reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

ania7706 nie pozostaje nic innego jak gratulowac !!!!!, pomysl w kategoriach , ze niektórzy czekaj i nie moga miec dzieciątka, a Ty bedziesz miała cudowną trojeczke :-), ja sama czekałam na dziecko ponad 10 lat, takze moja córcia jest wyczekana i wytęskniona, bardzo chciałabym mieć jeszcze jedno, ale nie wiadomo jak to bedzie.
Szczerze Ci gratuluje i bedzie wszystko dobrze ! grunt to pozytywne myslenie :tak:
Pozdrawiam

Dziekuje. tak czy siak i tak sie boje...
Dziewczyny mam problem. gabi złapala jelitowke. Wymiotuje. Po Eutyroxie zygneła po 35 minutach. Co Wy na to??? Jest co panikowac? Zygneła jakimś żółtym płynem - czyli normalka jak nie ma juz czym, ale boje sie ze lek mi oddała.... Jak było u Was? Mamy starszych dzieci - prosze o radę

reklama
Kochana, tu nie ma co radzić, po prostu lek podać trzeba, jeśli zwymiotuje, to trudno, jelitówka trwa około 3 -5 dni, jakaś część leku na pewno się wchłonęła, nie martw się, nie spowoduje to pogłębienia się niedoczynności, nic nie poradzisz......, niestety

a przede wszystkim GRATULACJE!!!!
na pewno wszystko będzie dobrze a dzidzia będzie zdrowa, zobaczysz, więcej optymizmu!!!

hej dziewczyny, ma problem taki mianowicie moja endo wjezdza z kraju i zostaje bez lekarza !!!!! czy ktoras z was zna jakiegos dobrego na śląsku ? jestesmy z Rudy śląskiej , ona poleca mi swoja kolezanke ale to nie endokrynolog tylko pediatra, niby podobno zna sie na tarczycach ale kurcze mam stracha. Nie wiem co robic, jeszcze do tego Ala brała przez mc 25 eutoryxu i TSH jest ponad norme, a jeszcze niedawno przez mc było poniżej, ech juz nie wiem co robic, same problemy. Poradzcie cos

Cóż ci kochana poradzę, szukaj endokrynologa dziecięcego - koniecznie, może i pediatra zna się na "tych" sprawach, jednak specjalizacji nie robiła w tym "temacie", ale konsultowac u niej możesz, czemu nie? ale szukaj specjalisty!!!

"Nie wiem co robic, jeszcze do tego Ala brała przez mc 25 eutoryxu i TSH jest ponad norme, a jeszcze niedawno przez mc było poniżej, ech juz nie wiem co robic, same problemy."

widocznie dawka 25 przestała wystarczać, albo było złe wchłanianie, np poprzez biegunki, jakieś wymioty, łączenie z innymi lekami, bo jeśli przestrzegałaś zasad to wyjaśnienie jest tylko jedno za mało tyroksyny w organizmie, i trzeba by zwiększyć dawkę a kiedy masz kolejną wizytę?
bo zrozumiałam, że wcześniej Ala kurcze póxniej dopiszę, bo mam lekką zadymkę dzieciowa w domu

ania7706 gratulację :tak::tak: życzę spokojnych 9 miesięcy :tak:

emma38 ja na twoim miejscu bym szukała endo tak jak napisała magdulichaa pediatra to pediatra jak niema specjalizacji ja bym nie ryzykowała

