reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wprowadzamy nowe dania do jadłospisu

Zielone kupki są po Nanie Active !!! Nan Active zawiera bardzo dużo żelaza i stad te kupska....Ja go stosowałam,bratowa i moja koleżanka - wszędzie efekt ten sam i kończyło sie odstawieniem bo będzie coraz gorzej...
Polecam Bebiko i Hippa (hipp jest lekko zagęszczony)...jeśli masz jakies pytania Dorciak do dawaj bo poza Enfamilem przetestowalismy chyba wszystkie mleka ;-)

Aniaj ja robie sama żurek...Kupuje zakwas ale to wiadomo....Do tego dużo jarzyn i podsmażam boczek z cebulką...jajeczko mmm pycha :-) U nas żurek moge śmiało wpisać na listę dań ulubionych...:-) Kupny za to robie Krupniczek...bo bardzo nam smakuje ten Winiary...Ale Piotrkowi oczywiście rozcieńczam i do tego daje kaszy i warzyw więc on je tak na gęsto te zupki...Ostatnio np wcinał zupę pomidorową ala sos z makaronem...
 
Ostatnia edycja:
reklama
właśnie też miałam się pytać jak ten żurek robicie :tak: ja osobiście wolę barszcz biały, bo jest nieco łagodniejszy od żurku, tylko znowu barszcz to tylko z torebki jadłam, nawet nie wiem jak samemu się robi, żurek prędzej - dawniej to robiło się zakwas na skórce chleba - no nie? a teraz można faktycznie kupić gotowe zakwasy w butelce.
krupnik z torebki? :-D nawet nie wiedziałam, że taki jest - ale w tej torebce jest już kasza?
my zupki gotujemy sami - jedynie właśnie jak barszcz biały jest robiony to torebkę się dodaje :tak:
 
Mamjakty jest zakwas jest :-) w butelce i w woreczkach - ten drugi o wiele lepszy w smaku

A krupniczek z winiar jest mega...kasza juz jest w środku ale wiadomo jest jej mało..Ja zawsze do tego robie ziemniaczki...kasze gotuje tylko małemu bo nam jej starczy
 
Ja robię w słoiku (ale podobno w czymś plastikowym jest lepiej) pół na pół płatków owsianych i mąki to zalewam letnią wodą, mieszam i wrzucam skórkę z chleba i czosnek. Odstawiam normalnie w kuchni na półce, przykrywam talerzem i tak 2-3 dni i gotowe. Cedzę przez sitko żeby mi płatki nie latały. Część zakwasu zlewam do butelki i odstawiam do lodówki bo wtedy już nie kiśnie. :-DTen żurek z płatków owsianych nie jest taki kwaśny:tak: jak sklepowy:angry:
 
reklama
kroje buraki w talarki zalewam letnia przegotowana wodą i na góre daje kromkę chleba robie to w takim duzym słoiku po ogórach (5 l) i trzymam ok 3 tyg
potem przelewam przez gaze i mieszam z normalnym barszczem soprawim do smaku czosnkiem, sola pieprzem i cukrem... to wersja na wigilie ale mozna tez normalny pogotowac na wędzonce i z tym wmieszac
 
Do góry