reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

Witamy Kasieńkę i dziekujemy za wpis.
Tak więc sprawa kup została roztrzygnięta. Zgłosiłam się do pediatry któremu się "chce". Wykluczył wszystkie podejrzenia naszej prowadzącej pediatry i zapisał zawiesine FURAZOLIDON. Lek które ma działanie szersze niz np nifuroksazyd. Nazwał jej przypadłosc w ten sposób, że jakas upierdliwa bakteria nie chce dac jej spokoju i ... jest juz wszystko w porządku. Pisze na wpadek gdybscie miały podobny problem.....
a co do tsh... ciagle ma za wysokie.... :-( endo za mało jej zwiekszał dawki... powiedziałabm ze bardzo ostroznie... tsh wyniosło 8,81 (norma do 4,6) Tym razem zwiększył jej porządnie. dostaje 37,5 z naprzemiennie 50. Na ostatniej wizcie ciagle krecił w głowa ze ona ma to ft4 od zawsze OK i ze byc moze moze ma cos z receptorami które wysyłaja komunikaty do mózgu. postraszył wizytą w szpitalu. Boję się o nią. Rozwój jej jest książkowy... ale tak czy inaczej od dłuzszego czasu tsh podwyzszone..
Pozdrawiam Was laski. Znowu robie sie gruba. mam wrazenie ze jestm całe zycie w ciazy. he.

reklama
Na ostatniej wizcie ciagle krecił w głowa ze ona ma to ft4 od zawsze OK i ze byc moze moze ma cos z receptorami które wysyłaja komunikaty do mózgu.

Cześć. U mojego Olka może być to samo. TSH raz w górę raz w dół, ale FT4 zawcze w środku normy. Nasza doktor jak narazie nic nie chce mówić. Jak narazie kontrolujemy, a dodatkowe badania obiecała około 2,5-3 roku życia.
Olek rozwija się świetnie. Ma 20 miesięcy i zaczyna wyrazy :-)(choć częściowo jeszcze własne) składać w zdania:-D.

Pozdrawiam

Anabuba

wiesz co? jal dla mnie Weronika ma za niskie TSH norma od 0,4 jest dla dorosłych, a dla dzieci ta norma wynosi od 0, 54 - dzieci od 1 roku życia do 6 roku życia , możliwe, że w waszym laboratorium są inne normy i się "mieścicie", ale uważaj by mała nie wpadła w polekową nadczynność tarczycy - to dość częste przy takich niskich normach (skonsultuj się może z lekarzem, może trzeba by z lekka zmniejszyć dawkę) i obserwuj córeczkę jak się zachowuje, czy coś w jej zachowaniu odbiega od normy? być może przy takiej dawce i takich wartościach będzie się czuła znakomicie, jak już kiedyś pisałam, każdy ma swoje normy i wyniki przy których czuje się najlepiej

Ania7706

ja ci już chyba pisałam (a raczej na pewno), że ten endo od początku za małe dawki zalecał, w każdym razie już po tych ostatnich wynikach było to ewidentnie widać, dobrze, że chociaż teraz się "postarał" twoj córa jest w klasycznej niedoczynności i doprowadzenie jej do eutyreozy trochę potrwa i możliwe, że dawką będzie na stałe 50 , w każdym razie mam nadzieję, że te naprzemienne dawki wystarczą i dziecko się "ustabilizuje"

pozdrawiam

Hej
Dziś odebrałam wyniki tsh i ft4 więc
tsh 0,07
ft4 1,86
czyli dawka 37,5 była za duża :no:

Masz endo zaleciła podawanie na przemian jeden dzień 25 a w następny 37,5.

A wizyta dopiero na styczeń więc się jej pytam czy robić jeszcze badania a ona że już nie dopiero w styczniu a wizyta dokładnie 13 :shocked2: czyli jeszcze do stycznia jest 3 miesiące moim zdaniem to chyba za długo czekac tym bardziej że teraz miała za wysoką dawkę. Kolejne badanie zrobie za 6 tyg a później już w olszytnie na wizycie kontrolnej u niej :tak: tak chyba bedzie najlepiej :confused2:

