reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

Hej dziewczyny,
Magdulichaa super, że ponownie pojawiłaś się na forum:-) Czytałam Twoje wcześniejsze wpisy, bardzo fachowo i pomocnie się wypowiadałaś. Ja jestem na forum dopiero od początku roku, to ono dodało mi otuchy w najgorszych chwilach, kiedy byłam kompletnie załamana tą chorobą. Bardzo się cieszę, że można tu wymienić się doświadczeniami i poradzić się w trudnych sprawach.

Mam nadzieję, że będziesz tu znów zaglądała i że będziesz dzieliła się z nami swoją opinią;-)

Pozdrawiam

reklama
Cześć!!!
Wiem, jak trudno oswoić się z tą choroba, jaki jest pierwszy OGROMNY szok i pytania, dlaczego moje dziecko, itd. Cieszę się również, że moje wypowiedzi w jakiś tam sposób są pomocne! W miarę możliwości będę częściej zaglądała!

Dziewczyny mam pytanie - czy wasze dzieci maja tez takiego starszne powera?? Moja od rana do nocy ma full energii.... caly czas biega, szaleje .. nie usiadzie na chwile...nie mowiac juz o spaniu w dzien , ktore zakonczyla jak miala ok.9msc...

A pytanie 2- niemowlaka robi sie usg tarczycy?? czy czeka sie jak bedzie troszke wieksza?? bo ja spotkalam sie z taka opinia, ze u takiego maluszka jest bardzo mala i ciezko cos zobaczyc???

Moje dzieci też mają niezły "pałer" zwłaszcza syn, ten to nie usiądzie na chwilę, czasem zastanawiam sie jak on daje radę w przedszkolu:confused:??? Najstarsza córka bardzo się w ostatnim czasie wyciszyła a przyznam bez bicia, że potrafiła dac do wiwatu, a Aga wdała się w brata, jest bardzo energiczna, żywiołowa i też taki mały łobuz z niej!

A co do usg tarczycy u dzieci, to pierwsze usg można i powinno się robić w okolicach 1 roku dziecka, ale zapewne są przypadki szczególne, kiedy to badanie robi się wcześniej, a roi się je wcześniej nie da oceny wielkości płatów tarczycy, ale dla ogólnego stwierdzenia, czy takowa w ogóle jest i czy jest na właściwym miejscu.

Witajcie dziewczyny:), do stopi:ostatnio zauwazylam mały postep u córki,zaczła siadac sama we wózku spacerowym ale z mala pomocą bo najpierw nózki podeprze pod raczka ze spacerówki i sie dzwignie do siadu i siedzi:)wiem ze to nie wielki sukces bo z lezaca jak na łozku lezy to tylko do połowy sie dzwignie.czasem juz poraczkuje ze dwa kroki,cwiczymy dalej wojta.

Wsienka-powoli powoli malymi kroczkami i bedzie dobrze;)
zadna z moich corek nie nauczyla sie sama siadac poki nie zaczela raczkowac;)a pozniej siadaly tez tak jakby bokiem-wieksozsc dzieci tak zaczyna,ze raczka na bok i tak po kawaleczku do siadu.w wozku lepiej bo jest sie za co zlapac.ciesz sie ciesz bo masz z czego;)

dzięki anabuba:)mam pytanie,bo od tygodnia zauwazyłam ze z paluszków od środka z opuszków schodzi jej skora (z raczek},czy to moze oznaczac ze cos z hormonami sie dzieje?klinike dopiero mamy w maju pod koniec:(

ale to by jej wszedzie schodzila,gdzie indziej ma gladka skore,u nozek tez .poczytam na necie moze cos na ten temat znajde.

Niekoniecznie wszedzie!!! Moja Magda ma skazę białkową i "rzuca" jej się tylko na plecy i na nogi, tak więc nie każda alergia objawia się w każdym miejscu!

A ja się z lekka zdołowałam, bo byłam dzisiaj z Szymkiem na usg tarczycy i niestety ma dwa guzki w lewym dolnym płacie, wiem, wiem, wiem, to może nic nie znaczyć, mogą za miesiąc, dwa zupełnie zaniknąć, ale może też być w druga stronę. Jeden jest spory a drugi dość mały, ogólnie tarczyca o pojemności 1,64, cieśń nie pogrubiała...........
Cholera czułam, że z nim coś jest nie tak!!!!!!!! Spróbuję się po świętach dobić do lekarki! Ehhhhh życie.......

reklama
hej magdulicha,dzieki za podpowiedz,po swietach pujde z nia do lekarza z tymi paluszkami.tym usg tarczycy to sie tez martwie bo moja jeszcze nie miala usg,a moze tez cos tam ma i to ja tak blokuje w tym ruchu:(,ta nasza endokrynolog jeszcze nam nie zlecila tego.ciekawe ile prywatnie usg tarczycy kosztuje?

Do góry