reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

***Wprowadzamy nowe papu dla Naszych Bobasów***

reklama
Witajcie dziewczyny:) Mam pytanie o kleik ryżowy . Czytam że zagęszczacie mleczko ale czy tylko na noc czy do każdego posiłu w dzień? Aha i ile kleiku dalecie na dana porcjie mleka? Ire miareak na ile mll?

ja zageszczam kazde mleczko kleikiem
na 150ml daje 3 miarki czubate te od mleka

mloda sie najada i jest syta na 3 godziny

dzisiaj pojechalismy do sklepu i nakupowalismy Hani deserkow,sokow,obiadkow ze hohoo :-)
a dlaczego??
bo mloda jak na niespelna 4-o meisieczne dziecko ejst za bystra jesli chodzi o jedzenie :szok:
jak my jemy to ona zaczyna ryczec i az sie trzesie :szok:
jak jej dam troszke chlebka czy co tam jemy to spokoj i wcina :szok:

to jest szok dla mnie....normalnie mnie moja grubcia zadziwia :shocked2::shocked2::shocked2:

Witajcie dziewczyny:) Mam pytanie o kleik ryżowy . Czytam że zagęszczacie mleczko ale czy tylko na noc czy do każdego posiłu w dzień? Aha i ile kleiku dalecie na dana porcjie mleka? Ire miareak na ile mll?

Ja daje rano i wieczorem na 180ml 4 lyzeczki kleiku lub 5 luzeczek kaszki z bananami

ja zageszczam kazde mleczko kleikiem
na 150ml daje 3 miarki czubate te od mleka

mloda sie najada i jest syta na 3 godziny

dzisiaj pojechalismy do sklepu i nakupowalismy Hani deserkow,sokow,obiadkow ze hohoo :-)
a dlaczego??
bo mloda jak na niespelna 4-o meisieczne dziecko ejst za bystra jesli chodzi o jedzenie :szok:
jak my jemy to ona zaczyna ryczec i az sie trzesie :szok:
jak jej dam troszke chlebka czy co tam jemy to spokoj i wcina :szok:

to jest szok dla mnie....normalnie mnie moja grubcia zadziwia :shocked2::shocked2::shocked2:

Lilka nieźle,mała głodomorka hehhe :-D:-D:-D:-D

Ja 2 dni temu zrobiłam malemu ziemniaczka ugotowanego z zupką jarzynową hippa zmieszłąma i wcinał i było ok.
Szukam wszedzie biszkoptów bezglutenowych ale nie moge dostac cholera a tak maly by sobie wcinał.

Ja zagęszczam kleikiem ryżowym W południe do mleczka i na noc.
Do 180 ml mleka daje 4 lub 5 łyżeczki kleiku.
Synuś je co 4 godziny (w nocy śpi;-)) po 180 ml.

czym sie rozni kaszka od kleiku

Mirka wyczytałam to na innym forum

makoc napisał: radowinkaala napisał: Dzisiaj wyczaiłam, że jest KLEIK KUKURYDZIANY i KASZKA KUKURYDZIANA? Czy kleik też się nadaje do zagęszczania mleka?

Tak, i chyba nie ma miedzy nimi zbyt dużej różnicy.

Hm
icon_co.gif
Na opakowaniu pisało, że w kleiku jest tylko mąka kukurydziana, a w kaszce była właśnie kasza i jakaś witamina (chyba B ileśtam). Nie chcę się czepiać - ale kasza i mąka to dwie różne rzeczy - echhhhhhh - czemu to takie skomplikowane ?

Dla odróżnienia osób napisałam w kilku kolorach.
Mam nadzieje ze nie zamieszałam za bardzo :cool2:

A tutaj dla zainterowanych mam ktore karmią dzieci juz obiadkami
Przepisy na domowe obiadki ze strony Nesttle
Powyżej 4. miesiąca
Krem ziemniaczany

groszek_marchew_packshot.gif
  • 1 duży ziemniak (lub 2 mniejsze)
  • 1,5 łyżki Misiowy Ogródek purée ryżowe z groszkiem i marchewką
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Obierz ziemniak, pokrój na kawałki, a następnie gotuj na małym ogniu w niewielkiej ilości wody. Kiedy ugotuje się do miękka, dodaj oliwę, dokładnie rozetrzyj i dodaj purée ryżowe. Dokładnie wymieszaj.
Mus jarzynowy