Ania7706

ja ci już chyba pisałam (a raczej na pewno), że ten endo od początku za małe dawki zalecał, w każdym razie już po tych ostatnich wynikach było to ewidentnie widać, dobrze, że chociaż teraz się "postarał" twoj córa jest w klasycznej niedoczynności i doprowadzenie jej do eutyreozy trochę potrwa i możliwe, że dawką będzie na stałe 50 , w każdym razie mam nadzieję, że te naprzemienne dawki wystarczą i dziecko się "ustabilizuje"

pozdrawiam

Słońce no wiem, ale to nie jest tak, że jak jedno jest za wysokie, to drugie nie ma byc za niskie?? no i zadnych symptomów niedoczynnosci nie zaobserwowałam. Niby do opanowania jest ta choroba, ale wiele jeszcze musze sie nauczyc...:-( kurcze to skoro on ciagle popełnia bledy to i za mało jej dawkuje moze powinnam go zmienic. a jak jej zaszkodzi?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Anabuba

wiesz co? jal dla mnie Weronika ma za niskie TSH norma od 0,4 jest dla dorosłych, a dla dzieci ta norma wynosi od 0, 54 - dzieci od 1 roku życia do 6 roku życia , możliwe, że w waszym laboratorium są inne normy i się "mieścicie", ale uważaj by mała nie wpadła w polekową nadczynność tarczycy - to dość częste przy takich niskich normach (skonsultuj się może z lekarzem, może trzeba by z lekka zmniejszyć dawkę) i obserwuj córeczkę jak się zachowuje, czy coś w jej zachowaniu odbiega od normy? być może przy takiej dawce i takich wartościach będzie się czuła znakomicie, jak już kiedyś pisałam, każdy ma swoje normy i wyniki przy których czuje się najlepiej

pozdrawiam

dzieki za info,bede to miala na uwadze.jej tsh to dokladnie 0,45 i norma w naszym lab to 0.25 do 5, wiec sie jeszcze miesci.
poki co zachwouje sie normalnie.jak kazdy 2latek:-)
a jakie zachowanie moze mnie zaniepokoic?kjakas podpowiedz?

Nie doczytalam sie a jakie sa objawy niedoczynnosci tarczycy?
Moja roczna coreczka ma powiekszona lechtaczke i slyszlaam ze to moze byc objaw Lekarka powiedziala ze jeszcze ma za duzy jezyk I niski glos z glosem sie zgodze Ale czy to ma jakies zwiazem z tarczyca?
Nie wiem czy nie zrobic badania TSH na wlasny koszt Przynajmniej bede wiedziala jaki jest poziom Do endokrynologa mamy isc pierwszy raz Ale teraminy dopiero na nowy rok :-(
Bede wdzieczna za odpowiedz

Cześć Dziewczyny! Ostatnio szperam trochę o informacjach dot. niedoczynności i postanowiłam zawitać na to forum :) Sama mam wrodzoną niedoczynność tarczycy i chciałam Was podtrzymać na duchu. Obecnie mam 25 lat, więc już sporo lat leczenia za mną. Teraz na szczęście od razu po urodzeniu robi się badania przesiewowe, kiedyś nie było takiego obowiązku i moi rodzice nie zauważyli od razu, że coś jest nie tak. W zasadzie to moja śp. babcia zasugerowała moim rodzicom, że coś się ze mną chyba dzieje, podobno późno siadałam, podnosiłam się itp., po prostu później przyszły u mnie te pierwsze ruchy niemowlaka i około 1 roku życia wykryto u mnie chorobę i podjęto leczenie. Miałam opóźniony wiek kostny, który stwierdzało się na podstawie prześwietlenia dłoni. Później z wiekiem unormowało się to, w normalnym wieku pojawiły się pierwsze oznaki dojrzewania, miesiączki miałam i mam w miarę regularne, jedynie byłam zawsze niskiego wzrostu (mam niewiele ponad 150 cm wzrostu no ale da się to przeżyć ;) mój przyszły mąż będzie mógł mnie bez obaw nosić na rękach ;) ). Nieleczona choroba może nieść poważne konsekwencje, ale gdy się leczy wszystko może być w porządku. Poza tym rozwój umysłowy kształtował się u mnie b.dobrze, nie miałam problemów z nauką. Co do objawów przy niedoczynności to faktycznie jestem senna, szczególnie w porze zimowej, mam raczej niski głos, waga ciała w miarę się utrzymuje, co prawda zdarza się czasem przybrać kilka kg, ale w dzieciństwie byłam normalnej budowy ciała, nie chuda, nie gruba. Nie zauważyłam kołatania serca. Za to mam charakterystyczną dla niedoczynności skórę na łokciach, ale szczerze mówiąc nie przejmuję się tym. Jako dziecko wizyty u lekarza były co 3-4 m-ce, teraz 1-2 razy w roku. Przyjmuję Euthyrox (kiedyś Eltroxin), a dawka była oczywiście stopniowo zwiększana, teraz biorę 100 i 125 na zmianę. Usg u mnie nic specjalnego nie wykazało, po prostu mam bardzo małą tarczycę i nie umie ona sama wyprodukować potrzebnych do funkcjonowania hormonów. Rozumiem Wasze obawy co do Waszych Maleństw bo sama będę chciała starać się o dziecko za 2-3 lata (dopiero w przyszłym roku wychodzę za mąż) i chciałabym urodzić zdrowe dziecko. Życzę Wam dużo wytrwałości i aby Wasze Maluchy czuły się zdrowe i szczęśliwe :) Pozdrawiam serdecznie!

Wesoła Kobietka

witaj i fajnie, że podzieliłaś się swoimi doświadczeniami i spostrzeżeniami, co do twojej wypowiedzi a dokładnie do tego :

"Usg u mnie nic specjalnego nie wykazało, po prostu mam bardzo małą tarczycę"

bardzo mała tarczyca może oznaczać chorobę hashimoto, miałaś robione przeciwciała anty TPO i TG???

dorota123456789

"Moja roczna coreczka ma powiekszona lechtaczke i slyszlaam ze to moze byc objaw Lekarka powiedziala ze jeszcze ma za duzy jezyk I niski glos z glosem sie zgodze Ale czy to ma jakies zwiazem z tarczyca?"

co do łechtaczki, to przyznaję nie wiem, nigdzie nie doczytałam nic na temat powiększonej łechtaczki i jej związku z niedoczynnością, ale ...., nie wiem, natomiast co do powiększonego języka to tak jak najbardziej, jest objawem niedoczynności tarczycy,

ZRÓB BADANIA wszystkie podstawowe TSH, FT3, FT4, koniecznie wszystkie 3 parametry, to ważne, będziesz miała wyniki możesz szybciej "uderzyć" do endo

"
Nie doczytalam sie a jakie sa objawy niedoczynnosci tarczycy?"

- senność,
- uczucie zmęczenia,
-
czucie zimna (nawet podczas upałów),
- obrzmienie twarzy, powiek i rąk,
- spowolnienie ruchowe,
- zmianę barwy głosu na bardziej szorstką,
- sztywność stawów i mięśni oraz zaparcia,
- skóra sucha, łuszcząca się, zwłaszcza na kolanach i łokciach,
- spowolnienie akcji serca,
- spowolnienie myślenia, koncentracji, nauki itd,
- niedobór wzrostu lub zmniejszenie tempa wzrastania,
- opóźnienie wyrzynania się zębów,
- opóźnione lub przedwczesne dojrzewanie płciowe,

poszukaj w necie jakiejś dobrej strony na temat niedoczynności tarczycy

Anabuba

"a jakie zachowanie moze mnie zaniepokoic?kjakas podpowiedz?"

np :
- biegunki,
- nieprzybieranie na wadze,
- nerwowość,
- zmiana apetytu

ale tak jak pisałam, wcale tak nie musi być, córka może idealnie się czuć przy takich poziomach hormonów, tylko warto poobserwować,

Ania 7706

"
kurcze to skoro on ciagle popełnia bledy to i za mało jej dawkuje moze powinnam go zmienic. a jak jej zaszkodzi????????????????????????????????????????? ????????????????????????????????????"

ja nie wiem, czy on popełnia błędy, może w jego ocenie dziecka, bo przecież nie tylko wyniki są ważne, ale przede wszystkim OBJAWY, zachowanie dziecka, nic nie wskazywało na tak drastyczne podniesienie leku, może chciał spokojnie podnosić jej dawki leki, nie ma co panikować, ważna jest również ocena psycho somatyczna dziecka, nie tylko wyniki są ważne, jedne dzieci przy identycznych wynikach zachowują się zupełnie inaczej i mają inne zapotrzebowanie na jod,
fakt faktem, że twoja córa ma wysokie to TSH, może ma problem z wchłanianiem??? może ma anemię??? to też ma duży wpływ, no wiele jest czynników, na razie podawaj leki tak jak kazał i okaże się po następnych wynikach, ale myślę, że będzie dobrze!!!

