reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wprowadzamy nowe pokarmy

reklama
Dziękuję dziewuszki! Skarbnica wiedzy z was :)
A Rybcia po twoim wyznaniu to chyba odgrzebię ten wątek z przepisami dla starszaków i będziesz musiała cos tam wrzucać ;-)

A to dopiero! Papajka! Ja chetnie się napiję.
A co do nowych pokarmów to my dostaliśmy pozwolenie na prowokacje mlekiem modyfikowanym. :szok: Nasz pediatra alergolog widząc stan skory Olka zapytał czy nadal podaję ketotifen, powiedziałam, że od ponad miesiąca nie. Po moim stwierdzeniu, że wprowadziłam bez przeszkód mięso i inne hity powiedział, że możemy zrobić próbę z Enfamilem Premium 2 po 10 ml dziennie do porannej butli. Po dojściu do proprorcji 1:1 ma tak zostać przez dwa tygodnie a potem jak wszystko będzie dobrze to coraz więcej modyfikowanego a coraz mniej Nutramigenu. :confused::dry: Jestem nastawiona bardzo sceptycznie. Poczekam jak Olo skończy 10 m-cy. A! No i powiedział, że to wcale nie oznacza, że Olo nie jest alergikiem, ale w drugim roku życia zmienia się panel alergenów i np. nici z podawania Olkowi truskawek na wiosnę i to nic nie znaczy, że teraz na pomidory nie ma reakcji. Może pojawić się np. za pół roku. Czyli nadal musze być bardzo ostrożna. :wściekła/y:

Wczoraj Victor jadł cukinie z marchewką i ziemniakiem i dodałam cielęcinke.Smakowało mu i zjadł to szybciutko.
Victor ma 4 ząbki i tak się zastanawiam jak długo powinnam rozdrabniać jedzenie.Wiem,że niektóre dzieciaczki maja już dużo ząbków i mam pytanko do mam.Dalej rozdrabniacie,miksujecie itp?Kiedy przestać bo ja nie mam zielonego pojęcia.Nie chce aby mały się przyzwyczaił do papek.Ryż zjada i nie ma problemu a reszte rozdrabniam bądz miksuje lekko.Nasze papki mają grudki i jemu to nie wadzi choć długo się przestawiał z gładkich papek na grudkowate.Nieraz dam mu kawalek ziemniaka i wcina w całości i z jabłkiem też nie ma problemu.
Jak ktoś się orientuje to podpowiedzcie cosik jak to jest z tym rozdrabnianiem,miksowaniem i gnieceniem jedzonka.

Vici Ja nie miksuje juz od jakis 2 miesiecy.Franek wcina miesko i warzywka pokrojone drobniutko.Mysle ze musisz sama sprobowac pokroic i zobaczyc jak Victorek bedzie gryzl i sie nie ksztusil to oki.
Wlasnie dzis sie dowiedzialam ze banan to bardzo silny alergen :szok: i ze powinno sie go wprowadzac dziecku po roku.Zostaly wlasnie zakonczone badania kliniczne z jego udzialem no i okazalo sie ze jest bardzo zdradliwy gdyz na poczatku alergia objawia sie ogolnym rozdraznieniem i niepokojem a w stadium pozniejszym opuchnieciem jamy ustnej lub pokrzywka lub nawracajacymi infekcjami drog oddechowych.Jest tak samo silny jak np mandarynki czy pomarancze...:-( :-( :-( w parze z alergia na banany moze isc alergia na lateks i nikiel...
Banany moga wywolac reakcje anafilaktyczna:
objawy ogólne: zawroty głowy, ból głowy, niepokój
reakcje skórne: zaczerwienienie , pokrzywka, świąd, obrzęk skóry twarzy (powieki, policzki, wargi) i szyi
objawy ze strony przewodu pokarmowego: nudności, wymioty, kurczowe bóle brzucha, biegunka
objawy z układu oddechowego: kichanie, kaszel, duszność i świszczący oddech (skurcz oskrzeli, rzadziej obrzęk krtani)
objawy z układu krążenia: spadek ciśnienia nawet do zera, tachykardia
objawy z układu nerwowego: drgawki i utrata przytomności
wstrząs anafilaktyczny: zatrzymanie krążenia i oddychania
No ladnie a ja malego tak bananami podkarmialam...
:wściekła/y: :wściekła/y: :wściekła/y: :wściekła/y:

reklama
Do góry