reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

hej dzieki za slowa otuchy:))

jestesmy na etapie szukania wszedzie oznak choroby, teraz "zaobserwowalismy" objaw zachodzacego slonca, ze robi zeza i wysuwa jezyczek

z usg tarczycy mamy zrobic tak samo - 4 list mamy usg bioderek to wtedy sprawdzimy

zaczelismy dawac 37,5 w jednej dawce od 2 dni i jest niespokojna, zasypia i budzi sie co jakis czas, ciagle szuka cycka

co do zoltaczki, na razie nie przechodzi, zazolconą ma buźkę najbardziej i bialka oczu a lek podajemy 2 tygodnie

super ze u Was wszystko ok, trzymajcie kciuki za nasza malutką

reklama
hej dzieki za slowa otuchy:))

jestesmy na etapie szukania wszedzie oznak choroby, teraz "zaobserwowalismy" objaw zachodzacego slonca, ze robi zeza i wysuwa jezyczek

z usg tarczycy mamy zrobic tak samo - 4 list mamy usg bioderek to wtedy sprawdzimy

zaczelismy dawac 37,5 w jednej dawce od 2 dni i jest niespokojna, zasypia i budzi sie co jakis czas, ciagle szuka cycka

co do zoltaczki, na razie nie przechodzi, zazolconą ma buźkę najbardziej i bialka oczu a lek podajemy 2 tygodnie

super ze u Was wszystko ok, trzymajcie kciuki za nasza malutką

co to za objaw zachodzacego slonca?????????
pierwsze o tym slysze...
kazdy noworodek robi zeza bo jego miesnie galki ocznej nie sa jeszcze dobrze wycwiczone.
co do zoltaczki-zaczyna sie od oczu i buzi i pozniej tulow i konczyny,jak schodzi to najpierw rpzwe robia sie konczyny ,pozniej tulow ,na koncu buzia i oczy.jezeli tylko zostala bzuia i oczy tzn ze juz niewlee jej tego zostalo;)
na tej dawce moze byc troche niespokjna ale mysle ze szybko sie do tego przyzwyczai.jezeli nie to dzownncie do waszego endo i moze trzeba bedzie zmniejszyc dawke.
ale ysle ze wszytsko sie szybko uspokoi;)
co do szukania cyca-skoro dostaje hormon to jej metabozlim sie poproawil i przyspieszyl i poprostu pewnie szybciej glodnieje;)no i w koncu rosnie;)
pod koniec 1 mieiaca i w 2 mieisacu dzieci przechodza tzw skok rozwojowy i moga bardzo czesto i duzo potrzebowac pokarmu.
ja swja corke w dzien w tym wieku to nawet co godzien karmilam,czasami raz dziennie musiala dostac butelke
ale jakos to przetrwal;ysmy;)mama musi duzo pic-najlepiej wody,dobry jest sok jablkowy i sa herbatki mlekopedne w aptece
ja ososbiscie polecam nie te granulowane tylko takie zwykle to zaparzania w torebce.tansze ale i skuteczniejsze bo ziola nie sa tak przerobione jak te granulowane;)))

Weteran-moja corka urodzila sie z waga 3550g i 53cm dluga
bardzo szybko przybierala na wadze i na samej piersi wazyla 7kg jak miala 3mieisace(a przeciez kazali karmic na zadanie;))
teraz ma 3 lata i wazy 20kg-sporo ale jest zbita a nie tlusta
no ale jest tez wysoka bo ma 104cm wiec i z waga i ze wzrotem zawsze byla na 97 centylu albo powyzje
ale ja mam 167cmm a maz 188cm.starsza corka tez jest wysoka i miala podobna wage w tym wieku
jezeli wzrost i waga ida w parze to dodbrze,gorzej jakby byly zbyt duze rozbieznosci,ale zawsze mozecie zapytac edno albo pediatre jak cos was niepokoi

U nas bylo tak:

W szpitalu malej chyba etst wyszedl dobrze, bo nie dzwonili do mnie...
Za to trafila do inkubatora.. niewiadomo dlaczego..
Gleboka hipoglikemia.
p.s. jak byla w brzuchu to bylo podjerzenie neidotlenienia..nei stwierdzono po porodzie

ZÓŁTACZKE silna i tzw. patologiczna miala do 6msc zycia!!! lampy, leki nie pomagały

Podejrzenie napiecia miesniowego.. ale nie stwierdzono

waga i wzrost - rosla szybko, za to waga dramat - 400-500g na miesiac.. pozniejt o jzu wiadomo jeszcze mniej.
wzrost na 75centylu, waga na 3centylu od poczatku.. waha sie meidzy 3-10centylem

Niedoczynnosc stwierdzono dopiero ok 5msc- wczesniej wyniki badan na granicy normy. TSH zawsze bylo ok, FT 4 za niskie...
Potem spadly... Niedoczynnosc stwierdzono min. na podstawie braku kupek .. 2 kupy na miesiac..

