reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

hej dzieki za slowa otuchy:))

jestesmy na etapie szukania wszedzie oznak choroby, teraz "zaobserwowalismy" objaw zachodzacego slonca, ze robi zeza i wysuwa jezyczek

z usg tarczycy mamy zrobic tak samo - 4 list mamy usg bioderek to wtedy sprawdzimy

zaczelismy dawac 37,5 w jednej dawce od 2 dni i jest niespokojna, zasypia i budzi sie co jakis czas, ciagle szuka cycka

co do zoltaczki, na razie nie przechodzi, zazolconą ma buźkę najbardziej i bialka oczu a lek podajemy 2 tygodnie

super ze u Was wszystko ok, trzymajcie kciuki za nasza malutką

reklama
hej dzieki za slowa otuchy:))

jestesmy na etapie szukania wszedzie oznak choroby, teraz "zaobserwowalismy" objaw zachodzacego slonca, ze robi zeza i wysuwa jezyczek

z usg tarczycy mamy zrobic tak samo - 4 list mamy usg bioderek to wtedy sprawdzimy

zaczelismy dawac 37,5 w jednej dawce od 2 dni i jest niespokojna, zasypia i budzi sie co jakis czas, ciagle szuka cycka

co do zoltaczki, na razie nie przechodzi, zazolconą ma buźkę najbardziej i bialka oczu a lek podajemy 2 tygodnie

super ze u Was wszystko ok, trzymajcie kciuki za nasza malutką

co to za objaw zachodzacego slonca?????????
pierwsze o tym slysze...
kazdy noworodek robi zeza bo jego miesnie galki ocznej nie sa jeszcze dobrze wycwiczone.
co do zoltaczki-zaczyna sie od oczu i buzi i pozniej tulow i konczyny,jak schodzi to najpierw rpzwe robia sie konczyny ,pozniej tulow ,na koncu buzia i oczy.jezeli tylko zostala bzuia i oczy tzn ze juz niewlee jej tego zostalo;)
na tej dawce moze byc troche niespokjna ale mysle ze szybko sie do tego przyzwyczai.jezeli nie to dzownncie do waszego endo i moze trzeba bedzie zmniejszyc dawke.
ale ysle ze wszytsko sie szybko uspokoi;)
co do szukania cyca-skoro dostaje hormon to jej metabozlim sie poproawil i przyspieszyl i poprostu pewnie szybciej glodnieje;)no i w koncu rosnie;)
pod koniec 1 mieiaca i w 2 mieisacu dzieci przechodza tzw skok rozwojowy i moga bardzo czesto i duzo potrzebowac pokarmu.
ja swja corke w dzien w tym wieku to nawet co godzien karmilam,czasami raz dziennie musiala dostac butelke
ale jakos to przetrwal;ysmy;)mama musi duzo pic-najlepiej wody,dobry jest sok jablkowy i sa herbatki mlekopedne w aptece
ja ososbiscie polecam nie te granulowane tylko takie zwykle to zaparzania w torebce.tansze ale i skuteczniejsze bo ziola nie sa tak przerobione jak te granulowane;)))

Weteran-moja corka urodzila sie z waga 3550g i 53cm dluga
bardzo szybko przybierala na wadze i na samej piersi wazyla 7kg jak miala 3mieisace(a przeciez kazali karmic na zadanie;))
teraz ma 3 lata i wazy 20kg-sporo ale jest zbita a nie tlusta
no ale jest tez wysoka bo ma 104cm wiec i z waga i ze wzrotem zawsze byla na 97 centylu albo powyzje
ale ja mam 167cmm a maz 188cm.starsza corka tez jest wysoka i miala podobna wage w tym wieku
jezeli wzrost i waga ida w parze to dodbrze,gorzej jakby byly zbyt duze rozbieznosci,ale zawsze mozecie zapytac edno albo pediatre jak cos was niepokoi

U nas bylo tak:

W szpitalu malej chyba etst wyszedl dobrze, bo nie dzwonili do mnie...
Za to trafila do inkubatora.. niewiadomo dlaczego..
Gleboka hipoglikemia.
p.s. jak byla w brzuchu to bylo podjerzenie neidotlenienia..nei stwierdzono po porodzie

ZÓŁTACZKE silna i tzw. patologiczna miala do 6msc zycia!!! lampy, leki nie pomagały

Podejrzenie napiecia miesniowego.. ale nie stwierdzono

waga i wzrost - rosla szybko, za to waga dramat - 400-500g na miesiac.. pozniejt o jzu wiadomo jeszcze mniej.
wzrost na 75centylu, waga na 3centylu od poczatku.. waha sie meidzy 3-10centylem

Niedoczynnosc stwierdzono dopiero ok 5msc- wczesniej wyniki badan na granicy normy. TSH zawsze bylo ok, FT 4 za niskie...
Potem spadly... Niedoczynnosc stwierdzono min. na podstawie braku kupek .. 2 kupy na miesiac..

