reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzanie nowych pokarmów

Ja gotuję od dawna ale to dlatego że mam warzywa z tatowego ogródka. Gotuje przeważnie na dwa dni, a gdy czasem już nie mam siły to w zapasie mam zawsze jakieś dwa kupne słoiczki.
Jak narazie wszystkie zupki Mateuszkowi smakowały - tylko kalafiora odstawiłam bo miałam wrażenie że po nim Mateoś gorzej spał w nocy.
Za to w użyciu były już:
brokuły
dynia
buraczek
groszek zielony
fasolka szparagowa
pomidorek
W każdej zupce jest ziemniaczek i marcheweczka a także troche koperku i pietruszki i masełka. Czasem dodaje też płatki ryżowe

reklama
Dziewczyny :)
Może mogłybyście mi coś poradzić... Moja koleżanka próbuje swoją córeczkę przyzwyczajać do picia z putelki soczków, herbatek i.t.d Niestety mała za nic nie chce pić z butelki :( Koleżanka niestety już nie ma mleka. Lekarz nic nie była jej w stanie poradzić .... Paulinka jest młodsza od naszych dzieciaczków o miesiąc. A i jeszcze jedna ważna informacja, wykorzystano wszelkie możliwe smoczki i butelki łącznie z niekapkami (z miękkim i twardym ustnikiem), łyżeczką napije się troszkę ale nie dużo. :no::no::no:
Czy któraś z was miała podobny problem???? Czy mogłby cś poradzić????
Proszę, bo koleżanka już powoli wariuje. Lekarz nic nie poradziła tylko kazała poić: " Bo dziecko MUSI pić!" to jej słowa... no dobrze tylko jak to zrobić????

co do pojenia - to pojęcia nie mam, może przemycić coś strzykawką:nerd:

Osinko - to pęknie, Agatka to poprostu mały smakosz i ma bardziej wyrafinowane potrzeby niż zwykłe utarte jabzo:-)

a żółtko jak dajecie - ugotowane i rozkruszone w zupce?

Ja Młodej podaję ugotowane z odrobiną masła jako dodatek do ziemniaków. Jeżeli już mi się uda coś dać jej zjeść.:-)

Ja podaję 1/2 żółtka co drugi dzień. Rozgniatam widelczykiem i mieszam z zupką.

Moje Słoneczko też nie przepada za piciem. W nocy popija troszkę wody z buteleczki, a w dzień daję mu soczek, albo wodę mineralną w buteleczce z ustnikiem niekapkiem. Czasami się bawi, a czasami coś sobie łyknie.

dziewczyny,, może wpadła Wam w ręce informacja - czy można podawać naszym maluchom zwykłe suszone śliwki?? tzn. ugotowałabym śliwki, zmiksowała i podała Agatce, bo ma problemy z wypróżnianiem (po marchewce szczególnie)

Osinka wydaje mi się ze można bo przecież śliwki w słoiczkach dla dzieci są dostępne już chyba od 5 miesiąca.

Osinka Napewno są dostępne suszone śliwki w słoiczkack Gerbera i soczek z hippa .
Ja myśle, że wolno tylko nie dużo bo sliwki mają ślne działanie.
Ja dawałam Kubie taki kompocik gotowałam dwie trzy śliwki bo u nas też problem kupowy jest nadal. Staram się dawać mu dużo świeżych owoców ( tych co można) i dużo dużo pić.

reklama
suszone śliwki słoiczkowe jakoś przestały działać na moją Agatę!
na szczęście Agatka w końcu polubiła herbatkę jabłkową z hippa, ona na Filipka Catherinki dobrze działała kupkowo, więc może i na moją Agatę zadziała! ;-)

ile Wasze dzieci piją?? Agatka potrafi ostatnio wypić 150-160ml herbatki jabłkowej, poza tym dostaje moje mleko i 1 frutapurę dziennie (albo inny słoiczek z owocami)

Do góry