reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

dzieki magdulicha:)ja tez kompletnie zapomnialam wszystkim wam złożyc życzenia:(.Ale to przez to że my na swieta wszyscy chorzy na oskrzela łacznie z dziecmi:(do srody konczymy lekarstwa i do kontroli,ale czuje ze malej minimalnie sie tylko poprawiło.wiec nie wiem co dalej bedzie:(.zakrecone swieta ,dobrze ze do tesciowej jechalsmy na nie.bo dosc roboty kolo dzieci mialam.

reklama
My też zmagaliśmy się początkiem grudnia z paskudą infekcją u najstarszej córki, najmłodsza tez podłapała, a średniaczek trzymał się dzielnie!!! Dzisiaj tez zaczęły coś pokasływać (obie)........, mam nadzieję, że nic się z tego nie rozwinie.
Szybkiego powrotu do zdrowia życzę!!!

Szczęśliwego NOWEGO ROKU!!!! :-)
Życzę wam aby spełniły się Wasze marzenia, plany i zamiary szybko się realizowały. Żeby nigdy nie brakowało Wam gotówki w portfelu.
Ale przede wszystkim i nade wszystko życzę ZDROWIA dla Was i dla Waszych dzieciaczków!!!
I optymizmu, szczęścia, radości na co dzień!!!
Do siego roku!!!

Witam, 30.11 urodziłam córeczkę (4kg i 58cm) u której wykryto WNT. Nie muszę pisać jakim to dla mnie było szokiem, bo wiem, że same to przeżyłyście.Z testów przesiewowych wyszły takie wyniki: TSH 178,5 T4 3,1 T3 1,94. Początkowo - od 11-tej doby życia podawałam Euthyrox 25, obecnie Letrox 50, raz pół a raz cała tabletka. Zmieniono nam leki gdyż poziom TSH obniżył się bardzo nieznacznie. Mam nadzeję, że te 3 tygodnie leczenia nie poszły na marne i że teraz poziom hormonów się wyrówna.
powiedzcie mi czy tabletki powinno podawać się zawsze o tej samej porze? Mi się zdarzyło że raz podałam o 5.30, a na drugi dzień ok. 8.00, oczywiście zawsze na czczo.
Dodatkowo podaję żelazo, z tego co tu przeczytałam to powinno się podawać dopiero po 3-4 godz. od podania hormonu. Podaję również kwas foliowy, D3, BabyK, B6, CebionMulti.
Kontrolę mamy 31.01, ja chciałam w połowie stycznia zrobić badanie krwi córeczce aby sprawdzić jak ten lek na nią działa, lecz nasz lekarz powiedział, że ze względu na anamię szkoda jest pobierać krew tak często. Obawiam się tylko tego, że znów coś zostało źle dobrane i wyniki się nie poprawią,choć nasz lekarz twierdzi, że teraz na 100% bedzie wszystko ok.

Pozdrawiam wszystkich i życzę dużo zdrówka w Nowym Roku;)

Czy któras z Was podaje dziecku Eutyrox w kropelkach??? Zastanawialam sie nad nimi, ale balam sie, ze mala latwo moze kropelki z buzi wypluc i nie zauwaze tego, a jak dostaje tabletke to jednak widac ile jej wezmie. macie jakies doswiadczenia z ta forma leku??

Mam pytanie: RANO tzn w ktorych godzinach??? czy sa jakies z gory ustalone normy, czy to zalezy od rytmu dnia dziecka????

IZA
nie wiem, ale chyba cos za duzo tych lekow masz dawac malej... moja tez miala niedokrwistosc (leczona w szpitalu na oddz. pediatrii) i wtedy cebion kazano jej dawac dopiero jak wyjdzie z niedokrwistosci i odstawi kwas foliowy i b6.. sprawdz , bo ja juz nie pamietam czy w cebionie nie ma vit K lub D . Nam cos odstawili. Mala szybko wyszla z niedokrwistosci (ona byla z wiazana z zoltaczka + czeste bezmyslne wczesniejsze pobieranie krwi w szpitalach) i ominely nas zastrzyki.

Co do pobierania krwi to pilnuj, zeby pobierali kilka kropelek z dloni. Tego kazal mi pilnowac endokrynolog, zeby za duzo krwi nie pobierac.
U nas dlugo wyniki ft4 byly po za norma, ale endokrynolog nie chciala dawac malej duzej dawki hormony, tylko stopniowo zwiekszac. Co 2msc ja badala i sprawdzala jak sie rozwija. Jak bylo ok, a wyniki po za norma to kazala sie tak bardzo nie sugerowac wynikami. Wazne, zeby rozwijala sie prwidlowo. Ale co 1,5msc- 2msc obowiazkowo byla kontrola hormonow, zwlaszcza tego co byl po za norma, az w koncu doslzismy do dobrej dawki.

Iza u nas tak jak i u ciebie z testów wyszło WNT, ja podawałam w nocy około 3-4 budzik nastawiałam rozdrabniałam toszke wody w strzykawkę i dla małej a po oko 1 h mała budził się na karminie a teraz daję jej od razu jak się obudzi czyli 7:30 - 8:30 ale z tego co pamiętam z ulotki to ważne aby było dziecko na czczo i po 30 minutach dopiero może coś jeść, a wyniki najlepiej zrobić 6 tyg po zmianie dawki leku tak chyba magdulichaa jak dobrze pamiętam pisała, a co do zmiany leków to przez pierwszy rok zmienia się kilak razy dawkę z powodu szybkiego wzrostu dzieci tak mi mówiła nasz endo

Stopi chyba nie ma określonej godziny ja podaję zaraz po obudzeniu małej a i teściowa tez jest na hormonach bo miła usuwana tarczyce i też zawsze rano po przebudzaniu

my teraz mamy w styczniu wizyte ciekawa jestem jak tam hormony szleją

reklama
IZABELL dzieki za uswiadomienie z tym "rano" :-) My tez robimy zawsze najwczesniej po 6tyg od zmiany dawki. p.s. my tez w styczniu mamy endo:-)

Do góry