reklama
ania7706
Zaciekawiona BB
Dziewczyny, pomimo podwyższenia dawki mała ma tsh - 11,06 a ft4 16,32. Czyli pierwsze za duzo a drugie w normie. niezmiennie. Martwie sie strasznie! Lekarz powiedział ze rozwojowo jest zabezpieczona bo ft4 w normie. Do tej pory mielismy codziennie 37,5. Teraz kazał dawać tak samo z tym ze w sobote i w niedziele 50 i za miesiac do kontroli. Mała pije mleko o 3-4 w nocy. Budzi sie pomiędzy 6-7 rano. tableka poł godziny przerwy i dopiero mleko. moze cos robie nie tak??? O co chodzi. ((((( Ona ma ciagle podwyzszone to tsh. fakt + rozwija sie dobrze.............. odpukac. ale o co chodzi
magdulichaa
Zaangażowana w BB
Aniu
1. podaj zakres norm, to bardzo ważne!
2. czy od zmiany dawki leku upłynęło co najmniej 6 tygodni?
3. ile waży córeczka?
4. czy wszystkie badania były wykonywane "na czczo"? chodzi mi o to, czy każde badanie było wykonywane tak samo, tzn, albo po tabletce, albo przed, czy np, nie było tak, że do tej pory robiłaś badania po tabletce, a teraz bez?
daj znać,
3. ile waży córeczka?
4. czy wszystkie badania były wykonywane "na czczo"? chodzi mi o to, czy każde badanie było wykonywane tak samo, tzn, albo po tabletce, albo przed, czy np, nie było tak, że do tej pory robiłaś badania po tabletce, a teraz bez?
daj znać,
ania7706
Zaciekawiona BB
ad. 1 tsh norma do 4,6 ft4 norma do 21 - tak mi podawal endoAniu
3. ile waży córeczka?
daj znać,
ad. 2 od zmiany dawki leku uplyneły 3 tygodnie
ad. 3 gabi wazy 9 300.
ad. 4 jeszcze nigdy nie robiłam badan na czczo. to dla mnie nowosc.
magdulichaa
Zaangażowana w BB
Według tego co piszesz, córka ma ewidentnie za mało tyroksyny, FT4 przy niedoczynności powinno być utrzymywane w górnej granicy normy (przy wysokim TSH), nie wiem dlaczego lekarz tak dziwnie zlecił dawanie hormonu, powinien zwiększyć do 50 (stopniowo przez 3 tygodnie)
poza tym po zmianie dawki badania powinno się robić najwcześniej po 4 (pełnych) tygodniach, u dzieci najlepiej po 6 tygodniach, w innym przypadku wyniki nie odzwierciedlają obecnego stanu, a stan poprzedni a co za tym idzie nie są wynikami wiarygodnymi, sądzę, że u córeczki jeszcze hormony nie wchłonęły się dostatecznie w całym organizmie i stąd ten wynik
faktycznie TSH ma wysokie, jeżeli lekarz kazałby zwiększyć dawkę do 50 jestem pewna, że TSH spadłoby do granicy góra 2 a FT4 lekko by się też podniosło,
nie wiem, lekarzem nie jestem i nie kwestionuję jego zaleceń, ale 37,5 i 2 razy w tygodniu 50 to moim skromnym zdaniem zdecydowanie za mało przy tak wysokim TSH
poza tym ja bym zbadała córce ferrytynę, bo "Niski poziom żelaza może mieć wpływ na pierwsze dwa etapy syntezy hormonu tarczycy poprzez zmniejszenie aktywności peroksydazy tarczycowej . Niedobór żelaza może prowadzić do zaburzenia pracy tarczycy i przyczynić się do upośledzenia przekształcania "nieaktywnego" T4 do "aktywnego" T3 oraz ograniczyć wiązanie T3. Ponadto niski poziom żelaza może doprowadzić do zwiększenia stężenia TSH we krwi."
