reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

hej magdulicha:)natalka niby zdrowa byla ale w dwa dni nie wiem skad zapalenie płuc sie wdalo i zeby nie isc na szpital natalka dostaje mocne i oleiste zastrzyki 2 razy dziennie.biofuroxsyn:(ma juz tak dupke siną:(.ale w szpitalu ponoc gorsze sa przypadki co polowe pluc juz zajete.a u nas jeszcze pomniejszyli oddział dzieciecy o 70%.

reklama
Iza ja swojemu synkowi podaje miedzy 5.30-7.30 . Zazwyczaj je ok 3 - 4 rano i robie mu tak 2-3 h przerwy- daje hormonka i klade do lozeczka- pozniej jak sie sam juz obudzi to jedzonko. Podaje na lyzeczce > Synek ma 3,5 mca, moja endo mowi ze na lyzeczce lepiej widac i wszystko wypije. Plukam pozniej z 2 razy lyzeczke tym sposobem jeszcze cos sie napije:) Dawki ma naprzemiennie 37,5 i 50 mg.

Dziewczyny czy ktores z dzieci na forum z neidoczynnoscia milo robione rezonans magnetyczny lub tomografie?? jesli tak to w jakim wieku??

hej dziewczyny
cos mnie tu jakso dlugo nie byalo ale weny nie mialam

Iza u nas tak jak i u ciebie z testów wyszło WNT, ja podawałam w nocy około 3-4 budzik nastawiałam rozdrabniałam toszke wody w strzykawkę i dla małej a po oko 1 h mała budził się na karminie a teraz daję jej od razu jak się obudzi czyli 7:30 - 8:30 ale z tego co pamiętam z ulotki to ważne aby było dziecko na czczo i po 30 minutach dopiero może coś jeść, a wyniki najlepiej zrobić 6 tyg po zmianie dawki leku tak chyba magdulichaa jak dobrze pamiętam pisała, a co do zmiany leków to przez pierwszy rok zmienia się kilak razy dawkę z powodu szybkiego wzrostu dzieci tak mi mówiła nasz endo

Stopi chyba nie ma określonej godziny ja podaję zaraz po obudzeniu małej a i teściowa tez jest na hormonach bo miła usuwana tarczyce i też zawsze rano po przebudzaniu

my teraz mamy w styczniu wizyte ciekawa jestem jak tam hormony szleją

najwazniejsze sa pierwsze 2 lata zycia bo wtedy roziwja sie mozg i wtedy jest wazne zeby pilnowac odpwoeidniej dawki,tak mi powiedziala endo
wiadomo ze jak przez krotki czas ta dawka leku jest za mala czy cos to jeszcze da sie to dorocic

hej magdulicha:)natalka niby zdrowa byla ale w dwa dni nie wiem skad zapalenie płuc sie wdalo i zeby nie isc na szpital natalka dostaje mocne i oleiste zastrzyki 2 razy dziennie.biofuroxsyn:(ma juz tak dupke siną:(.ale w szpitalu ponoc gorsze sa przypadki co polowe pluc juz zajete.a u nas jeszcze pomniejszyli oddział dzieciecy o 70%.

zdrowka dla WAs!!!!!!!
a zapaleni pluc-pewnie z pwoeitzra,a moze ktos w sklepie byl chory itd
nawet od zwykleggo kataru ,tzn od wirusa moze sie roziwnac jak np organizm oslabiony
u mnie w szoistalu tez sporo chorych,tyle ze doroslsych,a szptal typowy dla chorob pluc

Dziewczyny czy ktores z dzieci na forum z neidoczynnoscia milo robione rezonans magnetyczny lub tomografie?? jesli tak to w jakim wieku??

moja nie miala
a doepri dopatrzylam sie ze Ty z wawy jestes tak?

ja musze zadzwonic i doperio umoiwc mala do endo bo w lsitoapdzie nie zapsiywali jeszcze na nowy rok

ANABUBA Tak, tak my z Warszawy. A wy do endo gdzies w Warszawie chodzicie?? Pytam o te badania, bo mala jest na nie kierowana, ale jak bedzie troszke wieksza (endo boi sie takiego maluszka poddac narkozie).

Ogolnie u nas zez malej okazal sie uszkodzona tarcza oka (uszkodzony nerw), mala jest niedowidzacym dzieckiem (patrzy tylko lewym okiem). To oczko i niedoczynnosc sa u niej ze soba powiazane i przyczyn upatruje sie w "zaburzeniu" neurologicznym (dostalam 3 tezy, co jest przyczyna i ten rezonans ma ktoras z nich potwierdzic, albo wykluczyc). Dlatego tez malej wyniki homornow sa bardzo dziwne w stosunku do podawaneych dawek leku. Ogolnie mam mega stresa... i szukam dobrego neurologa zajmujacego sie uszkodzeniami mozgu i OUN.

