reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

witam
Dziś byliśmy na wizycie mała ma zwiększoną dawkę 37,5 z tego powodu że rośnie poprzednie wynik nie był najgorszy coś tylko pamiętam że 45 tsh :sorry::zawstydzona/y:
I w czwartem mamy dzwonić aby dowiedziec sie jakie są wyniki i czy dawka zostaje
wiezyta kolejna dopiero styczeń :szok::shocked2: ale jak bycś sie dziłao my dzwonic i jak coś przyjezdzac na wizytę

reklama
hej dziewczyy
wlasnie osbie uswiadomiłam ze nie dlalam dzis malej tabletki:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

i co teraz??????????????????????????
nie dalam jej o tej porze co zawsze bo wychodzilysmy do szkoly i za mala przerwa byla po jedzeniu.a pozniej zapomnialam.tsh pewnie jej niezle podskoczy:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

hej dziewczyy
wlasnie osbie uswiadomiłam ze nie dlalam dzis malej tabletki:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

i co teraz??????????????????????????
nie dalam jej o tej porze co zawsze bo wychodzilysmy do szkoly i za mala przerwa byla po jedzeniu.a pozniej zapomnialam.tsh pewnie jej niezle podskoczy:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Mysle, że bez paniki.... przecież od jednego razu swiat sie nie zawali... jezu troche sie wystraszyłam Twoją paniką... to ma aż takie znaczenie????? przeciez zapomniałas dać pierwszy raz... gdyby Ci sie to zdarzało co 2 tygodnie.. to rozumiem........... :shocked2:

No to powiem tak, jak raz nie da się tabletki to w zasadzie nic się nie dzieje, w organizmie ludzkim tyroksyna utrzymuje się tzn ma zapasy na kilka dni (z tego co pamiętam ale pewności nie mam absolutnie, poszperam to sprawdzę), tak więc bez obaw, bez paniki, oczywiście NAJWAŻNIEJSZA jest systematyczność, ale jak się czasem zapomni to wielkich "spustoszeń" w młodym człowieku to nie uczyni!!! oczywiście trochę tsh by podskoczyło, ale nie na tyle by panikować!
mi z kolei raz zdarzyło się, że jak Szymek miał chyba ze 2 miesiące dałam mu dwa razy tabletkę ( 2 x po 50), po prostu pomyliłam się i spanikowana dzwonię do mojej lekarki i mówię co i jak, na co ona powiedziała tylko tyle "uspokój się, dziecku nic się nie stanie, może tylko dłużej będzie spało, takie jednorazowe skoki w dawkowaniu nie spowodują zachwiania prawidłowej pracy tarczycy, co innego gdybyś przez miesiąc podawała mu dwa razy większą dawkę (mogło się zdarzyć, bo wtedy ja brałam 100, i mogłabym pomylić opakowania - NIGDY mi się to nie zdarzyło), wtedy prawdopodobnie wpadłby w lekką nadczynność"

uspokoiła mnie, ale i tak co godzinę w nocy chodziłam sprawdzać czy oddycha, wiem, że to chore, ale cóż......

Ostatnia edycja:
Dziś dzwoniłam aby dowiedzieć się o wyniki i tak
w lipcu było 49 tsh a teraz jest 9 ale w normie to się nie mieści jest trochę za wysoki tak mi się wydaje co wy o tym sadzicie wiem ???
a wizyta kolejna w styczniu ale na pewno badanie zrobie w listopadze albo w polowe pazdziernika i zadzwonie jak by cos mi sie nie podobałao do swojej endo

Dziewczyny co ile powinna byc wizyta z ytakim maluchem jak mój ma 2 miesiace, bo chyba nie co 4 :cool: zastanawiam sie powaznie nad zmia lekarza może któś jest z waz z warmińsko- mazurskiego lub podlaskiego woj. i kogoś może polecić :confused2::confused2:

w lipcu było 49 tsh a teraz jest 9 ale w normie to się nie mieści jest trochę za wysoki tak mi się wydaje co wy o tym sadzicie wiem ???
a wizyta kolejna w styczniu ale na pewno badanie zrobie w listopadze albo w polowe pazdziernika i zadzwonie jak by cos mi sie nie podobałao do swojej endo

