Joanna MK
Mama wrześniowa 2005
- Dołączył(a)
- 11 Luty 2006
- Postów
- 3 478
Zapiekanka z gotowanych ziemniaków
Dla dziecka od: 1 roku
Składniki:
- jajka na twardo w plasterkach
- wędlina posiekana lub podsmażone mielone (drobno posiekane) mięso
- cebula (surowa lub zeszklona) w talarkach lub posiekana
- pomidory w plastrach
- strąki papryki w kawałkach
- gotowane warzywa (marchew
- fasolka szparagowa
- kukurydza)
- tarty parmezan lub inny żółty ser
Sposób przyrządzania:
Potrawę można zalać beszamelem, jajkami wymieszanymi ze śmietaną lub mlekiem (oba sosy doprawione solą, pieprzem i ew. innymi przyprawami lub suszonymi czy świeżymi ziołami), bulionem, posypać tartym parmezanem lub innym żółtym serem i tartą bułką, po czym zapiec (ok. 30 minut). Podobne zapiekanki można przyrządzać z surowych ziemniaków, tylko trzeba je wtedy trzymać w piekarniku mniej więcej dwa razy dłużej.
Dla dziecka od: 1 roku
Składniki:
- jajka na twardo w plasterkach
- wędlina posiekana lub podsmażone mielone (drobno posiekane) mięso
- cebula (surowa lub zeszklona) w talarkach lub posiekana
- pomidory w plastrach
- strąki papryki w kawałkach
- gotowane warzywa (marchew
- fasolka szparagowa
- kukurydza)
- tarty parmezan lub inny żółty ser
Sposób przyrządzania:
Potrawę można zalać beszamelem, jajkami wymieszanymi ze śmietaną lub mlekiem (oba sosy doprawione solą, pieprzem i ew. innymi przyprawami lub suszonymi czy świeżymi ziołami), bulionem, posypać tartym parmezanem lub innym żółtym serem i tartą bułką, po czym zapiec (ok. 30 minut). Podobne zapiekanki można przyrządzać z surowych ziemniaków, tylko trzeba je wtedy trzymać w piekarniku mniej więcej dwa razy dłużej.