Hej, czy Wasze dzieciaczki przyjmowały szczepienia w "normalnym" terminie, czy szczepiłyście je później. Ja z moją córeczką szykuję się na szczepienie za 1,5 tygodnia, będzie miała wtedy 8 tygodni. Lekarz w prawdzie mi powiedział, że mam szczepić, ale chciałabym poznać również Wasze opinie.
W tym tygodniu byłyśmy również u ortopedy i mała dostała niestety poduszkę frejki, codziennie ją zakładam i mam nadzieję, że szybko będzie poprawa.
Stopi mam nadzieję, że wszystko u Was pomyślnie się zakończy. Trzymam kciuki.

IZA moja nie jest zaszczepiona (po za tymi szczepionkami zaraz po porodzie) Pediatra nie dawala nam zgody na szczepienia, poki nie wyjasni sie sprawa ze zdrowiem Leny.. a ja sama tez juz jej nie chce zaszczepic. Tylko u nas mala miala troche przejsc i niedoczynnosc tarczycy pojawila sie u niej dopiero ok 5msc. Ogolnie ostatnio wszystko zaczelo ukladac sie w calosc i endokrynolog po sprawdzeni czym mala byla zaszczepiona po porodzie, oznajmila, ze mala mogla zle zareagowac na ta szczepionke, jesli faktycznie urodzila sie z problemem neurologicznym (w wyniku ktorego min. ma niedoczynnosc tarczycy wtrona). Endokrynolog (zwlolenniczka szczepien) powiedziala, ze nie wie czy mala szczepic, odeslala mnie do poradni ds. szczepien (takiej przyszpitalnej gdzie przyjmowane sa dzieci, ktore maja przeciwwskazania do szczepien). Ogolnie malej na razie nie mam zamiaru szczepic. Na pewno najpierw poczekam na tomografie komputerowa.

ANABUBA Tak, tak my z Warszawy. A wy do endo gdzies w Warszawie chodzicie?? Pytam o te badania, bo mala jest na nie kierowana, ale jak bedzie troszke wieksza (endo boi sie takiego maluszka poddac narkozie).

Ogolnie u nas zez malej okazal sie uszkodzona tarcza oka (uszkodzony nerw), mala jest niedowidzacym dzieckiem (patrzy tylko lewym okiem). To oczko i niedoczynnosc sa u niej ze soba powiazane i przyczyn upatruje sie w "zaburzeniu" neurologicznym (dostalam 3 tezy, co jest przyczyna i ten rezonans ma ktoras z nich potwierdzic, albo wykluczyc). Dlatego tez malej wyniki homornow sa bardzo dziwne w stosunku do podawaneych dawek leku. Ogolnie mam mega stresa... i szukam dobrego neurologa zajmujacego sie uszkodzeniami mozgu i OUN.

no prosze
ja mieskzam 50km od wawy ale dla mnie rzut beretem:-)
do endo jezdzimy do Instytutu matki i dzecka na kasprzaka do staroszczyk
poki co na nia nie narzekam
co do neurologa to nie pomoge

Hej, czy Wasze dzieciaczki przyjmowały szczepienia w "normalnym" terminie, czy szczepiłyście je później. Ja z moją córeczką szykuję się na szczepienie za 1,5 tygodnia, będzie miała wtedy 8 tygodni. Lekarz w prawdzie mi powiedział, że mam szczepić, ale chciałabym poznać również Wasze opinie.
W tym tygodniu byłyśmy również u ortopedy i mała dostała niestety poduszkę frejki, codziennie ją zakładam i mam nadzieję, że szybko będzie poprawa.
Stopi mam nadzieję, że wszystko u Was pomyślnie się zakończy. Trzymam kciuki.

moja miala odroczone szczepienia na 3mieisace ale i tak jakos pozniej psozlam i kazde jedno pdwlekalam.
moja mala tez miala poduszke frejki i tylko na poacztku trcoeh protestowala a pozniej juz sie przywyczial
u nas to i poduszka byla i rehabilitacja i unieruchomienie glowy jednoczesnie ale nie bylo tak zle:-)

reklama
witajcie:)wkoncu sie odezwałyscie:)u nas kolejny postep,NATALKE jak posadze samą na łozko to siedzi i zaczyna lapac ze ma na rekach sie podpierac :)jest znow silniejsza:).teraz oczekujemy kiedy sama sie podniesie do siadu no i kiedy raczkowac zacznie:).ale na tym etapie ladnie już mówi:mama,tata,baba,nie,papa:).

Do góry