reklama
monia77 pisze:Kochane, w bananach sa takie robaczki, nazywają sie bodajże lamblie i wywołują chorobę zwaną lambliozą. To chor. pasożytnicza - jesli dobrze pamiętam - i potrafi być bardzo groźna. Te robaki zatykają ujścia dróg żółciowych - może się mylę, bo czytałam o tym daaawno temu i od tamtej pory nie jem bananów. Znam 2 osoby, które chorowały na to i leczyły się baaardzo długo.
Pobyt w zwykłym szpitalu nie wystarczyl, konieczna była klinika![]()
znajdź sobie miyu o tych drogach
w bananach one siedzą w końcówkach
pisałam o znanych mi i zdiagnozowanych przypadkach
te osoby nie były dziećmi i choroba u nich rozwijała się długie lata, stąd ten ciężki przebieg
miyu
Fanka BB :)
monia nie znajdę bo nic takiego nie ma miejsca 
Cytat z jednej ze stron medycznych: "Postacie przetrwalnikowe pasożyta, tak zwane cysty, są wydalane z kałem. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową przez połknięcie cyst, przenoszonych przez brudne ręce, zanieczyszczony pokarm lub wodę.
Połknięte pasożyty namnażają się i zagnieżdżają się w komórkach błony śluzowej jelita cienkiego. Zakażenie prowadzi do stanu zapalnego i zmian wstecznych (zaniku) nabłonka, czego wynikiem są zaburzenia wchłaniania i biegunka. Niekiedy pasożyty przechodzą do dróg żółciowych i mogą spowodować żółtaczkę oraz powiększenie wątroby.
Zapobieganie:
# Przestrzeganie zasad higieny osobistej
# Staranne mycie warzyw i owoców
# Picie wody tylko ze znanych i zbadanych źródeł"
tak więc rownie dobrze moga ci wyść te " robaki" ze wszystkiego
Cytat z jednej ze stron medycznych: "Postacie przetrwalnikowe pasożyta, tak zwane cysty, są wydalane z kałem. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową przez połknięcie cyst, przenoszonych przez brudne ręce, zanieczyszczony pokarm lub wodę.
Połknięte pasożyty namnażają się i zagnieżdżają się w komórkach błony śluzowej jelita cienkiego. Zakażenie prowadzi do stanu zapalnego i zmian wstecznych (zaniku) nabłonka, czego wynikiem są zaburzenia wchłaniania i biegunka. Niekiedy pasożyty przechodzą do dróg żółciowych i mogą spowodować żółtaczkę oraz powiększenie wątroby.
Zapobieganie:
# Przestrzeganie zasad higieny osobistej
# Staranne mycie warzyw i owoców
# Picie wody tylko ze znanych i zbadanych źródeł"
tak więc rownie dobrze moga ci wyść te " robaki" ze wszystkiego
chciałam, żebyś znalazła w moim poscie o drogach żółciowych, nie moczowych ;D ;D ;D, sprawdź ;D
to zatkanie dróg żółciowych było przyczyną powaznych problemów tych osób
widziałam diagnozy, karty leczenia itd
i powodem byly lamblie
z bananów 
swoją drogą miyu, fajna mamy dyskusję
sylwia juz by się obraziła 
to zatkanie dróg żółciowych było przyczyną powaznych problemów tych osób
swoją drogą miyu, fajna mamy dyskusję
reklama
miyu pisze:eee no nie wiem czemu ja tak przeczytałam a nie inaczej no ale nie ważne przynajmniej wiem więcej tearz o lambiliach niż poprzednio ;D
Podziel się: