reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzanie NOWYCH POKARMÓW...kiedy,jakie?

mada- ja z jajka i kilku lyżek mąki robie kluseczki do zupy... bo w innej postaci jajka tez nie tknie...chociaz ostatnio dałam małej jajecznice z pomidorem, to zjadła ponad połowę...

ipanama- może faktycznie spróbuj, tak jak pisze sandra podać małemu jogurt naturalny...chociaż, jak sama piszesz mateuszek dobrze wygląda i wyniki ma poprawne, więc chyba nie ma czym się przejmować....

u nas gotowane warzywa tez są beee... no chyba,że podaje jej je gotowane, a potem zapiekane z masełkiem i serem żółtym (np. brokuły, kalafior), a... i lubi jeszcze gotowaną marchewkę i selera...a z surowych- jada tylko pomidory i ogórki kwaszone... a z owocami- hmmm.... tylko banany- resztę ze słoiczka....

reklama
A ta pasta z jajek??? Jak ja robicie??
Ja robie kilka roznych past z jajek, ale najczesciej te 2:
  • jajko na twardo, kilka lyzek jogurtu nat.(w wersji dla mnie daje majonez :-) ), troszke soli- wszystko gniote widelcem, a na koniec dodaje szczypiorek
  • jajko na twardo, tarty zolty ser (to dla dzieci, ktore nie sa uczulone na bialko), jogurt naturalny, odrobina czosnku i soli, koperek
A ja zrobilam wczoraj na obiad klopsiki wolowe z sosem czosnkowym, do tego marcheweczki mini z maselkiem i ziemniaczki puree i Sara wciela az sie jej uszy trzesly :-)
Na dzisiaj i jutro ma Gerbery Danie Smakosza - ostatnio je tylko Gerbery i ewentualnie Hippy :baffled: Cos sie jej poprzestawialo ;-)

Dzieki Sandra. Dzisiaj chyba zrobie malemu taka maste.

A u nas wczoraj byl ryz bialy wymieszany ze szpinakiem i do tego klopsiki z indyka.
Na dzisiaj ma klopsiki i kluski slaskie od tesciowej + brokuly.

Czy macie jakis staly plan dnia jezeli chodzi o jedzenie??
Ja staram sie zachowac stale pory, roznie to wychodzi.

Czy dajecie jesc swoim pociechom "na godzine"?

Czy macie jakis staly plan dnia jezeli chodzi o jedzenie??
Ja staram sie zachowac stale pory, roznie to wychodzi.

ipanama, ja staram się pilnować regularności posiłków....

ok 9 śniadanie
ok 11 drugie śniadanie (i 150 ml soczku lub herbatki i 1-1.5 godziny snu)
ok 14 obiad (i 150 ml soczku lub herbatki)
ok 17 deser
ok 20 kolacja

jeśli muszę gdzieś wyjść- staram się zrobic to między posiłkami, jeśli nie da rady- biorę jedzonko na wynos

reklama
Ipanema, ja rowniez staram sie trzymac mniej wiecej stalych por podawania posilkow, i tak:
ok.8:00 - kaszka
ok. 10:00 - drugie snadanie (parowka, jajecznica itp.)
ok. 13:00-14:00 - obiadek
ok. 17:00 - owoc, deserek, mleczna kanapka, danonek itp.
ok. 18:30-19:00 - kolacja
ok. 20:00-21:00 - mleko do spania

Miedzy posilkami pije soki, herbatke, wodei pogryza jakies chrupki (ale to rzadko w sumie).

A w nocy wypija cala butelke herbaty albo sok (wody niestety nie tknie :eek:)

Do góry