reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🌺 🌼 Wróble świergoczą, że Majowe Kreski dwie ⏸️ szybko zobaczą 🌼 🌺

reklama
Ja kiedyś chciałam pracować w bibliotece, ale rodzina mi to wybiła z głowy.
Ja książek nie kupuje, korzystam z bibliotek. Czasem na jakimś dworcu czy coś mi się zdarzało.
Ja mam dokładnie odwrotnie - nie pamiętam kiedy ostatnio korzystałam z biblioteki (zbiorów online nie liczę) i wszystkie książki kupuję.

Mam dziś wolny dzień, zamiast za robotę wzięłam się za książkę. Zaczyna się od strzelaniny w centrum handlowym, a mi się płakać chcę. Okropie mi się coś poprzestawiało, na starość robię się płaczliwa.

Ferrytyna 39ng/ml przy normie 13-150 to pewnie słabo?
Z tego co mi wiadomo, powinmo się mieć wynik odpowiadający wadze, ale ja mam 18 przy wadze 50 także :D
Pamiętaj ze nie badamy przy lub zaraz po infekcjach bo jest białkiem fazy ostrej. Mi tydzień po infekcji jeszcze wyszła zawyżona (36)

Z tego co mi wiadomo, powinmo się mieć wynik odpowiadający wadze, ale ja mam 18 przy wadze 50 także :D
Pamiętaj ze nie badamy przy lub zaraz po infekcjach bo jest białkiem fazy ostrej. Mi tydzień po infekcji jeszcze wyszła zawyżona (36)
Ja od dwóch miesięcy na coś choruje🤦czyli gdybym była całkiem zdrowa to miałabym jeszcze niżej???

reklama
Ja od dwóch miesięcy na coś choruje🤦czyli gdybym była całkiem zdrowa to miałabym jeszcze niżej???
Tak, ferrytyna podnosi się przy stanach zapalnych :/ ja miałam 36 a dwa miesiące później, badana już na spokojnie - 18. Także można niezle zafałszować wynik niestety, jeśli jesteś ciagle chora - lampka zapalna.
Nie skupiaj się może na liczbach, spisz produkty bogate w żelazo i włącz je w dietę + z dodatkiem źródel witaminy C, pamiętaj z czym ich nie łączyć (kawa wapń), po obiedzie można wziąć Sanprobi ibs i laktoferyne (health labs) :) i zbadaj ja ponownie, gdy nie będziesz tuż po czy w trakcie infekcji.
Ja robię tak ze przygotowuje sobie 2 posiłki które będą dla mnie źródłem żelaza i pilnuje by jak najlepiej zwiększyć wchłanianie z nich, a resztę komponuje już normlanie (bo tak to można by oszaleć) ale i tak dorzucam źródła żelaza, zawsze coś tam się wchłonie dodatkowo, ale już tak bez spiny :)
Warto zwrócić tez uwagę na ilość jedzenia bogatego w żelazo! Ja niby jadłam wszystko co żelazo zawiera, ale po prostu o wiele za mało! Teraz do spagetti daje pęczek pietruszki, a nie te pare listków, na śniadanie jem 3 jajka, a nie jedno, do obiadu daje cała paprykę etc :) dwie łyżki pistacji i garść moreli, cała watrobka do rosołku etc :)

Ostatnia edycja:
Do góry