dla przykładu ja mam na dzień dzisiejszy TSH 10,20 (norma 0,27 - 4,20) przy dawce 150 Euthyroxu
a FT4 1,30 (norma 0,9 - 1,7), czyli podobnie jak twoja córka, tyle, że ja wiem, że mam złą przemianę T4 w T3 , miałam a w zasadzie mam anemię (bardzo niska ferrytyna) a to jak już wielkorotnie pisałam na wpływ na wchłanianie i przetwarzanie,
w tej chwili uzupełniam braki żelaza, selenu i wit B12, zobaczę co będzie dalej

zrób jej badanie ferrytyny

"Niski poziom żelaza może mieć wpływ na pierwsze dwa etapy syntezy hormonu tarczycy poprzez zmniejszenie aktywności peroksydazy tarczycowej (enzym--TPO, przyp. H). Niedobór żelaza może prowadzić do zaburzenia pracy tarczycy i przyczynić się do upośledzenia przekształcania "nieaktywnego" T4 do "aktywnego" T3 oraz ograniczyć wiązanie T3. Ponadto niski poziom żelaza może doprowadzić do zwiększenia stężenia TSH we krwi."
"Niedobór żelaza grozi wielu osobom, w tym osobom cierpiącym na niedoczynność tarczycy, która może spowodować zmniejszoną produkcję kwasu solnego, co z kolei prowadzi do zaburzenia wchłaniania żelaza. Niedobór żelaza może obniżać temperaturę ciała, co powoduje zmniejszenie ilości wytwarzanych czerwonych krwinek."

tłumaczenie pani Harmoniak

Ostatnia edycja:
reklama
Ania 7706

"kurcze to skoro on ciagle popełnia bledy to i za mało jej dawkuje moze powinnam go zmienic. a jak jej zaszkodzi????????????????????????????????????????? ????????????????????????????????????"

ja nie wiem, czy on popełnia błędy, może w jego ocenie dziecka, bo przecież nie tylko wyniki są ważne, ale przede wszystkim OBJAWY, zachowanie dziecka, nic nie wskazywało na tak drastyczne podniesienie leku, może chciał spokojnie podnosić jej dawki leki, nie ma co panikować, ważna jest również ocena psycho somatyczna dziecka, nie tylko wyniki są ważne, jedne dzieci przy identycznych wynikach zachowują się zupełnie inaczej i mają inne zapotrzebowanie na jod,
fakt faktem, że twoja córa ma wysokie to TSH, może ma problem z wchłanianiem??? może ma anemię??? to też ma duży wpływ, no wiele jest czynników, na razie podawaj leki tak jak kazał i okaże się po następnych wynikach, ale myślę, że będzie dobrze!!!

dla przykładu ja mam na dzień dzisiejszy TSH 10,20 (norma 0,27 - 4,20) przy dawce 150 Euthyroxu
a FT4 1,30 (norma 0,9 - 1,7), czyli podobnie jak twoja córka, tyle, że ja wiem, że mam złą przemianę T4 w T3 , miałam a w zasadzie mam anemię (bardzo niska ferrytyna) a to jak już wielkorotnie pisałam na wpływ na wchłanianie i przetwarzanie,
w tej chwili uzupełniam braki żelaza, selenu i wit B12, zobaczę co będzie dalej

zrób jej badanie ferrytyny

"Niski poziom żelaza może mieć wpływ na pierwsze dwa etapy syntezy hormonu tarczycy poprzez zmniejszenie aktywności peroksydazy tarczycowej (enzym--TPO, przyp. H). Niedobór żelaza może prowadzić do zaburzenia pracy tarczycy i przyczynić się do upośledzenia przekształcania "nieaktywnego" T4 do "aktywnego" T3 oraz ograniczyć wiązanie T3. Ponadto niski poziom żelaza może doprowadzić do zwiększenia stężenia TSH we krwi."
"Niedobór żelaza grozi wielu osobom, w tym osobom cierpiącym na niedoczynność tarczycy, która może spowodować zmniejszoną produkcję kwasu solnego, co z kolei prowadzi do zaburzenia wchłaniania żelaza. Niedobór żelaza może obniżać temperaturę ciała, co powoduje zmniejszenie ilości wytwarzanych czerwonych krwinek."
tłumaczenie pani Harmoniak

wielkie dzieki, przed wjazdem do niego za 2 tgodnie zrobie prywatnie badanie ferrytyn bo moja pediatra nie chciała mi dac skierowania. Rece opadaja.

magdilucha, jak dobrze ze cie mamy.

Do góry