reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

reklama
tak stopi karmie córcie piersią,a to ma jakis wpływ na te wyniki?

Jak najbardziej tak. U mnie podejrzewali jakies problemy z tarczyca, bo starsznie schudlam po ciazy i nie moge przytyc. Zrobilam badania i hormony wyszly po za norma. Z wynikami poszlam do endokrynologa... i jego pierwsze pytanie : czy karmie mala piersia,.. ja: tak... na to lekarz, ze przy karmieniu piersia tsh i ft4 moga wyjsc po za norma... dlatego kazal mi powtorzyc wyniki jakies 4-6tyg po tym jak mala odstawie od piersi.. Tak tez zrobilam i wynik byl juz w normie.

aha,czyli mam narazie na zapas sie nie przejmowac?narazie nie zamierzam konczyc ja karmic piersia,mam dobre mleko:)a dopiero w marcu mam endokrynologa,wiec troche czasu minie jeszcze.dzieki stopi za odpowiedz.

witajcie kochane mamuski:)dawno mnie tu nie było:(troche problemów miałam.u mnie nadal córka słaba,zaczela 10 miesiąc i jeszcze nie siedzi,nawet sie nie podpiera:(trace nadzieje i sily:(moze zle ja ćwicze?malo waży:(.a na dodatek kolejne zmartwienie bo zrobilam sobie z ciekawosci badania na tarczyce i wyszła lekka niedoczynność u mnie:(,kolejna kontrol w marcu u endokrynologa zeby wyniki porównać.czy sie pogorszyły.

a co rehabilitant na jej postepy?
nic nie mowi?
a zalatwialas w koncu zasielk pielegnacyjny?bo juz nie pamietam:baffled:

p.s. a badania mialas robine jak karmisz piersia.. czy nie karmisz???
spokojnie nie musi jeszcze siedziec... daj corci czas.. znam dzieci ktore zaczely siadac ok. 11msc zycia , a juz w 13msc chodzily..

siadac a siedziec to jest roznica akurat.najpierw dziecko samo siedzi z podparciem a doeprio pozniej potrafi samo usiasc.

Wisienka ja robilam tsh juz po zakonczeniu karmienia i mialam w normie

my jutro do endo.zobaczymy co powie

a co rehabilitant na jej postepy?
nic nie mowi?
a zalatwialas w koncu zasielk pielegnacyjny?bo juz nie pamietam:baffled:

siadac a siedziec to jest roznica akurat.najpierw dziecko samo siedzi z podparciem a doeprio pozniej potrafi samo usiasc.

Wisienka ja robilam tsh juz po zakonczeniu karmienia i mialam w normie

my jutro do endo.zobaczymy co powie

Nie rozumiem tego wytlumaczenia?? Napisalam, ze spokojnie nie musi siedziec, nie mialam na mysli siadac... Znam dzieci ktore siedzialy z podparciem dopiero w 10msc, bez podparcia w 11msc, a potem szybko zaczely chodzic..Mi neurolog mowila, zeby sie nie trzymac sztywno wyznaczonych przedzialow ... a jak dziecko jest rehabilitowane z jakiegos powodu to tym bardziej ma prawo pozniej siedziec nawet z podparciem. :-) To jej slowa :-

Nie no oczywiscie ze masz racje,kazde dziecko ma swoje tempo rozwoju.znam dzieci ktore nie potrafily same usiasc tylko z lezenia od razu na nozki stawaly;)

z ta roznica to chodzilo mi o to ze jak dziecko siedzi tzn ze je posadzisz i siedzi,z podparciem czy bez.a ze siada-tzn ze samo potrafi podniesc sie do siedzenia z lezenia na pleckach;)

Nie no oczywiscie ze masz racje,kazde dziecko ma swoje tempo rozwoju.znam dzieci ktore nie potrafily same usiasc tylko z lezenia od razu na nozki stawaly;)

z ta roznica to chodzilo mi o to ze jak dziecko siedzi tzn ze je posadzisz i siedzi,z podparciem czy bez.a ze siada-tzn ze samo potrafi podniesc sie do siedzenia z lezenia na pleckach;)

Oki :-) :-) jzu rozumiem

helo helo
my po kontroli.
ostatnio Weronika nie miala pobieranej krwi wiec dopeiro dzis po 3mieisacach zwiekszonej dawki.lekarka zadowolona z jej rozowju i kontrol dopeiro za pol roku,bo powiedziala ze jak dziecko skonczy 2lata to juz nie trzeba tak czesto kontrlowac bo nawet jezeli zajda jakies zmiany z powodu zbyt malej dawki leku to sa to zmiany odwracalne.tak wiec my powoli na prosta;)
nastepnym razem wiek kostny i pewnie usg,bo lekarka swteirzdila ze nie ebdzie sie z nia szarpac,ze jak bedzie wieksza to spokojniej polezy;)

anabuba rechabilitantka powiedziala ze dawno nie miala dziecka o tak slabym napieciu miesniowym.:(natalka nawet nie umi sie odephac na dłoniach do tylu,tak wygiąć,tylko dalej na tych rozjechanych przedramionach:(.podparta tez nie siedzi.teraz postepy jej w mowie ida bo mowi ;da-da,ga-ga itd.moze w ruchu potem znow ruszy:(.a ten zasilek mam,do 2012roku.my dopiero wizyte mamy za miesiac,jestem ciekawa bo 3-miesiace odstepu bedzie.dzieki wam za pocieszenie.

reklama
Do góry