Zabkowanie - od 10msc - teraz 12zabkow- nie wiem keidy jej wychodza, zero slinienia placzu itp REWELACJA

Zez zaczal sie pojawiac ok. 10msc.. wczesniej nei bylo- byla o okulisty na dnie oka.. teraz jednak go ma- stwierdzony uszkodzony nerw i cos tam jeszcze

i teraz SPANIE - PORAZKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! mala super spala na nizszych dawkach - zasypiala sama w lozeczku w 2min..
Od ok. 7-8msc nie spi w dzien!!! Od 8-9rano potrafi zasuwac do polnocy!!! jak przespi siew ciagu dnia 10-20min to na 100% do 1 w nocy bedzie ganiac...
Spida ma starsznego!!!!

KAMEA tak wiec witaj w gronie dzieci neispacych po eutyroxie...

p.s. moja po za felernymi szczepionkami zaraz po porodzie nie byla jeszcze szczepiona ..

Ostatnia edycja:
Stopoi czy ten zez ma jakiś związek z niedoczynnością tarczycy?

nie mam pojecia...... to bylo tak w wieku 3msc miała dno oka robione - kontrolnie po długim naswietlaniu na zółtaczke... potem za 1,5 znow powtorzyli to badanie.. było wszytsko ok. I własnie jakos ok. 8-10msc endokrynolog, pediatra, neurolog znajomi zwrocili uwage na jej zeza- prawe oko ucieka do góry , ale potrafi je pozniej dociagnac... I Dno oka u dwochokulistow (prywatnie i w szpitalu) potwierdzily zeza, uszkodzenie nerwu i czegos tam.. ale okulistka powiedziała,ze to juz musiało stac sie w wieku płodowym... tylko teraz wyszło....
Nie wiem moze ma zwiazek z niedoczynnoscia??? Spytam sie endo...

mi sie wydaje ze raczej nie ma jedno z drugim zwiazku,ale zapytac mozna.
moja starsza corka tez zaczela zezowac kolo roku doperio,ale u niej to wina miesni byla.
a w zyeciu plodowym czy tez urazy okoloporodowe czesto sie trafiajaniestaty

Help!! z interplretacja wynikow.U nas na poczatku TSH bylo w normie, Ft4 troszke po za norma, pozniej spadlo i mala zaczela brac hormony. Od tego momentu TSH zaczelo spadac....Teraz od 3msc *(na wyzszej dawce ) Ft4 jest w normie, za to TSH zupelnie spadlo i jest po za norma????
i co to znaczy??? bo ja jzunic nie rozumiem.....

Wiecie u mojej malej podejrzewali napiecie miesniowe na poczatku.. wielu lekarzy sugerowalo.. neurolog na 3 wizytach stwierdzila,ze nie ma... I teraz bylam u innej neurolog, bo min. mala teraz zaczela sie prezyc i jest strasznie usztywniona (jeszcze bylo kilka rzeczy, ktore mnie niepokoily) I teraz ta druga neurolog stwierdzila,ze mala jest troche napieta .. nawet zle raczkuje..... i tera zmamy skierowanie na rehabilitacje ... choc pewnie nicci z niej beda,bo mala teraz w kiepskim wieku do rehabilitacji... I juz sama nie wiem, czy tamta neurolog sie pomylila 3razy, czy dopiero jakies 3msc to napiecie zaczelo dawac objawy??????

witajcie kochane mamuski:)dawno mnie tu nie było:(troche problemów miałam.u mnie nadal córka słaba,zaczela 10 miesiąc i jeszcze nie siedzi,nawet sie nie podpiera:(trace nadzieje i sily:(moze zle ja ćwicze?malo waży:(.a na dodatek kolejne zmartwienie bo zrobilam sobie z ciekawosci badania na tarczyce i wyszła lekka niedoczynność u mnie:(,kolejna kontrol w marcu u endokrynologa zeby wyniki porównać.czy sie pogorszyły.

reklama
witajcie kochane mamuski:)dawno mnie tu nie było:(troche problemów miałam.u mnie nadal córka słaba,zaczela 10 miesiąc i jeszcze nie siedzi,nawet sie nie podpiera:(trace nadzieje i sily:(moze zle ja ćwicze?malo waży:(.a na dodatek kolejne zmartwienie bo zrobilam sobie z ciekawosci badania na tarczyce i wyszła lekka niedoczynność u mnie:(,kolejna kontrol w marcu u endokrynologa zeby wyniki porównać.czy sie pogorszyły.

p.s. a badania mialas robine jak karmisz piersia.. czy nie karmisz???
spokojnie nie musi jeszcze siedziec... daj corci czas.. znam dzieci ktore zaczely siadac ok. 11msc zycia , a juz w 13msc chodzily..

Do góry