Zabkowanie - od 10msc - teraz 12zabkow- nie wiem keidy jej wychodza, zero slinienia placzu itp REWELACJA

Zez zaczal sie pojawiac ok. 10msc.. wczesniej nei bylo- byla o okulisty na dnie oka.. teraz jednak go ma- stwierdzony uszkodzony nerw i cos tam jeszcze

i teraz SPANIE - PORAZKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! mala super spala na nizszych dawkach - zasypiala sama w lozeczku w 2min..
Od ok. 7-8msc nie spi w dzien!!! Od 8-9rano potrafi zasuwac do polnocy!!! jak przespi siew ciagu dnia 10-20min to na 100% do 1 w nocy bedzie ganiac...
Spida ma starsznego!!!!

KAMEA tak wiec witaj w gronie dzieci neispacych po eutyroxie...

p.s. moja po za felernymi szczepionkami zaraz po porodzie nie byla jeszcze szczepiona ..

Ostatnia edycja:
Stopoi czy ten zez ma jakiś związek z niedoczynnością tarczycy?

nie mam pojecia...... to bylo tak w wieku 3msc miała dno oka robione - kontrolnie po długim naswietlaniu na zółtaczke... potem za 1,5 znow powtorzyli to badanie.. było wszytsko ok. I własnie jakos ok. 8-10msc endokrynolog, pediatra, neurolog znajomi zwrocili uwage na jej zeza- prawe oko ucieka do góry , ale potrafi je pozniej dociagnac... I Dno oka u dwochokulistow (prywatnie i w szpitalu) potwierdzily zeza, uszkodzenie nerwu i czegos tam.. ale okulistka powiedziała,ze to juz musiało stac sie w wieku płodowym... tylko teraz wyszło....
Nie wiem moze ma zwiazek z niedoczynnoscia??? Spytam sie endo...

mi sie wydaje ze raczej nie ma jedno z drugim zwiazku,ale zapytac mozna.
moja starsza corka tez zaczela zezowac kolo roku doperio,ale u niej to wina miesni byla.
a w zyeciu plodowym czy tez urazy okoloporodowe czesto sie trafiajaniestaty

Help!! z interplretacja wynikow.U nas na poczatku TSH bylo w normie, Ft4 troszke po za norma, pozniej spadlo i mala zaczela brac hormony. Od tego momentu TSH zaczelo spadac....Teraz od 3msc *(na wyzszej dawce ) Ft4 jest w normie, za to TSH zupelnie spadlo i jest po za norma????
i co to znaczy??? bo ja jzunic nie rozumiem.....

Wiecie u mojej malej podejrzewali napiecie miesniowe na poczatku.. wielu lekarzy sugerowalo.. neurolog na 3 wizytach stwierdzila,ze nie ma... I teraz bylam u innej neurolog, bo min. mala teraz zaczela sie prezyc i jest strasznie usztywniona (jeszcze bylo kilka rzeczy, ktore mnie niepokoily) I teraz ta druga neurolog stwierdzila,ze mala jest troche napieta .. nawet zle raczkuje..... i tera zmamy skierowanie na rehabilitacje ... choc pewnie nicci z niej beda,bo mala teraz w kiepskim wieku do rehabilitacji... I juz sama nie wiem, czy tamta neurolog sie pomylila 3razy, czy dopiero jakies 3msc to napiecie zaczelo dawac objawy??????

witajcie kochane mamuski:)dawno mnie tu nie było:(troche problemów miałam.u mnie nadal córka słaba,zaczela 10 miesiąc i jeszcze nie siedzi,nawet sie nie podpiera:(trace nadzieje i sily:(moze zle ja ćwicze?malo waży:(.a na dodatek kolejne zmartwienie bo zrobilam sobie z ciekawosci badania na tarczyce i wyszła lekka niedoczynność u mnie:(,kolejna kontrol w marcu u endokrynologa zeby wyniki porównać.czy sie pogorszyły.

reklama
witajcie kochane mamuski:)dawno mnie tu nie było:(troche problemów miałam.u mnie nadal córka słaba,zaczela 10 miesiąc i jeszcze nie siedzi,nawet sie nie podpiera:(trace nadzieje i sily:(moze zle ja ćwicze?malo waży:(.a na dodatek kolejne zmartwienie bo zrobilam sobie z ciekawosci badania na tarczyce i wyszła lekka niedoczynność u mnie:(,kolejna kontrol w marcu u endokrynologa zeby wyniki porównać.czy sie pogorszyły.

p.s. a badania mialas robine jak karmisz piersia.. czy nie karmisz???
spokojnie nie musi jeszcze siedziec... daj corci czas.. znam dzieci ktore zaczely siadac ok. 11msc zycia , a juz w 13msc chodzily..

Do góry