reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

hej ela:)chcialabym zeby moja córeczka choc tyle teraz wazyla.ma roczek a wazy 7.800.u niej ta waga slabo sie podnosi a je słoiczki ,kaszki ,desrki i moje mleko.i juz nie wiem co robic zeby przybrała.:(

reklama
Hey
WIsienka niestety nie pomoge Ci , bo narazie moj skarb ma 5mcy i nic nie wiem na temat neurologa, ale ja jesli podolalabym finansowo nie czekalabym do lipca tylko badanie zrobila prywatnie i wizyte tez. Ja mam usg tarczycy u malego na lipiec , ale od razu pytalam endo czy widzi potrzebe przyspieszenia badania bo moge zrobic priv , ale ona powiedziala ze nie wiec cierpliwie czekam.

Elu dla pocieszenia moj jest na bebilon pepti 1 plus zupka dzis daje 1 deserek i wazy 9100g i ma 70cm . Moja pediatra mowi ze spali jak zacznie raczkowac i chodzic , moja bratowa karmi piersia i daje zupki i dziecko jesl miesiac starsze a wazy 11kg co zrobic ma apetyt bo je- gorzej jakby nie mialo to dopiero problem. Jak synus mial zoltaczke lezalam z nim w szpitalu i byla taka dziewczyna co wciskala synowi 50ml przez godzine lekarze juz rozkladali rece bo nie mogli dojsc do ladu dlaczego.
Zobaczysz jak zacznie zabkowac to nic nie zje hehhe. Moj ma 2 zeby i pamietam jak plul i jadl na raty .Szczerze mowic nie pytalam endo czy ma to jakis zwiazek z WNT - ona raczej pyta czy dziecko MA APETYT, bo przy wnt dzieci maja slaby odruch ssania, altego tez moje piersi na nic sie zdaly bo nic na poczatku nie chcial ssac i 1 mc nie przybieral na wadze- wiec odciagalam ale pokarm szybko zanikl :( . Coz lepiej dziecko najedzone i szczesliwe niz glodne i rozdraznione. Oczywiscie mialam dola , ale takie zycie teraz wcina wszystko.

ALeeeeeee sie rozpisalam.
Pozdrawiam

Gugaa to moja, od poczatku miala bardzo silny odruch ssania i dużo jadła.
Macie racje, ze lepiej ze ma apetyt niz jakby nie chciala jesc wcale.

wisienka159 ja tez mysle ze jezeli tylko jest to mozliwe to zrob malej badanie wczesniej prywatnie ,bo do lipca daleko.
A swoja droga to jest chore zeby takie male dziecko musialo czekac w kolejce na badanie.

zrobilabym ten rezonans ale oni jeszcze jej inne badania zrobia szczególowe moczu,krwi itd.wiec kilka dni tam polezymy.oby tylko.a prywatnie rezonans głowki kosztuje 500 zł.:(.niestety nie przelewa u nas sie:(.

Wisienko faktycznie drogie te badania, ale nie poddawaj się, wszystko będzie dobrze;)

Kamea pewnie leczycie się u dr Joachima N.? Powiedz mi co myślisz o tym lekarzu, słyszałaś jakieś opinie o nim, czy to dobry fachowiec itp.? Ja po pierwszym miesiącu leczenia trochę się do niego zraziłam, dzwoniłam nawet do Wrocławia gdzie robią badania przesiewowe, ale tam babka powiedziała mi, że to bardzo dobry specjalista. My dopiero leczymy się u niego trzy miesiące, ale mam nadzieję, że to faktycznie najlepszy specjalista naszego regionu.

U mnie córcia też dość sporo przybierała na wadze, szczególnie w pierwszych dwóch miesiącach,lekarz powiedział, że to przez WNT. Mi się wydaje, że to było przez to iż bardzo dużo jadła, taki miała apetyt;) a też karmię ją tylko piersią. A jak jest u Waszych dzieciaczków z kupkami? Bo u nas to póki co córcia robi tylko jedną na dobę, a miała też dni, że przez dwa dni nie robiła nic - czy to może mieć związek z WNT? Zaparć raczej nie miała.

