reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

reklama
My mozemy rozdrabianc tabletke ale tylko z woda. z sokami, mlekiem mamy zabronione, z eniby nie wolno???
moja od dluzszego czasu je tabletke bez dodatku wody.

SOLKA a jak Ft4?? w normie jest.. bo moze tym trzeba sie zajac, a nie tsh...mzoe tak wariuje, bo z Ft4 cos nie halo//

Oszalec mozna co lekarz to opinia... :-) Nam mowila, ze wogole nie mozna mieszacz pokarmem i min. 20min po i przed jedzeniem trzeba dac hormon, miedzy 8-10rano i mieszac tylko z bardzo mala iloscia wody (2-3kropelki)

A wogole jest na forum jeszcze jakies dziecko nie z wrodzona, ale z wtórna niedoczynnoscia tarczycy??? Ciekawa jestem kiedy wasze dzieci testy miały robione: czy nieprawidłowo pracuje przysadka mozgowa, czy podwzgórza.

Kochane mamy,tak ku pokrzepieniu serc- nic się nie martwcie,jeśli dzieci dostają leki,wszystko będzie dobrze.Ja sama choruję na niedoczynność,biorę Euthyrox i wszystko jest dobrze.W dzieciństwie nie było żadnych problemów rozwojowych czy intelektualnych.Mam troje zdrowych dzieci.Trzymajcie się.

anabuba to jak to jest wkoncu z ta tabletką?bo moja lekrka mówi ze naczczo musi byc kilka godzin przed tabletka!a jak tu czytam wypowiedz stopi ze 30 min przed jedzniem i po jedzenieniu.mojej córce ostatni posilek daje o 2 w nocy zeby była naczczo o 07.00.znaczy karmie ja piersią.i potem nic:(az mi jej szkoda rano bo jest bardzo głodna a tu jeszcze pół godziny trzeba wytrzymac i ja zabawiac:(.kazda lekarka co innego:(!

Oszalec mozna co lekarz to opinia... :-) Nam mowila, ze wogole nie mozna mieszacz pokarmem i min. 20min po i przed jedzeniem trzeba dac hormon, miedzy 8-10rano i mieszac tylko z bardzo mala iloscia wody (2-3kropelki)

A wogole jest na forum jeszcze jakies dziecko nie z wrodzona, ale z wtórna niedoczynnoscia tarczycy??? Ciekawa jestem kiedy wasze dzieci testy miały robione: czy nieprawidłowo pracuje przysadka mozgowa, czy podwzgórza.

anabuba to jak to jest wkoncu z ta tabletką?bo moja lekrka mówi ze naczczo musi byc kilka godzin przed tabletka!a jak tu czytam wypowiedz stopi ze 30 min przed jedzniem i po jedzenieniu.mojej córce ostatni posilek daje o 2 w nocy zeby była naczczo o 07.00.znaczy karmie ja piersią.i potem nic:(az mi jej szkoda rano bo jest bardzo głodna a tu jeszcze pół godziny trzeba wytrzymac i ja zabawiac:(.kazda lekarka co innego:(!

moze Magdlulicha co siwecej wam powie

u nas bylo tak-jak mla ajeszcze jadla w nocy to pilnowalam zeby dostawala tabletke minimum 3godz po ostatnim posilku i pol godziny przed nastepnym wiec nie byla calkiem na czczo ale tez nie bardzo glodna
a jak inaczej np dac noworodkowi?przciez on je co 3godz.:confused::confused:
ja mowilm lekarce jak daje i pwoiedziala ze ok,tymbardziej ze badania dobrze wychodza i corka wsaniale sie roziwja:tak::tak::tak::tak::tak::tak:
teraz jej daje z aroma kroplami wody tabletke.

Wesołych świąt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Załączniki

• 71d84ba9fde3764dmed.jpg
    71d84ba9fde3764dmed.jpg
    47,9 KB · Wyświetleń: 60
reklama
Wesołych świąt, choć już się prawie skończyły, ale ja ostatnio taka jakaś "spóźniona" jestem...... wybaczcie!

Co do podawania tabletki, to niemowlętom trudno jest podać hormon na czczo, bo generalnie takie dzieciaczki nigdy nie są na czczo, bo konsumują mniej więcej co 3 h, ale bezwzględnie należy podawać hormon RANO, przed pierwszym karmieniem, CO NAJMNIEJ pół godziny przed, bo jest to zgodne z naturalnym wydzielaniem się hormonu w organizmie człowieka.
Tak więc noworodkom podaje się tyroksynę pół godziny przed porannym karmieniem i najlepiej po 3 h od ostatniego karmienia, ale jak będzie krótszy czas - to tez nic się nie stanie! A lek podaje się na łyżeczce, rozdrobniony z kilkoma kroplami wody (może być w strzykawce), nie powinno podawać się z sokami, herbatkami, czy mlekiem, bo zmniejsza to jego wchłanianie, czy coś w tym stylu (nie znam do końca tego chemicznego procesu, dawno temu czytałam coś na ten temat, ale nijak nie mogę dzisiaj do tego trafić, może jak znajdę więcej czasu, to poszperam, w artykułach źródłowych). Ale mnie też zdarzało się podać euthyrox tuż przed jedzeniem, bo nie byłam w stanie uspokoić dziecka, zdarzało się, ze prawie cały (dokładnie nie wiem ile, ale sporo) lek syn zwrócił...... zdarzało mi się podać z mlekiem, ale to faktycznie były wyjątkowe sytuacje.

Do góry