witam dziewczyny,
ogromny tu zastój ostatnio, mam nadzieje, że tu zaglądacie bo mam znów pytanko.
Od ponad miesiaca mam problem. Mała pod koniec sierpnia zaczeła zabkowac i pediatra to połączył z ząbkowaniem - biegunka. w połowie sierpnia Gabi tez podniesiono dawke 5 dni - 37,5 a 2 dni 50 eutyroxu. ząbki wyszły, z biegunka jest 2 dni lepiej 2 dni gorzej. Byłam dzisiaj u pediatry - zalecila badanie kału na pasozyty, jesli nic nie wyjdzie to do poradni gastro - postraszyła alergia typu celiakia. troszke mnie to wszystko martwi. no ale tu czytam ze przy nadczynnosci tez pojawia sie biegunka. w srode dowiem sie o nasze wyniki endo... nie wiem sama czm mam sie denerwowac najpierw: lambią, cekalia czy nadczynnoscia - to ostatnie byloby bardziej wskazane.... gd wjda pasozyty - ja tu w ciazy - masakra, jak alergi na gluten - masakra... mialyscie kiedys problem z biegunką??????? ponad miesiac - poranna kupa zdrowa o zdrowym kolorze i zdrowym zapachu, kolejne 2 - kupy - zielonawe, smierdzace - kaszkowate. po porstu smierdzaca sprawa......

Ania-moja WEronika jak miala 3 miesiace to miala tzw stzrelajace kupki-smeirdzace starsznie,takie z grudkami i jak robila to jakby kto z karabinu strzelal.do tego silnie ulewala-skaza bialkowa!do tego miala klebsielle pneumoniae szczep szpitalny.ale przeszlam na diete bo karmilam i dokarmialam nutramigenem.i przestala miec takie dziwne kupko.
nadal pije nutramigen i wielu rzeczy nie moze,ale lepsze to niz celiakia.

za to teraz ostatnio robila kupke w soboet a wczesniej chyba ze 4 dni nie rbila.dzis tez jeszcze nic.tak to co drugi dzien.chyba znow ma za mala dawke.jade jutro prywatnie zrobic jej tsh i bede dzwonic do naszej endo bo wizyta dopeiro na koniec pazdeirnika

Witam!
Mam na imię Kasia i mam 13 lat ..Od urodzenia choruję na niedoczynność tarczycy.Biorę tabletki Euthyrox , co 3 miesiące robię badania kontrolne FSH i FT4 , a co pół roku jeżdżę do INSTYTUTU ZDROWIA DZIECKA W KRAKOWIE. Tam lekarze sprawdzają czy dobrze się rozwiajam..Myślę że nie jest to tak straszna choroba ale nie jest też łatwa .. Ostatnio zauwarzyłam że bardzo szybko się męczę mam kłopoty z koncentracją i w zależeności od dawki leku często wybucham złością ..;(
Pozdrawiam serdecznie
oczko.gif

Witam!
Mam na imię Kasia i mam 13 lat ..Od urodzenia choruję na niedoczynność tarczycy.Biorę tabletki Euthyrox , co 3 miesiące robię badania kontrolne FSH i FT4 , a co pół roku jeżdżę do INSTYTUTU ZDROWIA DZIECKA W KRAKOWIE. Tam lekarze sprawdzają czy dobrze się rozwiajam..Myślę że nie jest to tak straszna choroba ale nie jest też łatwa .. Ostatnio zauwarzyłam że bardzo szybko się męczę mam kłopoty z koncentracją i w zależeności od dawki leku często wybucham złością ..;(
Pozdrawiam serdecznie
oczko.gif
Kochana Kasieńko ,dzięki za słowa otuchy,jesteś cudowna że to napisałaś,napisz jeśli wiesz jak przebiegało twoje dzieciństwo z tą chorobą,jakie robiłaś badania (napewno zapytasz mamusi)pozdrawiam Cię gorąco .Moja córeczka ma dopiero 7 m-cy i jest cudowna.

reklama
hej laseczi
zrobilammalej to tsh i okazalo sie ze ma0,4 :-Dczyli w super norme i dawka leku odpoiednia.widacte zaparcia byly chwilowe bo dzi s juz ok,normlaie robi kupki co 2 dzien.

Kasiu-wybuchy zlosci i problemy z koncentracja to pewnie tez sa spowodowane poprostu wiekiem dojrzewania:tak:
kazda z nas to przechodzila.ale oczywiscie kontrole u lekarza konieczniebo w iwkeu dojrzewania sa zaburzenia hormonalane i trzeba kontrolowac dawke leku.trzymaj sie!

Do góry