Dziewczyny co ile powinna byc wizyta z ytakim maluchem jak mój ma 2 miesiace, bo chyba nie co 4 :cool: zastanawiam sie powaznie nad zmia lekarza może któś jest z waz z warmińsko- mazurskiego lub podlaskiego woj. i kogoś może polecić :confused2::confused2:

no co tu dużo mówić, tsh jest za wysokie, ale to dopiero początki leczenia, nie chce mi się wertować twoich postów, napisz mi jeszcze raz jaką dawkę dziecko dostaje? i czy miał już zwiększaną dawkę, bo wg mnie powinna dawka być zwiększona, bo widać, że tyroksyna zaczyna konkretnie się wyrównywać, ale nadal za mało jej w organizmie

co do wizyt, gdzieś już pisałam, że przez pół roku powinny być raz na miesiąc a po zmianie dawki leki co 6 tygodni (czyli raz na 2 miesiące), potem wizyty co 3 miesiące, co 6 itd, ale to jest schemat, który powinien być przestrzegany ale nie jest (zależy zresztą od lekarza):wściekła/y:, przy tak małym dziecku uważam, że tak odległa wizyta nie jest słuszna, 4 miesiące:szok::szok::szok:, teraz jest najważniejszy czas na ustawienie dawki, a jeśli obecna dawka będzie za mało, to oznaczać będzie, że dziecko przez 2 miesiące będzie miało niedobory tyroksyny, a wiadomo jak ważne jet w pierwszych miesiącach prawidłowe dawkowanie:tak:
koniecznie po 6 tygodniach od tej wizyty zrób badania!!! KONIECZNIE!!!!

magdulichaa
Od połowy lipca dawka była 25 i po badaniach wyszło 9 tsh
a teraz czyli od września dawka jest 37,5 no i to dopiero 4 dni z wyższa dawką, na pewno zrobię badania po tych 6 tyg :tak:
Dziękuje bardzo za odpowiedz :-)

Mysle, że bez paniki.... przecież od jednego razu swiat sie nie zawali... jezu troche sie wystraszyłam Twoją paniką... to ma aż takie znaczenie????? przeciez zapomniałas dać pierwszy raz... gdyby Ci sie to zdarzało co 2 tygodnie.. to rozumiem........... :shocked2:

ale jak kiedys malej zmniejszyla dawke na 3mieisace i tsh podskoczylo do 70 to pytala edno czy nie zapomnialam dac jej leku.nie pamietam ale kto wie,moze jak byla chora,moglam zapomniec.
stad moja panika.chyba pod koniec wrzesnia jej zrobie tsh na wlasna reke i zobaczymy.bo kolejna wizyta dopiero pod koniec padziernika,a jak bedzie cos nie tak to zadzoniwe do endo

ja na poczatku mialam 2wizyty co 2miesiace pozniej co niecale 3mieisace.teraz dopiero przerwa 5miesiecy
wiec jak na moje oko to za dlugo!
lepiej zmienic lekarza

Hej dziewczyny, ja tak z innej beczki... Hmmm jakby to wam powiedziec... nikt jeszcze nie wie oprócz meza. bedziey miec dzidzie... trzecią :shocked2:. Raczej nie planowałam wieęcej.. tymbardziej, że byłam zrazona (nadal jestem) boje sie czy urodze zdrowe itp... Śmieje sie ze ludzie zaczna mnie uswiadamiac jak sie zabezpieczać..!!!!!!!!!!!!!!!!!!! He. No wpadka no. ale nic. dokoła mnie ciezarówki raczej z nr 2 ja. bede miala nr 3 wiec jak urodze za jakies 8 miesiecy to nie wiem czy bede miala czas na FORUM. Dziewczyny ... oby zdrowe. boje sie maxymanie... tymczasem gabi rozbraja mnie swoim intelektem...
jezu jestem w ciazy nie moge w to uwierzyc. He

reklama
ania7706 nie pozostaje nic innego jak gratulowac !!!!!, pomysl w kategoriach , ze niektórzy czekaj i nie moga miec dzieciątka, a Ty bedziesz miała cudowną trojeczke :-), ja sama czekałam na dziecko ponad 10 lat, takze moja córcia jest wyczekana i wytęskniona, bardzo chciałabym mieć jeszcze jedno, ale nie wiadomo jak to bedzie.
Szczerze Ci gratuluje i bedzie wszystko dobrze ! grunt to pozytywne myslenie :tak:
Pozdrawiam

Do góry