byc gorzej
wiem cos o tym-starsza corka ma autyzm,ale w jej przypadku tez siepocieszam ze jest w lekkim stopniu i mowi,chodzido szkoly itd itd;)

Hej dziewczyny,
dziś dzwoniłam do naszego endo po wyniki, kazał nam zmniejszyć dawkowanie hormonu,bo pojawiła się nadczynność, TSH jest 0,015. Czy to jest dobry znak? Byłam przekonana, że zwiększy nam dawkę leku, bo przecież dziecko rośnie i potrzebuje więcej hormonu. Podawałam 50mg, a teraz mam podawać na przemiennie raz 50 a raz 25. Napiszcie mi proszę kiedy u Waszych dzieciaczków unormowały się hormony? Ja moją córkę leczę już 3 miesiąc.

Pozdrawiam

ANABUBA u doroslych faktycznie tak jest, ze z nadczynnoscia sa osoby chude, ale u dzieci jest troszke inaczej... przy niedoczynnosci dzieci sa tez na ogol szczuple i nizsze.. maja slaby przyrost wagi - u nas to oprocz kup, to byla kolejna oznaka poczatkow niedoczynnosci...wlasnie po tych dwoch rzeczach skierowana na badania hormonow mala...i mimo dobrych wynikow (w normie, ale na granicy) , kazano nam udac sie do tak mi to endokrynologa... mozliwe, ze jest tez zaleznosc czy jest to neidoczynnosc przysadkowa (wtorna), czy pierwotna??
Ja pamietam jak mnie po ciazy diagnozowali,bo bardzo schudlam i nie moge przytyc... i za spadek wagi odpowiada chyba Ft3 ???
Wogole nie wiem czy jest nadczynnosc tarczycy u noworodkw czy niemowlakow??? czy tylko niedoczynnosc wrodzona i wtorna??
Powiem szczerze ,ze Twoja starsza corcia moze miec jakis ogromny talent!! Znam kilka osob autystycznych i dzieci i jzu doroslych... i Ci dorosli naprawde sa geniuszami w swoich dziedzinach... zwlaszcza jesli chodzi o tworczosc i kreatywnosc :-) Ja mam same dobre odczucia jesli chodzi o kontakt z osobami autystycznymi :-)

IZA u nas jest tak, ze TSH mala ma wyhamowane strasznie.. tylko, ze ona nigdy nie miala wysokiego TSH zawsze maial w normie, dopiero jak zaczela brac eutyrox to jej tak spadlo.. Tylko , ze my walczylismy do dobre Ft4, ktore mala miala za nisko.. Mysle, ze endo ma racje, jesli u Was bylo trezba TSh wyprowadzic, a teraz za bardzo wyhamowalo, to pewnie za duza dawke dziecko bralo...

iza u nas była podobna sytuacja.Córka miała 37 mg codziennie ,a pozniej jak zrobilismy badania tez miala tsh za niskie i endo kazal nam zmiejszyc do 25mg. Za 2 tygodnie mamy do kontroli,ciekawe jakie teraz beda wyniki.Corka ma prawie 5 miesiecy ,szybko przybywa na wadze i tez myslalam ze dawka z czasem bedzie wieksza .... Ale czy to oznacza jakas poprawa ,to niemam pojecia ,musza sie wypowiedziec jakies bardziej doswiadczone mamusie. Ja mam caly czas nadzieje ze tarczyca corki zacznie pracowac, miala robione USG i tarczyca jest tylko słabo wykształcona, ale ja nie trace nadziei.

Ela moja po 1 mieiacuy brania lekow miala tsh 0,1 ale dawka pozostala skoro dobrzeja znosila i po kolejnych 2mieisacach juz bylo ok.
a moja laska jest wysoka i ciezka;)ale to po tacie.teraz ma 3,5roku,105cm wzrpsttu i 20kg wagi;)
nigdy nie miala problemow z mala waga;)

a starsza ma talenty-glownie plastyczne-jakie cuda potarafi narysowac a do tego ma bardzo bogata wyobraznie.ale plastycznie to mezu,a muzycznie po mezu i po mnie;)

Anabuba u nas przez 3 miesiace byla dawka 37mg i wyniki były ok. A pozniej cos sie pozmienialo i jak zrobilysmy badania to sie okazalo ze jest za duza ,no i mamy zmieniona na 25mg. Podobnie jak Iza myslalam ze skoro dziecko rosnie to bedzie dawka zwiekszana a tu jest odwrotnie.

Hey Dziewczyny.
Moj synek 6miesiecy ma 72cm i 9350 g wiec jest dosc duzy , kupki robi 2 dziennie nie ma z tym problemu- no moze czasami po marchewce , ale tak to ok.
Co do dawki po 7 dniach dostal 50mg ,i tak przez 3mce pozniej tsh spadlo bardzo i mamy naprzemian 37,5 i 50mg tsh 0,03 ft4 19 , nasza P. ENDO powiedziala ze wazniejsze jest ft4 i nie zmienia dawki na jeszcze mniejsza. Teraz mamy pierwsza dluzsza 3 mc przerwe do kolejnej wizyty takze w maju zobaczymy czy bezdzie OK .
Pozdrowionka.

P.S Mysle ze na wstepie zawsze daja wieksza dawke taka zeby to tsh szybko spadlo , a pozniej dopiero sie to reguluje, dlatego na poczatku te wizyty sa co 6 tyg.

GUGGA nie zawsze, bo u nas endo wychodzi zawsze od nizszej dawki i zwieksza stopniowo pacjentom.. ma taki system,ze dla niej wazniesze jest to jak dziekco sie rozwija , niz wyniki badan... ona jest zdania,ze nie ma co dawac dzieciom duzychg dawek, zeby nie "rozwalac " ich hormonami.., i stopniowo zwiekszac, jesli wyniki sa zle... tylko,ze ona robi badania co 6tyg -2msc.. i chce dziecko widzec max. co 2msc... robiac dokladny bilans.... U nas tez wlasnie tez mowi,ze Ft4 jest wazniesze od TSH...

reklama
Stopi no widzisz co lekarz to inna metoda. Ja jak narazie jestem zadowolona ze swojej endo . Ciekawe jakie beda wyniki kolejnym razem do nstepnej wizyty jeszcze 1,5 mca ehhhhhhh , coz zrobic poczekamy :) Pozdrawiam

Do góry