ziemniak_dynia_packshot.gif
  • 1 średnia marchewka (ok. 50g)
  • 120 ml wody
  • 1,5 łyżki stołowej Misiowy Ogródek purée ryżowe z ziemniakami i dynią
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • koperek
Marchewkę obierz ze skórki, zetrzyj na najdrobniejszej tarce, a następnie wraz z posiekanym koperkiem ugotuj w wodzie na małym ogniu na konsystencję miękkiej papki.
Dodaj purée ryżowe i dokładnie wymieszaj. Możesz do smaku dodać oliwę.
Zupka wielo-warzywna

groszek_marchew_packshot.gif
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 150 ml wody
  • 2-3 łyżki Misiowy Ogródek purée ryżowe z groszkiem i marchewką
Obierz marchewkę i ziemniaki, pokrój na drobne kawałki i następnie gotuj na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji miękkiej papki. Następnie przetrzyj przez sito i dokładnie wymieszaj z purée ryżowym.
ziemniak_dynia_packshot.gif
Zupka z brokułów

• 100ml wody
  • 1 łyżka gotowanych brokułów
  • 1 łyżka stołowa Purée Ryżowe z ziemniakami i dynią
Ugotuj brokuły w wodzie do miękkości. Włóż do czystej wyparzonej miseczki i rozetrzyj na gładką masę. Dolej ostudzoną wodę, w której gotowałaś brokuły. Wsyp purée ryżowe i dokładnie wymieszaj.

I dla alergików również wklejam jedzonko które zrobicie w domku
Powyżej 4. miesiąca
Purée owocowe (1 porcja)

puree_jablkowe.gif
Składniki:
  • 1 duże (ok. 120 g) jabłko
  • 2,5 łyżki stołowej Nestlé Sinlac
  • do smaku - sok jabłkowy dla niemowląt lub koperek
Sposób przygotowania:
  • Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki, a następnie dusić na małym ogniu w niewielkiej ilości wody.
  • Dodać Nestlé Sinlac, zamieszać i gotowe.
  • Do smaku można dodać sok jabłkowy dla niemowląt lub drobno posiekany koperek.
Od 7. miesiąca życia jabłko można zastąpić gruszką, brzoskwinią lub morelą, od 10. mies. bananem. Nie podawać dzieciom uczulonym na jabłka i koperek.

Purée marchewkowe (1 porcja)

puree_marchewkowe.gif
Składniki:
  • 1 średnia (ok. 50 g) marchewka
  • 120 ml wody
  • 1,5 łyżki stołowej Nestlé Sinlac
  • 1 łyżeczka od herbaty oliwy z oliwek
  • do smaku koperek, szczypta soli
Sposób przygotowania:
  • Marchewkę obrać ze skórki, zetrzeć na tarce (jak najdrobniej), a następnie ugotować (na małym ogniu) w wodzie do konsystencji miękkiej papki
  • Dodać Nestlé Sinlac i zamieszać
  • Można do smaku dodać oliwę i drobno posiekany koperek
Marchewkę można zastąpić brokułami, a powyżej 6. miesiąca zielonym groszkiem.Nie podawać dzieciom uczulonym na marchewkę i koperek.

Szpinakowa z kurczakiem

zupa_szpinakowa_kurczak.gif
Składniki:
  • 2 - 3 łyżeczki Nestlé Sinlac
  • marchewka
  • pół pietruszki
  • szpinak (może byc mrożony)
  • 150 ml wody
  • 50g ugotowanego kurczaka
Sposób przygotowania:
  • Umyj marchewkę i pietruszkę, obierz i pokrój na drobne kawałki. Gotuj wraz ze szpinakiem na małym ogniu, aż zupka uzyska konsystencję miękkiej papki.
  • Ugotuj kurczaka i przepuść przez maszynkę do mięsa lub rozdrobnij mikserem.
  • Połącz z warzywami i dodaj Nestlé Sinlac. Dokładnie wymieszaj.
Jeśli karmisz dziecko piersią, zupkę podawaj po 6 miesiącu.

Zupka z brokułów

zupa_szpinakowa_brokuly.gif
Składniki:
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka ugotowanych brokułów
  • 1 łyżeczka Nestlé Sinlac
Sposób przygotowania:
  • Ugotuj brokuły w wodzie (muszą być bardzo miękkie).
  • Włóż brokuły do czystej, wyparzonej miseczki i rozetrzyj je na gładką masę (łyżką).
  • Dolej ostudzoną wodę, w której były gotowane, wsyp Nestlé Sinlac i wymieszaj.
  • Podawaj przez smoczek jak do kaszki.
Starszym dzieciom do zupki można dołożyć kawałki nierozdrobnionych brokułów. Nie podawać dzieciom uczulonym na brokuły.

s02.gif

reklama
Do góry