Pozdrawiam

Wisienka wiem ze latwo sie mowi , ale glowa do gory! Zmartwieniami niczego nie przystpieszysz bedzie dobrze!!!!

Iza moj synus jak karmilam go piersia to robil nawet 5 dziennie hehhe ale na sztucznym plus zupka i deserek codziennie rano robi jak w zegarku czasami zdarza mu sie sporadycznie zrobic jeszcze wieczorem po butli , ale przed kapaniem hehehe.

Spokojnie euthyrox bardziej moze powodowac biegunki niz zatwardzenia tak przynajmniej jest napisane na ulotce.

Mysle ze jak dziecko juz ma jakis schemat wypracowany to kupki tez sie reguluja. Teraz to zalezy co zje taka ma konsystencje i kolor hehhe, tylko jedno jest zawsze to samo -zapach ehehhe, Moja pediatra powiedziala zeby sie nie przejmowac sluzem jak zacznie jesc owoce bo to pierwsze pektyny , ale jak narazie cisza wszytko ok.

Dziewczyny mam pytanie czy morfologia dzieciom z wnt zawsze wychodzi ok? bo u mnie wyszly limfocyty i neutrofile poza skala i wapn wyzszy .
Moze to normalne no nie wiem ide do pediatry w pon ale do endo dopiero w maju.

Pozdrawiam

Gugaa niestety nie pomoge ,niemam pojecia jak to jest u dzieci z WNT i morfologia.
A co do kupek to u nas tez bylo ich duzo ,nieraz nawet 3 dziennie,a odkad nam zmniejszono dawke leku , 2,5 tygodnia temu,to jest ich mniej.
Przez ostatnie dwa tygodnie byla 1 dziennie, a teraz mamy problem bo od 2 dni juz nie bylo zadnej , a ta ostatnia byla dosc twarda. Dzwonilam do endo ale nie odbiera. Troche sie martwie , moze ma za mala dawke leku??

Gugaa ja też nic nie wiem na temat morfologii, tak więc Ci nie pomogę.
Elu, nasz lekarz zawsze się pyta o kupki, czy są zaparcia, bo jak są tzn. że za niska dawka leku. W sumie to się go pytałam ja rozpoznać kiedy dziecko ma zaparcia, bo wiem że po tym jak będę widziała, że mała z wielkim trudem robi kupki. On mi powiedział, że jeśli by były zaparcia to dziecko robiłoby kupki jak bobki zająca;) Ale w sumie sama już nie wiem. A że u nas już od koło miesiąca jest tylko jedna kupka dziennie to może po prostu taka jest natura mojej córci, albo może ja mam jakąś ubogą dietę, bo karmię ją tylko piersią. Mojej koleżanki dziecko miało taki etap, że robiło tylko jedną kupkę na tydzień i wszystko było ok.Tylko wiadomo, my zwracamy uwagę przez tą niszczęsną chorobą na wszystko co się z naszymi maleństwami dzieje.

Iza , u nas nie bylo zaparc do tej pory. Tylko teraz od juz 3 dni niema kupki, ale corcia zachowuje sie normalnie ,nie steka ,brzuszek tez ja raczej nie boli. Niewiem co o tym mysleć.

reklama
dzieki dziewczyny,co dzien gdy ranek wstaje i ja cwicze czekam z nadzieja aż zacznie raczkowac,chociaz ze dwa razy.wtedy byłabym spokojniejsza ze ruszy znów do przodu coś,a tak to sie zamartwiam czy wogule kiedys bedzie sama chodzic:(.

dziewczyny u nas z kupkami jest ok.robi nawet ze 3-kupki dziennie.

Do góry