reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzanie nowych pokarmów

ma w nazwie ptaka,który na szyi nosi czerwone korale i robi, o ile się nie mylę, "gul, gul, gul";-) - najfajniesze szybkie jedzonko na dyżurach w jednym ze szpitali, w których pracowałam (było tyle pracy,że znajdowało się czas tylko na parówki z mikrofalówki, mniam mniam...) :-)

reklama
Ja parowek nie daje, sama tez ich nie lubie, co do danonkow-to po nich Jas ma skaze bialkowa-wiec tez odradzam!
Kubusie i bobfruty Jas dosyc lubi-ale tez nie pije wiecej niz 1 tygodniowo.
Wedliny ze sklepu je- bo nie wyobrazam sobie gotowania miecha lub pieczenia itd. w takich warunkach jakie ja mam w kuchni ( piekarnik z lat 70)-ale tez kupujemy mu wylacznie szynke z indyka.
Ogolnie nie lubie zbytniej przesady z ostroznoscia podawania dziecku konkretnych produktow-nawet w tych super ekologicznych warzywach i owocach sa takie swinstwa ze hej! Przyklad- mieszkamy kolo huty Trzyniec wypuszczajacej w powietrze kupe zanieczyszczen-a sasiad ma plantacje warzyw ekologicznych-jak one sa takie zdrowe to ja jestem swiety turecki-ale za to zbija kupe kasy na samym przymiotniku EKOLOGICZNY!

dziewczyny mam maly problem
Lenka odstawila sie od cyca wiec chyba powinnam podac jej cos mlecznego :confused: :baffled:
dzis sprobowalam podac jej mleko HA i nie chciala kaszki na tym mleku tez nie :wściekła/y: :no: i nie wiem co robic
czy dziecko w tym wieku musi pic mleko modyfikowane a moze wprowadze jej jogurty i np twarozki ???
dodam ze bierze zyrteck od wrzesnia bo podobno jest alergikiem ale jeszce nigdy jej nie wysypalo i mam jej podawac ten zyrtec dopoki nie wprowadze najsilniejszych alergenow czyli chleba mleka jaj itd
dodam ze cielecinka nie uczula i chleb chyba tez nie (choc sa po nim luzniejsze kupy - czy to normalne ??? ale je go juz od ponad 2 tygodni)
acha i codziennie je dwa razy kaszke sinlac i czy ona nie zastepuje jakos mleka???

Kasia, a moze sprobuj inne mleko. Moze to jej po prostu nie smakuje? No bo ona powinna jeszcze pic mleczko modyfikowane do konca pierwszego roku zycia 2-3 razy dziennie, albo jesc mleczne posilki np. kaszki na mleku. Jogurty i twarozki mysle, ze mozesz tez wprowadzic Ella je juz od ukonczenia 9 miesiaca zycia i nic jej nigdy nie bylo!;-)

Jogurty wedlug tutejszych pediatrow trzeba zaczac podawac od 7 miesiaca.
Nie jestem na bierzaco z polskimi jogurtami ale czy sa jakies specjane dla niemowlat ( z niska zawartoscia cukru)? Bo przeciez nie bede brala z usa na zapas;)

kasiulla mysle ze emcia ma racje,mozesz juz wprowadzac mleczne jedzonko typu twarozek,jogurt(ja podalam jak maly mial 10m-cy i troche z godnie z kalendarzem zywienia z poradnika) z tym ze jak mala jest alergikiem to nie wiem czy juz czy po roczku?sprobuj troszke i obserwuj

reklama
Po odstawieniu od piersi Maluch nie musi już pić mleka jeśli nie chce - ważne żeby zjadał jogurty (zwłaszcza naturalne bez cukru) i biały ser.

Ja osobiście polecam jogurt naturalny danone bez cukru i serek wiejski piątnica.

Do góry