pozdrawiam
poza tym po zmianie dawki badania powinno się robić najwcześniej po 4 (pełnych) tygodniach, u dzieci najlepiej po 6 tygodniach, w innym przypadku wyniki nie odzwierciedlają obecnego stanu, a stan poprzedni a co za tym idzie nie są wynikami wiarygodnymi, sądzę, że u córeczki jeszcze hormony nie wchłonęły się dostatecznie w całym organizmie i stąd ten wynik
faktycznie TSH ma wysokie, jeżeli lekarz kazałby zwiększyć dawkę do 50 jestem pewna, że TSH spadłoby do granicy góra 2 a FT4 lekko by się też podniosło,
nie wiem, lekarzem nie jestem i nie kwestionuję jego zaleceń, ale 37,5 i 2 razy w tygodniu 50 to moim skromnym zdaniem zdecydowanie za mało przy tak wysokim TSH
poza tym ja bym zbadała córce ferrytynę, bo "Niski poziom żelaza może mieć wpływ na pierwsze dwa etapy syntezy hormonu tarczycy poprzez zmniejszenie aktywności peroksydazy tarczycowej . Niedobór żelaza może prowadzić do zaburzenia pracy tarczycy i przyczynić się do upośledzenia przekształcania "nieaktywnego" T4 do "aktywnego" T3 oraz ograniczyć wiązanie T3. Ponadto niski poziom żelaza może doprowadzić do zwiększenia stężenia TSH we krwi."
pozdrawiam
Ostatnia edycja:
magdulichaa
Zaangażowana w BB
Jestem dzisiaj po wizycie u kardiologa z najstarszą córką, zrobiła jej USG serca, nie ma wad, ale jest dobrze słyszalny szmer, najprawdopodobniej rozwojowy, bo ma go od urodzenia, :-(!!! poza tym EKG w porządku, ciśnienie też (80 / 50), następna wizyta w okolicach czerwca przyszłego roku!
poza tym sama jutro idę na badania tarczycowe, (USG robiłam nie tak dawno i wyszło, że tarczyca mała ale bez jakichkolwiek zmian)
TSH, FT3, FT4, ferrytynę, i wit B 12 bo mi włosy na potęgę wypadają!!! poza tym moje samopoczucie jakieś takie do d...y jest:---(!!!
poza tym sama jutro idę na badania tarczycowe, (USG robiłam nie tak dawno i wyszło, że tarczyca mała ale bez jakichkolwiek zmian)
TSH, FT3, FT4, ferrytynę, i wit B 12 bo mi włosy na potęgę wypadają!!! poza tym moje samopoczucie jakieś takie do d...y jest:---(!!!
ania7706
Zaciekawiona BB
wielkie dzieki za pomoc, warto sie pytac kogos doswiadczonego.Jestem dzisiaj po wizycie u kardiologa z najstarszą córką, zrobiła jej USG serca, nie ma wad, ale jest dobrze słyszalny szmer, najprawdopodobniej rozwojowy, bo ma go od urodzenia, :-(!!! poza tym EKG w porządku, ciśnienie też (80 / 50), następna wizyta w okolicach czerwca przyszłego roku!
mam nadzieje, że to jakoś nie wpłynie niekorzystnie na jej rozwoj. jak na razie mała jest bomba.... martwie sie. magda wielkie dzieki i zycze powodzenia
Dzięki za wsparcie!!!! Jesteście wszystkie super! To naprawdę pomaga... Takie wsparcie.Wierzę że będzie dobrze z Kiniulą. Ma już 30 dni i widać że rozwija się bardzo ładnie ;-) No i straszny żerłok z niej. Najlepiej ssała by mnie cały czas. Sporo ulewa, ale tabletkę przyjmuje chętnie i odczekujemy w spokoju te 30 min. Będzie dobrze!
Pozdrawiam serdecznie
kaka911
Pozdrawiam serdecznie
kaka911
reklama
Czy są na forum matki, które mogą polecić mi dobrego endokrynologa?
Jeździmy do Gdańska, ale słyszałam że w Bydgoszczy są lepsi specjaliści w dziedzinie chorób tarczycy. Proszę o podpowiedź! Moja Kingusia ma 30 dni i bardzo zależy mi na jej zdrowiu!
Pozdrawiam
Jeździmy do Gdańska, ale słyszałam że w Bydgoszczy są lepsi specjaliści w dziedzinie chorób tarczycy. Proszę o podpowiedź! Moja Kingusia ma 30 dni i bardzo zależy mi na jej zdrowiu!
Pozdrawiam