reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzanie NOWYCH POKARMÓW...kiedy,jakie?

Ja smaze nalesniki bez rozgrzewania oleju - dodaje troche oleju do ciasta i takie smaze na teflonowej patelni. Nic nie przywiera, wszystko ladnie sie smazy.
Co do krupniku to nie wiem, czy chcesz gotowac na miesku czy na maselku?? Bo ja roznie gotuje. Jesli na miesku to standardowo jak kazda inna zupe - miesko umyc, do gara wrzucic, podgotowac, dodac warzywka do zupy (seler, marchewa, pietrucha, por). Jak sie troszke podmiekna, to dodac ryz, po chwili pokrojone ziemniaczki, oczywiscie doprawic przyprawami, ktore lubisz (ja dodaje ziele angielskie, listek laurowy, lubczyk, sol, troszke pieprzu - no, chyba ze dla malej ma byc to nie). Na sam koniec, jak juz wszystko jest ladnie ugotowane to wylaczam i dodaje surowej, posiekanej zielonej pietruchy :-) To wszystko. Czasami zamiast ryzu dodaje kaszy jeczmiennej - tez dobre.

reklama
karo, mada - dzieki za przepisy. W sobote wyprobuje.

Moje dziecko zasmakowalo w cantucci - to takie wloskie suchary twarde. Zrobilam je poraz pierwszy na swieta, Latwo sie robi, a smakuja super. Moj maz je pozera, ja do kawy to samo. Jutro wkleje wam fotke na smaka ;-)

karo, mada - dzieki za przepisy. W sobote wyprobuje.

Moje dziecko zasmakowalo w cantucci - to takie wloskie suchary twarde. Zrobilam je poraz pierwszy na swieta, Latwo sie robi, a smakuja super. Moj maz je pozera, ja do kawy to samo. Jutro wkleje wam fotke na smaka ;-)

ipanam, to daj nam przepis na te suchary... bo rozumiem,ze je się jakoś robi..a nie kupuje gtowe:confused::confused:

nasza julcia mnie wczoraj zadziwiła, bo zjadła 3 duże kawałki brokuł z masełkiem:szok::szok: a do tej pory to tknąć ich nie chciała pod żadną postacią...

Biscotti z suszonymi zurawinami i platkami migdalowymi

2 1/4 szklanki maki
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
170g miekkiego masla
3/4 szklanki cukru
2 duze jajka
1 1/4 szklanki suszonych zurawin
1/2 platkow migdalowych

Rozgrzac piekarnik do 165oC.
Make przesiac z proszkiem do pieczenia.
Maslo i cukier utrzec mikserem na gladka mase, dodac jajka.
Dodac make i wymieszac tylko do momentu kiedy skladniki dobrze sie polacza. Wymieszac z zurawinami i orzechami (ciasto bedzie dosc lepkie, takie ma byc). Podzielic na dwie czesci i dobrze umaczonymi rekami uformowac 35-38cm, lekko splaszczone walki.
Ulozyc na blasze i piec okolo 30 minut az do momentu kiedy beda wydawaly sie suche i zaczna sie lekko rumienic.
Wyjac, przestudzic i pokroic na lekko ukosne 2cm kromeczki - ulozyc z powrotem na blasze i piec okolo 8 minut z kazdej strony, az do momentu kiedy sie ladnie zrumienia. Wystudzic.

Pycha.

Załączniki

• cantucci.jpg
    cantucci.jpg
    41,3 KB · Wyświetleń: 36
Ipanema, puchotka :-) Zdjecie wyglada pysznie! :tak: Ja niestety mam 2 lewe rece jezeli chodzi o pieczenie ciast, ciasteczek i innych :baffled: ale moze kiedys wyprobuje.

Co do plackow ziemniacznych to Sara je bardzo lubi :tak:Podaje zawsze do nich maslanke albo kefir i mala zawsze z pol szklanki wypije :-)

Jezeli chodzi o krupnik to ja gotuje normalny rosol miesno-warzywny. Przecedzam go. Miecho kroje, marchewke tez (reszty warzyw nie, no nie lubie). Osobno gotuje kasze (najbardziej lubie gruby peczak). Lacze calosc i doprawiam Maggi, Vegeta i pieprzem. Koniec :-)

A nalesniki tez smaze bez oliwy na teflonowej patelni - olej dodaje do ciasta (ok.2-3 lyzki w zaleznosci od ilosci).

Ja znam fajny przepis na krupnik bezmięsny :-) Wychodzi pyszny a jest lekkostrawny, idealny dla małego dziecka :
http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,28184033,P_KOBIETA_PRZEPISY.html

reklama
mam maly problem z Oliwka. od 3-go miesiaca do roku byla na Bebilonie pepti(potwierdzona skaza), od jakichs dwoch tygodni wydaje mi sie, ze alergia powrocila (ma te same objawy tzn. suche placki na ciele-nozki,raczki,brzuszek i lekko czerwone,suche policzki). Czy ktores z Waszych dzieci tez tak mialo?
a co do ogolnego zywienia to od jakichs dwoch-trzech miesiecy je prawie to samo co my z tym ze odkladamy jej porcje przed ostatecznym doprawieniem. W ten sposob probowala spaghetti domowej roboty,buraczkow i innych specjalow (oprocz slodyczy a w szczegolnosci czekolady ktorej jeszcze nigdy nie dostala). Wczoraj moje sprytne Dzieciatko zlapalo kawalek schaboszczaka z mojego talerza i byla baaardzo z siebie dumna. Minelo ponad 24 godz i malej nic nie bylo i nie jest, choc bardzo balam sie, ze beda jakies sensacje zoladkowe.

Do góry